Haberler

17 Ağustos Kurbanlarının Acısı Dinmedi

Güncelleme:

17 Ağustos 1999 gecesi meydana gelen 7.4 şiddetindeki depremde yaşamını yitirenler, anıldı. Geçen 17 yıla rağmen silinmeyen acı yeniden yürekleri dağladı.

17 Ağustos 1999 gecesi meydana gelen 7.4 şiddetindeki depremde yaşamını yitirenler, Gölcük ve Yalova'da hüzenle anıldı.

FELAKET DERS OLARAK GÖRÜLMELİ

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan 17 Ağustos 1999 depreminin acıları, aradan geçen 17 yıl içerisinde tazeliğinden hiçbir şey kaybetmedi. Depremi Gölcük'te yaşayan vatandaşlar, toplam 17 bin 480 kişinin hayatını kaybetmesine, 43 bin 953 kişinin yaralanmasına ve yaklaşık 200 bin kişinin evsiz kalmasına sebep olan Marmara Depremi'nin, Türkiye'de deprem bilincinin artırılması adına bir ders olarak görülmesi gerektiğine inanıyor.

Deprem bilincinin Türkiye'de yerleştirilmesi ve vatandaşların olası bir depreme karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayan Gölcük halkı, depreme hazırlıksız yakalanmanın bedelini çok ağır ödedi.

DENİZE KIRMIZI KARANFİL BIRAKILDI

17 Ağustos 1999 depreminde yaşamını yitirenlerin anılması amacıyla, depremin gerçekleştiği saat olan 03.02'de, Gölcük Kavaklı sahilinde bir anma programı düzenlendi. Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı'nın katıldığı anma töreninde, vatandaşlar kaybettikleri yakınları için önce Kur'an-ı Kerim okudu, daha sonra ise denize kırmızı karanfil attı.

"ZAMAN SADECE ÖZLEMİNİ ÇOĞALTIYOR"

Depremde oğlunu kaybeden Emine Cebeci isimli vatandaş, "Aradan 17 yıl geçmesine rağmen bizim için daha dün gibi geliyor. Acısı, yarası, her şeyi hala tazeliğini koruyor. Bir insanın evlat kaybetmesi öyle kolay değil. Onu kolay büyütmüyorsun. Hani derler ya, 'Zaman ilacıdır' diye, zaman ilaç değil. Zaman sadece özlemini çoğaltıyor. Hasretini çoğaltıyor. Tek şey istiyoruz, bundan sonraki depremlerde en azından kimsenin bizlerin yaşadığını yaşamamasını istiyoruz. Bu günler bizim için sözün bittiği yer. Ben 17 yıl önce bu saatlerde oğlum ile birlikteydim" ifadelerini kullandı.

FELAKET GÜNÜ YALOVA'DA DA ANILDI

Yalova'da da depremde hayatını kaybedenler için 17 Ağustos Parkı'nda bulunan Deprem Anıtı'nda anma töreni düzenlendi. 2 bin 504 kişinin hayatını kaybettiği, 10 bin 201 bina ve işyerinin yıkıldığı Yalova'da bu yıl düzenlenen törene Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, Eski AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

DEPREM ANITI ÇİÇEKLERLE DONATILDI

Aradan geçen 17 yıla rağmen acılar yürekleri dağlarken, vatandaşlar büyük afetin simgesi olan Deprem Anıtı'nı çiçeklerle donattılar. Program, Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri'nin sessiz yürüyüşüyle başladı. Yalova meydanında başlayan yürüyüş, Gazipaşa Caddesi üzerinde Deprem Anıtı'nda bitti. Yürüyüşün ardından anıtın önünde saygı duruşunda bulunuldu. Anıtta yakınlarını kaybedenler dualar okudu.

ÖLENLER İÇİN TOPLUCA DUA OKUNDU

Büyük felakette hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu mermer bloklara çiçek koyan Yalovalılar, deprem döneminde çekilmiş fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi. Anma programında İl Müftülüğü görevlileri Kuran-ı Kerim ve ilahiler okudu. Saatler 03.02'yi gösterdiğinde vatandaşlar depremde hayatını kaybedenler için topluca dua okudu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Ellibeş Gölcük Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title