Haberler

18. Avrasya Ekonomi Zirvesi

Bosna-Hersek Federasyonu Cumhurbaşkanı Marinko Cavara, çalışma ve üretim olmadan yeni bir değer oluşturulamayacağını, yeni değer oluşturulmadan da refahın olmayacağını söyledi.

Bosna-Hersek Federasyonu Cumhurbaşkanı Marinko Cavara, çalışma ve üretim olmadan yeni bir değer oluşturulamayacağını, yeni değer oluşturulmadan da refahın olmayacağını söyledi.

Cavara, Marmara Grubu Vakfı'nın düzenlediği, İpek Yolu'nun enerji kavramıyla birlikte ele alındığı ve 40 ülkeden üst düzey yöneticilerin katıldığı "18. Avrasya Ekonomi Zirvesi"ndeki konuşmasında, bugün içinde yaşanılan dünyada gerilimlerin, krizlerin ve savaşların arttığını, bunun da ülkeler ve örgütler arasındaki iş birliğini zorunlu kıldığını söyledi.

İnsanlığın şu anda zor bir dönemden geçtiğine işaret eden Cavara, "Çeşitli çatışmaların başka yerlerde cereyan ediyor olması diğer insanları bu konuda duyarsız kılmamalı" dedi.

Doğu, batı, kuzey ve güneyde hiçbir ön yargıları olmadan müttefik ve partner arayışı içinde olduklarını bildiren Cavara, Bosna-Hersek'in halihazırda AB'ye üyelik için aday statüsünde olduğunu anımsattı.

Türkiye ile Bosna-Hersek arasında yüzyıllardır süren bir ilişki geçmişi olduğunu bildiren Cavara, iki ülke arasında büyük bir ekonomik potansiyel bulunduğunu dile getirdi.

Yıllarca önce yaşanan savaşın ülkesindeki birçok kaynağın atıl kalmasına sebep olduğunu anlatan Cavara, artık bunların geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Cavara, "Çalışma ve üretim olmadan yeni bir değer oluşturulamaz. Bu olmadan da refah olmaz" diye konuştu..

"Küresel zorlukları aşmak için ülkelerin birlikte çalışması gerek"

Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov da herkesin dünyanın değiştiğini söylediğini belirterek, "Hayır yanlış, dünya değişiyor değil, dünya değişti bile. Değişen ne? Yeni dünyanın gerçeklerini algılamamız değişiyor" dedi.

Ekonomik küreselleşmenin sınırları etkilediğini bildiren Ivanov, uluslararası siyasi düzenin egemen ülkeler nedeniyle değiştiğini ifade etti.

Siyasi süreçte büyük hiper bağlantı içinde olan dünyada öngörülemeyen belirsizliklerin çok olduğunu vurgulayan Ivanov, İkinci Dünya Savaşı'nın bitmesinin 70. yılının kutlandığını, bu savaşın tüm savaşların sonu olması gerektiğini, ancak yine de hoşgörüsüzlüğün, fanatik davranışın bütün dünyada arttığını söyledi.

Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç ise küresel sorunların kendi bölgelerine de yansıdığını, bu nedenle küresel zorlukları aşmak için ülkelerin birlikte çalışması gerektiğini anlattı.

BM'nin çok taraflı çalışmalarının devam ettiğine işaret eden Vujanoviç, "Ama bölgesel kuruluşlar da kendi misyonlarını sürdürmeliler. İyi komşuluk ilişkileri, bölgesel iş birliği, küresel güvenlik ve emniyet, her ülkenin üstlenmesi gereken misyonlardır" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

İpek Yolu Marmara Avrasya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title