Haberler

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü

Irak'ın başkenti Bağdat'taki Türk Şehitler Anıtı'nın önünde, Çanakkale Savaşı'nın 100. Yılı ve Şehitler Günü dolayısıyla bir tören düzenlendi.

Irak'ın başkenti Bağdat'taki Türk Şehitler Anıtı'nın önünde, Çanakkale Savaşı'nın 100. Yılı ve Şehitler Günü dolayısıyla bir tören düzenlendi.

Veziriye semtindeki törende, şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Yabancı misyon temsilcileri, Iraklı yetkililer, Bağdat'ta faaliyet gösteren Türk firmalarının yöneticileri ve elçilik personelinin katıldığı anma töreninde, Türk ve Irak milli marşları okundu. Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı, anıta çelenk bıraktı ve defteri imzaladı.

Törende bir konuşma yapan Büyükelçi Kaymakcı, 18 Mart'ın aynı zamanda Türk Dışişleri Bakanlığı'nın vermiş olduğu şehitleri de anma günü olduğunu belirterek, "Bu vesileyle hem Bakanlık şehitleri hem de Musul'da görevi başında şehit düşen personelimizi rahmetle anmak istiyorum" dedi.

"Bugünkü törenimize uluslararası katılımın olması ayrıca anlamlıdır" diyen Kaymakcı, "Bu çerçevede 1.Dünya Savaşı'nın, Osmanlı açısından iki galip cephesi var. Bunlardan biri Çanakkale, diğeri de Kutu-l Ammara'dır. Bu yıl Kutu-l Ammara, Basra, Süleymaniye, Kerkük ve Selahaddin'den Osmanlı ile birlik olup savaşanların torunları olan aşiret liderlerini, Çanakkale'ye gönderdik. Bu anlamda, Kutu-l Ammara'dan Çanakkale'ye kardeşlik köprüsünü kurmuş olduk" diye konuştu.

Kaymakcı, Türklerin savaştan barış çıkarabilen ve dostluk kurabilen bir millet olduğunu söyleyerek herkesin bu gururu duyması gerektiğini ifade etti.

Askeri Ataşe Albay Cemal Turgut da, tarihte eşine az rastlanır çok uluslu bir güce kanı ve canı pahasına dur diyen ve tüm dünyaya 'Çanakkale geçilmez' dedirten Mehmetçiğin, kazandığı zafer ile vatan söz konusu olduğunda neleri göze alabileceğinin en güzel örneğinin sergilendiğini dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Çanakkale Zaferi Türkiye Bağdat Irak Politika Güncel Haberler

title