Haberler

SGK'da 167 Milyonluk KDV Vurgunu

Güncelleme:

SGK 2013 yılı Sayıştay Denetim Raporu, KDV Kanunu'na aykırı bir biçimde KDV hesaplanması sonucu kurumun 167 milyon TL'lik zarara uğratıldığını ortaya çıkardı.

Sayıştay Başkanlığı tarafından açıklanan Sosyal Güvenlik Kurumu 2013 yılı Sayıştay Denetim Raporu, KDV Kanunu'na aykırı bir biçimde KDV hesaplanması sonucu SGK'nın 167 milyon TL'lik yersiz ödeme yaptığını gözler önüne serdi. Devletin kasasından çıkan bu para, başta vakıf üniversiteleri olmak üzere Kamu Hastaneler Birliği ile kamu üniversitelerine bağlı sağlık hizmeti veren kurumlara gitti.

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, SGK'nın mali disipline uymaması sonucunda, başta vakıf üniversitelerine bağlı hastaneler olmak üzere, sağlık hizmeti sunan pek çok kururuma yersiz ödeme yapıldı.

Sayıştay Başkanlığı tarafından 29 Eylül 2014 tarihinde yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu 2013 yılı Sayıştay Denetim Raporu; SGK'nin mali disipline, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hükümlerine, kanunlara uymadığını ve "suistimalleri" görmezden geldiğini ortaya çıkardı.

ZARAR 167 MİLYON TL'Yİ GEÇTİ

Rapora göre SGK, Vakıf Üniversiteleri Dahil Resmi Sağlık Hizmet Sunucularınca Kullanılan ve Kuruma Fatura Edilen Kodlu Tıbbi Malzeme ve İlaçlar için ödemeye esas tutarların belirlenmesinde KDV Kanunu'na aykırı bir biçimde KDV hesaplanması sonucu 167.683.881 TL yersiz ödeme yaptı.

KDV OYUNU

Türk Tabipleri Birliği delegesi Dr. Güray Kılıç ve SES İzmir Şube Denetleme Kurulu Üyesi Dr. Ergün Demir'in Sayıştay Raporu'ndan yaptığı çalışmaya göre:

- 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17. maddesinin 2. fıkrasında belirtildiği üzere genel bütçeli idareler, üniversiteler ve döner sermayeli kuruluşların hastane işletmek veya yönetmek suretiyle ifa ettikleri kuruluş amaçlarına uygun teslim ve hizmetleri vergiden istisna tutulmuştur. Dolayısıyla, Sağlık Bakanlığı ile vakıf üniversiteleri dahil üniversitelere bağlı resmi sağlık hizmet sunucularının kuruluş amaçlarına uygun mal ve hizmet teslimlerinde ilgili mevzuat gereği KDV hesaplanmaması gerekmektedir. Konu olan bu husus hakkında Maliye Bakanlığı'ndan görüş sorulmuş ve talep edilen bu görüş yazısına Maliye Bakanlığı'ndan kuruma iletilen 06.09.2013 tarih ve 84502 sayılı cevabi yazıda bahse konu işlem bedellerinin ödenmesinde KDV hesaplanmaması gerektiği belirtildi.

-Söz konusu Kurum sağlık hizmet sunucularının MEDULA'da kayıtlı 2013 yılı işlemleri üzerinden Sayıştay yetkilileri tarafından yapılan incelemede, kurum sağlık hak sahiplerine sağlık hizmet sunucuları tarafından SUT'a ek listelerde fiyatları ile birlikte belirlenmiş olan tıbbi malzeme ve ilaç kullanım bedellerinin KDV dahil hesaplanarak ödendiği saptandı.

