Haberler

1700 Dereceyi Bulan Sıcak Karşısında Oruç

Kayseri OSB'de Erciyes'in volkanik taşının eritilerek yalıtım malzemesi üretilen fabrikada çalışan işçiler, ısısı 1700 dereceyi bulan ocağın karşısında ter dökerek evine ekmek parası götürüyor İşçilerden Erdoğan: "Zamanla bu sıcağa da alışıyoruz.

MUSA ÖZYÜREK - Kayseri'de Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yalıtım malzemesi üretilen fabrikada ısısı 1700 dereceye ulaşan ocağın karşısında çalışan işçiler, evlerine ekmek parası götürebilmenin mücadelesini veriyor.

Erciyes Dağı'nın eteklerinden çıkartılan bazalt taşının 1700 derecede eritilerek elyaf haline dönüştürülmesi sonucu oluşan taş yünü yalıtım malzemesi fabrikasında çalışan yaklaşık 150 işçi güç şartlar altında ekmek parası kazanıyor.

İşçilerden Zekeriya Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "5 yıldır bu fabrikada çalışıyorum. Eritilen taş lav halinde kupolo fırınına akıyor ve burada elyaf haline geliyor. İşim gereği sürekli bu fırını kontrol etmem gerekiyor, çünkü lav bazı durumlarda tıkanıyor ve akış kesiliyor. Bu durumda elyaf üretimi sıkıntıya düşüyor. Sürekli ateşin karşısında durmak zorundayım. Zor koşullarda çalışmama rağmen ramazanda orucumu da tutuyorum" şeklinde konuştu.

Fırının başında 6 arkadaş vardiyalı çalıştıklarını belirten Erdoğan, en çok susuzluk sorunu çektiklerini ve belli bir süre sonra dudaklarının birbirine yapışmaya başladığını vurguladı. Susuzluk sorununu sık sık soğuk suyla el ve yüzlerini yıkayarak aşmaya çalıştıklarını ama yine de zorlandıklarını dile getiren Erdoğan, insanların serinlemek için kapalı alanlara girerken kendilerinin dışarıya çıktığını ifade etti.

Aşırı sıcak bir ortamda çalışmasına rağmen orucunu aksatmadığını kaydeden Erdoğan, "Zamanla bu sıcağa da alışıyoruz. Önemli olan niyet. Çok zor oluyor ama Allah bir şekilde sabrını veriyor. Çalışırken çok fazla susamamak için iftar ve sahur arasında çok su içiyorum ama yinede fayda etmiyor" diye konuştu

"İşçileri dinlendirerek çalıştırıyoruz"

Fabrikanın genel müdürü Harun Hasyüncü ise yapmış oldukları iş itibariyle ağır bir sektörde hizmet ürettiklerini söyledi. Hem dışarı sıcaklığının hem de çalışılan ortam sıcaklığının işçileri özellikle ramazan ayında olumsuz etkileyebildiğini ifade eden Hasyüncü, şunları kaydetti:

"Kupolo fırını dediğimiz taşları erittiğimiz ve sıcaklığın 1700 derece kadar çıktığı yerde işçilerimiz çalışıyor. Onlar için ramazan ayı zor geçiyor, bunun farkındayız. Kupolo fırınında normalde birer kişi çalıştırıyoruz ama ramazan ayında işçilerin daha fazla dinlenebilmeleri için yanlarına birer kişi daha veriyoruz. Dönüşümlü olarak dinlenerek çalışıyorlar, oruçlarını daha kolay tutmalarına yardımcı oluyoruz."

Doğada bulunan bazalt taşlarını 1700 derece sıcaklıkta erittiklerini ve eriyen taşın lav haline geldiğini belirten Hasyüncü, bu lavdan merkezkaç kuvvetiyle elyaf ürettiklerini ve bunları plakalar haline getirerek inşaat ve sanayi sektöründe kullanılmak üzere yalıtım malzemesi oluşturduklarını söyledi.

İşçilerin sürekli akan lavın karşısında çalışmasının çok zor olduğunu dile getiren Hasyüncü, işveren olarak oruçlarını rahat bir şekilde tutabilmeleri için her türlü kolaylığı sağlamaya çalıştıklarını ifade etti. - Kayseri

Kaynak: AA / Yerel

Organize Sanayi Bölgesi Erciyes Kayseri Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title