Haberler

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102'nci Yıl Dönümü

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey, "Biz bu sergilerde Seyit onbaşının yaptığı kahramanlığı burada tekrar anlıyoruz.

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey, "Biz bu sergilerde Seyit onbaşının yaptığı kahramanlığı burada tekrar anlıyoruz. Bu milletin çocuklarının, bu vatanın kolay kazanılmadığını, bu vatanın bizim vatanımız olduğunu ve nasıl vatan kaldığını mutlaka öğrenmesi gerekiyor." dedi.

Canbey, BİK Genel Müdürlüğü tarafından, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102'nci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen, "18 Mart Zaferi ve Kahramanları" konulu fotoğraf sergisinin Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Çanakkale Evi'ndeki açılış töreninde gazetecilere yaptığı açıklamada, kurum olarak Çanakkale'ye büyük önem verdiklerini söyledi.

Bu doğrultuda geçmiş yıllarda çeşitli sergiler düzenlediklerini, Çanakkale konulu kitaplar bastırdıklarını anlatan Canbey, Çanakkale'nin iyi anlatılması ve anlaşılması gerektiğini belirtti.

"Çanakkale, şairinde dediği gibi, bir devrin battığı yer, kahramanlık hikayelerinin yaşandığı, bir milletin yeniden ayağa kalktığı, büyük bir mücadelenin verildiği bir yer" diyen Canbey, "Bizim vatanımızın vatan olması ve vatan olarak kalması için mücadele edilen bir yer. O nedenle de 18 Mart günü geldiğinde bizim Çanakkale'ye yeniden hatırlamamız, Çanakkale kahramanlarını yeniden hatırlamamız, bu büyük ve şanlı destanı hatırlamamız çok kıymetli ve çok değerli. Çünkü onlar bu toprakları bizlere vermek için canlarını verdiler. Şehit oldular, gazi oldular." diye konuştu.

Mustafa Canbey, bu tip sergi ve etkinliklerin sosyal sorumluluk projeleri olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Bunlar aslında her kurumun yapması gereken, herkesin dikkat etmesi gereken çalışmalar. Çünkü bizim tarihimiz, geçmişimiz çok önemli. Burayı ziyaret eden insanlar, bu panoları gören insanlar hepsi tarihini öğreniyor. Burada neler yaşanmış, nasıl kahramanlıklar yaşanmış, burada neler olmuş bunları öğreniyorlar. Biz bu sergilerde Seyit onbaşının yaptığı kahramanlığı burada tekrar anlıyoruz. Bu milletin çocuklarının, bu vatanın kolay kazanılmadığını, bu vatanın bizim vatanımız olduğunu ve nasıl vatan kaldığını mutlaka öğrenmesi gerekiyor. Bu milli şuur ile alakalı bir şey. Biz bu şuurun milletimize ve çocuklarımıza kazandırılması için mücadele ediyoruz. Basın İlan Kurumu da buna bir nebze olsun, bu zaferin 102'nci yılında buna katkı sağlamak için bir sergi düzenledik."

Katılımcılar, daha sonra Çanakkale Savaşları'nı anlatan eserleri inceledi.

Açılışa, Çanakkale Vali Yardımcısı Can Aksoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, GESTAŞ AŞ Genel Müdürü Volkan Uslu, BİK Çanakkale Şube Müdürü Hasan Hüseyin Kemal ile çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mustafa Canbey Çanakkale Kültür Sanat Haberler

title