VURGUN HER YERDE

-KDV Kanunu'na, Maliye Bakanlığı'nın yazısına ve SUT'un 3.1.1 başlıklı maddesinin 12 numaralı fıkrasında tanımlanan KDV istisna ve muafiyetlerinin geri ödemelerde dikkate alınacağı belirtilmesine rağmen kurumun hatalı uygulaması sonucu, Sağlık Bakanlığı'na bağlı resmi sağlık hizmet sunucuları tarafından 2013 yılı içinde MEDULA'ya girişleri yapılan SUT kodlu tıbbi malzemeler için 24.158.225,45 TL, ilaç kullanımlarına karşılık yapılan ödemelerde de 62.039.583,50 TL tutarında KDV hesaplandı.

-Devlet ve vakıf üniversiteleri tarafından 2013 yılı içinde MEDULA'ya girişleri yapılan SUT kodlu tıbbi malzemeler için 27.681.703,88 TL ve ilaç kullanımları karşılığı yapılan ödemeler kapsamında 53.804.370,69 TL tutarında KDV hesaplanarak ödendiği saptandı.

GERİ ÖDEMESİ OLMAYAN MALZEMELER FATURALANDIRILMIŞ

-Vakıf Üniversitesi Hastaneleri ve Özel Sağlık Hizmet Sunucuları geri ödeme kapsamında olmayan tıbbi malzemeleri kuruma faturalandırıldığı görüldü.

-Ayrıca, Vakıf üniversitesi hastaneleri ve özel sağlık hizmet sunucularının 2013 yılı içerisinde Kurum sağlık hak sahiplerinin tedavilerinde kullandıkları serbest kodsuz tıbbi malzemelere ilişkin SUT kurallarına aykırı işlemlerin faturalandırılması sonucu, aslında geri ödeme kapsamında olmadığı halde Kurum tarafından karşılanan tıbbi malzemelerin bulunduğu tespit edildi. Söz konusu hatalı işlemler sonucu da 10.736.566,85 TL tutarında bir mebla da ilgili sağlık hizmet sunucularının alacaklarından kesilmesi gerektiği halde kesilmedi.

"EN DÜŞÜK 5 FİYAT" KURALI UYGULANMAMIŞ

-Vakıf Üniversitesi Hastaneleri ve Özel Sağlık Hizmet Sunucularına yapılan serbest kodsuz tıbbi malzeme ödemelerinde SUT'ta yer alan en düşük beş fiyat kuralına riayet edilmediği görüldü.

-Vakıf üniversitesi hastaneleri ve özel sağlık hizmet sunucularının 2013 yılı içerisinde Kurum sağlık hak sahiplerinin tedavilerinde kullandıkları serbest kodsuz tıbbi malzemeler ile SUT kodu olmasına rağmen fiyatı belirlenmemiş tıbbi malzemelere ilişkin MEDULA'da kayıtlı veriler üzerinden yapılan inceleme neticesinde, söz konusu sağlık hizmet sunucuları tarafından SUT kurallarına aykırı işlemlerin faturalandırıldığı tespit edilmiştir. Söz konusu hatalı işlemlerden örneklemeye düşüp kesinti yapılmamış olanlarına ait işlem tutarlarının, Kurum mevzuatı doğrultusunda genellemeye tabi tutulması sonucu 2.016.438,22 TL tutarında bir meblağın ilgili sağlık hizmet sunucularının alacaklarından kesilmesi gerektiği halde kesilmediği tespit edilmiştir.

- Sözleşmeli/protokollü sağlık hizmet sunucuları tarafından Kuruma 2013 yılı içerisinde düzenlenen faturalara esas olan işlemler üzerinden gerçekleştirilen inceleme neticesinde tespit edilen bu tarz hatalı işlemlerden örneklemeye düşenlerin Kurum ilgili mevzuatı kapsamında genellenmesi sonucu vakıf üniversiteleri dahil üniversite hastaneleri ile özel hastanelerden toplam 1.432.490,30 TL'nin mahsup edilmediği görüldü.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Sosyal Güvenlik Kurumu Cumhuriyet Gazetesi Maliye Bakanlığı Sayıştay Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500

Yorumlar (56)

ÖZKAN:

kimlikleri parayla verirler kendileri icin saray yaptırılar ve de bunlar müslümamlık kisvesiyle yapılır halkı kaz niyetine yoluyorlar da yolunacak kaz kalmayıca ne yapacaklar

