Haberler

18 Mart Şehitleri Anma Günü

Yemen Türk Şehitliği'nde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99. yıl dönümü dolayısıyla anma etkinlikleri düzenlendi Türkiye'nin Sana Büyükelçisi Çorman: "Türkülerimize kadar giren dost ve kardeş ülke Yemen'in tarihimizde çok ayrı bir yeri vardır.

Yemen Türk Şehitliği'nde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99. yıl dönümü  dolayısıyla anma etkinlikleri düzenlendi.

Türkiye'nin Sana Büyükelçisi Fazlı Çorman, Türkiye'nin Sana Askeri Ateşesi Kurmay Albay Ercan Ulutürk ve beraberindeki heyetin önderliğindeki anma etkinliklerine çok sayıda davetli katıldı.

Davetliler arasında Yemenl Genel Kurmayı'nı temsilen Tümgeneral Ahmed al-Vali, yabancı misyon temsilcileri, büyükelçiler ve askeri ateşelerin yanı sıra Türk vatandaşları da katıldı.

Törende Şehitlik anıtına çelenk konulması, Türkiye Cumhuriyeti İstiklal marşı, saygı duruşu ve okunan aşr-ı şerifin ardından konuşmalar yapıldı.

"Vatan toprağı Yemen"

Konuşmasında davetlileri selamlayan Büyükelçi Çorman, şunları söyledi:

"Bugün vatan için canlarını feda eden şehitlerimizi anmak için toplanmış bulunuyoruz. 18 Mart günü, 1915 Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıl dönümüdür ve Türkiye'de şehitler günü olarak kabul edilmektedir. Türkülerimize kadar giren dost ve kardeş ülke Yemen'in tarihimizde çok ayrı bir yeri vardır. Osmanlı imparatorluğu döneminde Yemen bir vatan toprağıydı. Anadolu'dan Musul'a, Saray Bosna'dan Bakü'ye kadar o zamanki vatan topraklarının her köşesinden  Yemen'e gelen askerlerimiz buraları ele geçirmek isteyen zamanın devletlerine karşı Yemenli kardeşleri ile beraber çarpıştılar."

Aynı şekilde Anadolu topraklarını savunmak için Yemen'den Çanakkale savaşlarına katılan ve adları oralardaki şehitliklerde yazılı Mülazim Sani Nazif Muhlis Abdullah gibi birçok Yemenli askerin Anafartalar ve Kanlıdere muharebelerinde şehit düştüğünü hatırlatan Çorman, "Savaşları barışa ve dostluğa döndürebilmeyi başarmak kazanmaktan daha önemlidir" dedi.

"Bunun en güzel örneğini Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934 yılında Çanakkale savaşı sırasında hayatını kaybeden Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerinin ailelerine hitaben söylediği sözlerde bulmak mümkündür. Gururla ve ilk duyduğum heyecanla tekrarlayacağım" şeklinde konuşan Çorman Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün şu sözlerini tekrarladı:

"Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar burada bir dost vatanın toprağındasınız huzur içinde uyuyunuz sizler Mehmetçiklerle yan yana koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar göz yaşlarınızı dindiriniz. Bizim bağrımızdadır huzur içindedirler ve rahat uyuyacaklardır. Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır."

Yemen Savunma Bakanlığı ve Genel Kurmay Başkanlığı ile 3 yıldır 18 Mart  Şehitleri anma etkinliklerini düzenlediklerini söyleyen Çorman, "Yemen'de yatan Türk askerlerinin de Yemen halkının evlatları haline dönüştüğüne vurgu yaparak, Yemen'de düzenlenen anma etkinliklerinin Ulu önder Atatürk'ün sözlerinin en güzel göstergesi olduğunu" belirtti.

Türk-Yemen kardeşliğinin nişanesi olan Türk şehitliğinin açılmasında emeği geçen eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e de teşekkür eden Çorman, davetlileri Büyükelçilik konutunda verilecek resepsiyona davet etti.

Yemen-Türk şehitliği 2011 yılında resmi bir ziyaret için Yemen'e gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından açılmıştı. Yemen'deki Türk varlığının ve eski Osmanlı kışlalarının bulunduğu bölgede yapılan şehitlik Türkiye'den gelen turistlerin de ziyaret ettiği yerlerden biri olarak göze çarpıyor. - Sana

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale Yemen Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
title