Haberler

17 Kasım Dünya Prematüre Günü

Güncelleme:

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, 2002 yılında hem anne hem bebek ölümlerine bakıldığında Türkiye'nin dünya sıralamasında en kötü yerlerde olduğunu belirterek, "Şimdi büyük bir gayretle hem anne hem de bebek ölümlerimizde çok ciddi azalmalar meydana geldi. Avrupa Birliği ortalamalarına gelmiş durumdayız" dedi.

Gümüş, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü dolayısıyla Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'de sağlık sisteminde son 12 yılda yapılan çalışmalarla hasta memnuniyeti başta olmak üzere anne bebek ölüm hızlarındaki iyileşmelerin dikkat çektiğini söyledi.

Anne ve bebek ölümlerinde büyük mesafeler kaydedildiğini dile getiren Gümüş, " Türkiye'de 2002 yılında hem anne hem bebek ölümlerine baktığımızda maalesef dünya sıralamasında en kötü yerlerdeydik. Şimdi büyük bir gayretle hem anne hem de bebek ölümlerimizde çok ciddi azalmalar meydana geldi. Avrupa Birliği ortalamalarına gelmiş durumdayız" dedi.

Gümüş, bunun fedakar sağlık personeli ve halkın bilinçlendirilmesi ile olduğunu kaydederek, "İnşallah daha da gelişerek daha da iyi imkanlarla memleketin bütün birimlerinde önümüzdeki yıllar içerisinde tamamen yeni doğan yoğun bakımsız, uzmansız bir alan bırakmayacağız" diye konuştu.

" Türkiye'de sağlık 528 bin personeliyle güçlü bir ordu" diyen Gümüş, sağlık hizmetlerinin ülkenin tüm noktalarına en iyi şekilde götürülmeye çalışıldığını söyledi.

Gümüş, sağlıktaki en büyük sorunlardan birinin de acil servislerdeki yığılmalar olduğunu belirterek, bunun için de Aile Sağlığı Merkezleri'ni daha güçlü hale getirmeye çalıştıklarını vurguladı.

Gümüş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün itibariyle Mecliste bir kanunumuz çıkıyor. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB). Bu başkanlık İstanbul'da merkezi olan, şu anda 6 enstitüyle kurulacak olan ve Bakanlar Kurulu kararıyla 14'e kadar çıkabilecek bir enstitü olacak. Türkiye'deki sağlığı dizayn edecek sağlık TÜBİTAK'ıdır. Yani bizim başta kanser olmak üzere, kronik hastalıklar, anne çocuk ergen sağlığı enstitüsü, kalite akreditasyon enstitüsü şeklinde sıralanacak. Buradaki hedef şu; biz sağlıkta sürekli tüketiyoruz. Bizim biraz da üretmemiz gerekiyor. Üretmezsek bizim sonumuz çok iyi olmaz çünkü böyle bir gücün üretim potansiyeli olması lazım. Nedir üretmek? İlaç üretmek, tıbbi cihaz üretmektir. En azından kullandıklarımızı bu memlekette üretmemiz gerekiyor."

"Türkiye'de her 10 bebekten biri prematüre doğuyor"

İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Kemal Memişoğlu da prematüre dünyaya gelen çocukların hayatının pamuk ipliğine bağlı olduğunu belirterek, "Bu çocukların hayatta kalmalarını sağlayanlar başta hekim ve hemşireler olmak üzere sağlık çalışanları ve ailelerdir" dedi.

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Kamil Özdil de dünyada her yıl 15 milyon, Türkiye'de ise 150 bin çocuğun prematüre olarak dünyaya geldiğini kaydetti.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Şirin Güven de prematüre bebeklerin anne rahminde henüz hayat hikayelerini tamamlamadan, olgunlaşmadan yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde bunu tamamlamak zorunda kaldıklarını söyledi.

Türkiye'de her 10 bebekten birinin prematüre dünyaya geldiğini kaydeden Güven, "10 yıl öncesine kadar 19 haftalık bebeklerin yarısı bile yaşatılamazken, bu son yıllarda 24 hatta 21 haftalık bebeklerin yaşatıldığı Türkiye'ye ulaşmış durumdayız" dedi.

Mucize bebek Nuray 4 yaşında

Ümraniye'de 2010 yılınan kasım ayında geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden 7 aylık hamile Nuray Altun'un sezaryenle dünyaya getirilen ve doğduğunda solunumu olmadığı için yaşaması mucize olarak nitelendirilen bebeği Nuray da toplantıya katıldı.

Nuray bebek, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Dr. Şirin Güven tarafından postmortem sezaryen yöntemiyle annesinin karnından alınmıştı. 1 kilo 880 gram dünyaya gelen ve doğduğunda solunumu olmadığı için solunum cihazına bağlanan bebeğe, annesinin ismi verilmişti.

Bugün 4 yaşında olan Nuray da prematüre olarak dünyaya geldiği için 17 Kasım Dünya Prematüre Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe katıldı. Doktorlarıyla hatıra fotoğrafları çektiren minik Nuray'a Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş, etkinlik sonunda altın taktı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Sağlık Bakanlığı Eyüp Gümüş Ümraniye Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500

Yorumlar (1)

elif candır:

sirin güvene ve tüm doktorlara cok tesekkür edüyorum

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title