Haberler

    164 Kriptolu Telefondan 80'i Dinlendi

    Güncelleme:

    Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 164 kriptolu telefondan 80'inin dinlendiği söyledi.

    Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK'ın düzenlediği iftar yemeğine katıldı.

    Gazetecilerin sorularını cevaplayan Işık, yasa dışı dinlemelerle ilgili olarak, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndaki (TİB) bilgilerin silinmesi sebebiyle toplam dinleme sayısının tespit edilemediğini söyledi.

    Işık, bugüne kadar Türkiye'deki 164 kriptolu telefondan 80'inin dinlendiğinin tespit ettiklerini açıkladı. 80 kişinin arasında Başbakan'dan Genelkurmay Başkanı'na kadar birçok önemli ismin olduğunu söyleyen Işık, Cumhurbaşkanı'nın numarasının dinlenenler arasında olmadığını ifade etti.

    Bakan Işık, TİB'in tek başına dinleme yapamayacağını, dinleme için savcı, polis ve TÜBİTAK'ın da gerekli olduğunu söyledi:

    "TİB tek başına dinleme yapamaz. Kriptoyu dinlemek için işin içinde onu yazanında olması gerekir. Başbakanımızın konuşması internete düşen ses kayıtlarına yansımıştı. Kriptolu telefonların kayıtları yayınlandı. Biz kriptolu telefonların dinlendiğine karar verdik. Nasıl dinlendiğine odaklandık. Arkadaşlar uzun bir çalışma yaptılar. Sistemin güvenliğini inceledik. Güvenlik açıkları tespit ettik. Donanımına baktık. TİB'de dinleme kayıtlarının silindiğine dair haberler çıktı. TÜBİTAK incelemesinde bilgi kırıntılarından inceleme yapıldı. 80 tane kriptolu telefonun dinlendiğini tespit ettik. Uçlar nereye gidiyor diye araştırdık. Servis edilmesi için uç verilmesi lazım. TİB'de çok fazla şey silinmiş karartılmış. TİB'de baskın yapıldığında tüm bilgisayarların imajları alınmıştı. Kim nasıl dinledi. Uçlar nereye verildi. Savcılık bunu araştıracaktır"

    "Dinlemeye karşı neler yapılıyor?" sorusunu Bakan Işık şu şekilde yanıtladı:

    "TÜBİTAK'ta kriptolu telefonla çalışan ekibi uzaklaştırdık. Çok daha güvenlikli bir kriptolu kurgunun yapılması için çalışıyoruz. Yılbaşına kadar yeni kriptolu telefonları devlet büyüklerinin kullanımına sunacağız. Genelkurmay'ın da telefonlarının dinlendiğini tespit ettik. Askeri yetkililerin kullandığı kriptolu telefonların IMEI numaralarını tespit ettik."

    Işık ayrıca yeni yazılımlarla kırılmayacak kriptolu telefonları üreteceklerini açıkladı.

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Emniyet'e yapılan operasyonlar sonrası gerçekleşen gözaltılarda, dinlemelerle edinilen bilgilerin nereye servis edildiğinin henüz belirlenmediğini söyledi. Işık, bu bilgilerin savcılık soruşturması sonrası ortaya çıkacağını belirtti.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı Fikri Işık Türkiye Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title