53
2
yanıtYanıtla
öz-er:

eski ssk müdürü yeni chp genel başkaın kılıçtaroğlu calmıştır ulan böyle diye diye insanları uyuttular kendileri malı götürüyor en kötüsüde bunlara oy veren halk calıyorlar ama calışıyorlar diye oy verenler ama bunlar hacı hoca kardeşim kesin insanların üzerinde büyü yapmışlardır gören gözler görmüyor duyan kulaklar duymuyor yazık çok yazık

43
1
yanıtYanıtla
sema aslan:

akp yiyor koyun larda alkışlıyor tarihe geçecek bir millet

42
2
yanıtYanıtla
HAYDAR:

VAY BE HELAL OLSUN ADAMLAR NE GÖTÜRÜYORLAR BE. KILIÇDAROĞLU BUNLARIN ELİNE SU BİLE DÖKEMEZ.

35
2
yanıtYanıtla
vatandaş:

emeklilere yok ama kendileri maşallah

35
1
yanıtYanıtla
Ali AK:

kesin bunu paralel yapmıştır. yerseniz tabi. .

31
1
yanıtYanıtla
NAZLI:

MALZEME KONULMAYAN AMALEİYAT YAPILMIYOR ARTIK. YALANSA ARAŞTIRIN. ESKİDEN CERRAHİ MALZEME (PROTEZ STENT YADA VİDA YADA KEMİK YADA BAŞKA BİŞEY) KULLANILMAYARAK YAPILAN AMELİYATLARA ARTIK MALZEME KULLANILIYOR. TABİİ İŞİN UCUNDA KOMİSYON VAR. DİYELİMKİ ORTOPEDİ UZMANI BİR DOKTOR AYDA 30 AMELİYAT YAPTI 7 BİN LE ÇARP 210 BİN YÜZDE 20 NU HESAP ET 70 BİN. YANİ 70 BİN LİRA KOMİSYON ALMAK İÇİN 210 BİN LİRA DEVLETE SOKULUYOR. PEKİ 210 BİNLİRALIK MALZEMENİN MALİYETİ MAKSİMUM NE KADARDIR MAKSİMUM 10 BİN LİRA. DEVLETİN SOYULMADIĞI NE KALDIKİ AKP GELELİ. AMA İSTİHDAM OLUYOR IMF BORCU ÖDENİYOR:PEKİ DÜNYA BANKASINDAN ALINAN BORÇLARIN HADDİ HESABI VARMI??CARİ AÇIĞIN GELECEKTE ÖDENECEK BORÇLARIN??ESKİDEN SAĞLIĞA 1 LİRA ÖDÜYORSA DEVLET ŞİMDİ 100 LİRA ÖDÜYOR. YANİ DEVLETİN SAĞLIK NEDENİYLE ÖDEDİĞİ PARA 100 KATINA ÇIKTI. BU SENİN BENİM PARAM SENİN BENİM BORCUM. AMA HERŞEYİ GÜLLÜK GÜLİSTANLIK GÖSTERİYORLAR

31
1
yanıtYanıtla
Kerim:

SGK için normaldir. Konum itibariyle İktisat, İşletme, Hukuk, Siyasal vb. Üniversite mezunları dururken Başında İlahıyat Fakültesi Mezunu vatandaş var. Muhasebeden, Vergiden, KDV den falan anlamaz. ''Ekmeği ekmekçiden al, bir ekmek parası üste ver'' diye atasözü vardır.

32
0
yanıtYanıtla
Fuzuli:

Bunlar, yaptıklarının 1''i. Diğerlerinide açıklasınlar. Halk artık uyansın, uykudan.

29
2
yanıtYanıtla
ESAS ATATURKCU:

EEE HADİ BAKALIM TAYYİP KILIÇTAR OĞLUNA SSK DİYİP DURUYORDUN SGK NOLACAK HIRSIZ LAR:d

28
1
yanıtYanıtla
Tüm 56 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title