Haberler

17 Aralık Kumpas Davası'nın Eski Emniyet Müdürleri Hakim Karşısında...

Takipsizlikle sonuçlanan 17 Aralık soruşturmasında kumpas kurulduğu iddiasıyla aralarında Fetullah Gülen ile eski emniyet müdürlerinin bulunduğu 4'ü tutuklu 67 sanık hakkında açılan davaya başlandı.

Takipsizlikle sonuçlanan 17 Aralık soruşturmasında kumpas kurulduğu iddiasıyla aralarında Fetullah Gülen ile eski emniyet müdürlerinin bulunduğu 4'ü tutuklu 67 sanık hakkında açılan davaya başlandı. 621 sayfalık iddianamenin tamamının okunmasını talep eden sanıklar, iddianamenin özetinin okunmasına karar veren mahkeme heyetini reddetti. Ret talebini, üst mahkeme değerlendirecek.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmaya, tutuklu sanıklar eski İstanbul Mali Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu ile eski emniyet mensupları Duran Denizci, Adem Atik ve Mehmet Akif Üner katıldı. Duruşmada başka suçlardan tutuklu eski emniyet müdürleri Nazmi Ardıç, Yakub Saygılı, Kazım Aksoy'un da aralarında bulunduğu 10 kişi de hazır bulundu. Firari sanıklar Fetullah Gülen ve dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada, söz konusu davanın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "25 Aralık darbeye teşebbüs" davasıyla birleştirilmesi talebi İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nce her iki davanın da sanık sayısının fazla olması ve bu nedenle sağlıklı bir yargılama olmayacağı gerekçesiyle reddedildi.

MAHKEME HEYETİNİ REDDETTİLER

Savcının, dava iddianamesinin Kanun Hükmünde Kararname gereğince özetinin okunmasına ilişkin söz alan sanık avukatları, iddianamenin tamamının okunmasını talep etti. Ancak mahkeme, 621 sayfalık iddianamenin özetinin okunmasına karar verdi. Bunun üzerine sanık avukatları reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme, reddi hakim talebini reddederek dosyanın bir üst mahkemeye gönderilmesine ve tutuklu sanıkların tutuk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, takipsizlikle sonuçlanan 17 Aralık soruşturma dosyasında usulsüz işlem yapıldığı iddiasıyla aralarında Fethullah Gülen ile eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı, Nazmi Ardıç, Hamza Tosun ve Yasin Topçu'nun da bulunduğu 67 sanık yer aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte dönemin bakanlarının aralarında bulunduğu 30 kişi müşteki-mağdur sıfatıyla yer verilen iddianamenin bir numaralı sanığı ise Fethullah Gülen.

İddianamede Fethullah Gülen ile eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı, Nazmi Ardıç, Hamza Tosun ve Yasin Topçu hakkında "Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, gizliliğin ihlali" suçlarından ayrı ayrı hapis cezası verilmesi isteniyor. Diğer 62 şüpheli polisin ise "Silahlı terör örgütüne üye olma", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, gizliliğin ihlali" suçlarından cezalandırılması talep ediliyor. Yakın tarihe 17-25 Aralık girişimi olarak geçen ve sözde soruşturma sürecinde elde edildiği iddia edilen delillerin basın yayın kuruluşları aracılığı ile yayınlatılarak ve yayınlanarak Türkiye Cumhuriyeti 61. hükümetinin ulusal ve uluslararası baskı altına alınıp istifa etmesini sağlama amacına yönelik olduğu ifade edildi. İşadamı Rıza Sarraf'ın ABD'de tutuklanmasına değinilen iddianamede 17 Aralık'ta örgütün başarısız olmasının ardından, bu başarısız girişiminin ABD üzerinden yeniden canlandırılmaya çalışıldığı, örgüt mensupları tarafından yurtdışına çıkarılan bilgi ve belgelerin ABD'de Preet Bharara isimli savcıya teslim edildiği belirtildi. Bu bilgi ve belgeler üzerinden ABD'de iddianame hazırlanarak FETÖ/PDY tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan 17 Aralık girişiminin yeniden sahneye konma çabasına girişildiği de ifade edildi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Cumhuriyeti Adem Atik İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title