Haberler

18 Aralık Dünya Göçmenler Günü Etkinliği

Eskişehir Valiliği ve İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından "18 Aralık Dünya Göçmenler Günü" münasebetiyle bir etkinlik düzenlendi.

Göçmeler Günü'nü kutlamak ve yabancıları bilgilendirmek için Öğretmenevi Çok Amaçlı Salon'da gerçekleştirilen etkinliğe, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Vali Yardımcıları Cafer Yıldız, Ali Çetin, Günhan Yazar, Hamdi Bilge Aktaş ve Şakir Erden, ilçe kaymakamları, İl Göç İdaresi Müdürü Hakan Ergün, kamu kurum amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Eskişehir'de ikamet eden göçmen vatandaşlar katıldı.

Etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından katılımcılara Eskişehir'i ve göç idaresini anlatan tanıtım filmi gösterildi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Vali Tuna, göçmen vatandaşlara 'hoş geldiniz, başımızın üstünde yeriniz var' diyerek seslendi. Türk milletinin tarihin her döneminde insana değer verdiğini aktaran Vali Tuna, "Kalbi Allah'a, kapısı 72 millete açık milletimiz; tarihinin her döneminde insani değerlerde örnek teşkil edecek öncü bir role sahiptir. Bugün bütün dünyada kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından 2000 yılında kabul edilen Uluslararası Göçmenler Günü bizim milletimiz için ve "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" şiarıyla bir yönetim anlayışıyla halka hizmeti Hakk'a hizmet olarak gören devletimiz ve devlet büyüklerimiz için her şeyden önce vicdani bir mesele ve insan olmanın bir gereğidir. Ancak dünya çapında göçmenlerin ve yerinden edilmiş insanların sorunları konusunda farkındalık oluşturulması açısından 18 Aralık Dünya Göçmenler Günü, üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Nitekim 18 Aralık 1990 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından imzalanan "Uluslararası Göçmen İşçiler ve Ailelerinin Haklarını Koruma Konvansiyonu" dünya adına bu konuda atılmış önemli bir adımdır" dedi.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ, BÜTÜN KURUMLARIYLA GÖÇMELERİN SORUNLARI İÇİN SEFERBER OLMUŞTUR"

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, bütün kurumlarıyla göçmenlerin sorunları için tüm imkanlarını kullanarak seferber olduğunu söyleyen Vali Tuna, "Ülkemizin bu husustaki net duruşu herhangi bir menfaat ve hesap kitap işi değildir. Aksine tamamen samimi ve halis niyetlerle kardeşlerine vefa ve dost elini uzatmaktadır. Ancak savaşlar, iç karışıklıklar sadece o ülkeyi, halkını ve çevre ülkeleri değil, bütün dünyayı da etkilemektedir. ve göç, mazlum insanların hayatta kalması için tek çare iken "insan hakları" konusunda çok hassas olduğunu her fırsatta dile getiren Batı ülkeleri de göçler konusunda elini taşın altına koymalıdır. Ülkemiz özellikle Nisan 2011'den itibaren uyguladığı açık kapı politikasıyla çok sayıda Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşı ülkemize sığınmaya başlamıştır. Bunun yanında ülkemizdeki siyasi, ekonomik istikrar ve olumlu gelişmeler de bir çekim unsuru oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.

"ESKİŞEHİR VALİLİĞİ LARAK YANINIZDAYIZ"

İçinde bulunduğumuz süreçte, birçok insanın hayatı ve özgürlüğü söz konusu olmadıkça, ülkelerini terk etmeyecekleri ve bu tür olayların siyasi ya da sosyal tartışmaların dışında bir insanlık meselesi olduğu konusunda tüm dünyada farkındalık oluşturulmasının son derece önemli olduğuna değinen Tuna, Eskişehir Valiliği olarak tüm göçmenlerin yanında olduklarını vurguladı. Vali Tuna, "Bu konuda ülkemizin göç alanındaki iş ve işlemlerini yürütmek amacıyla İçişleri Bakanlığımızın hazırlamış olduğu 6458 sayılı "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu" yürürlüğe girmiştir. Yeni yasa ile göçmenler, mülteciler, yabancılar ve sığınmacılar hakkında dağınık ve günün ihtiyaçlarını karşılamayan mevzuat güncellenmiş ve göç alanı sivil bir yapının yönetimine devredilmiştir. Göç alanına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek üzere İçişlerine Bakanlığına bağlı sivil ve uzmanlaşmış bir kurum olan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı ile çalışmalarına hızla devam etmektedir. Çalışmalarımızı yürütürken sizlerden gelecek öneriler yolumuza ışık tutacaktır. Bu bakımdan sıkıntılarınızı, sorunlarınızı bizlerle muhakkak paylaşın. Şunu bütün samimiyetimle ifade ederim ki Eskişehir Valiliği olarak yanınızdayız. Gönül kapılarımız siz kardeşlerimize ebediyen açıktır" şeklinde konuştu.

Vali Tuna, Eskişehir'de toplam 7 bin 432 yabancı uyruklu şahsın kayıtlı olduğunu dile getirerek, toplantının gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Vali Tuna'nın konuşmasından sonra İl Göç İdaresi Müdürlüğü çalışmalarında hiçbir karşılık beklemeden tercümanlık yapan ve başarılı olan 4 sporcu göçmene teşekkür plaketi verildi. Plaket takdiminin ardından Monıreh Hasmenı, kendi eliyle dokuduğu Türk Bayrağını tüm göçmenler adına Vali Tuna'ya takdim etti. Türk Bayrağını öperek teslim alan Vali Tuna, "Bu Türk Bayrağını bütün milletim adına teslim alıyorum" dedi.

Programın sonunda Vali Tuna, göçmen vatandaşlar tarafından düzenlenen karma sergiyi gezdi. Sergiyi gezisi esnasında göçmen vatandaşların istek ve temennilerini dinleyen Vali Tuna, isteklerin en kısa sürede yerine getirileceğini söyledi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Birleşmiş Milletler Güngör Azim Tuna Ali Çetin Eskişehir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title