Haberler

16 Yaşında Kendi Sanal Ağını Kurdu, Servet Sahibi Oldu

Güncelleme:

16 yaşındayken okulunun bilgisayar ağında istediği sitelere ulaşamayan Jack Cator, kendi sanal ağını kurdu ve 40 milyon sterlinlik bir servetin sahibi oldu.

16 yaşındayken okulunun bilgisayar ağında öğrencilerin müzik ve oyun sitelere erişiminin engellemesine kızan Jack Cator, kendi sanal ağını ve ardından bu ağ sayesinde 40 milyon sterlinlik bir servete ulaştı.

OKUL AĞINI 'HACK'LEDİ

2005'te 16 yaşındayken İngiltere'nin doğusunda Norfolk'taki okulunun bilgisayar ağında öğrencilerin müzik ve oyun sitelere erişiminin engellemesine kızan Jack Cator, sistemi 'hack'lemeye karar vermiş.

VPN'DEN MEMNUN KALMADI, KENDİ SANAL AĞINI KURDU

Cator okulun sistemini 'bypass' etmek için sanal özel ağlar (VPN olarak da bilinen Virtual Private Networks) kullanmış, ancak bu kez de o zamanki sanal ağların kalitesinden memnun kalmamış. Böylece bir gün oturma odasındaki kanepeye oturup birkaç saat içinde kendi sanal ağını kurmuş.

'ARKAMI ÖRT'

Bu ağa da 'Hide My Ass', yani hem 'Arkamı Ört' hem de 'Eşeğimi Sakla' anlamına gelen çift anlamlı muzip bir isim vermiş.

İKİ MİLYONDAN FAZLA MÜŞTERİ

On yıl sonra kurduğu bu işi satan Jack Cator, bugün 26 yaşında 40 milyon sterlinlik (yaklaşık 63 milyon dolar) bir servetin sahibi oldu. Baş harfleriyle HMA olarak anılan şirketi, küresel yazılım grubu AVG aldı. İki milyondan fazla müşterisi olan şirketin yıllık geliri 17 milyon doları, kârı ise 3 milyon doları aşıyor.

GENEL MÜDÜR OLMAYA DEVAM EDECEK

Cator satmasına rağmen, şirketin genel müdürü olmaya da devam edecek. Cator'ın sanal özel ağını nasıl bu düzeye getirdiğine gelince, genç işadamı özel ağını önce internet forumlarında tanıttığını anlatıyor. Ardından, kendi ağı üzerinden başka web sitelerinden alışveriş eden olduğunda o web sitesinden komisyon almaya başlıyor.

"İŞ PLANI BİLE YAPMAMIŞTIM"

Bir ay içinde tüm dünyadan binlerce kullanıcısı olan HMA'nın yıllık geliri 23 bin 500 dolara ulaşmış. Jack Cator, "ağın bu kadar hızla yayılmasına çok şaşırdım. Başlangıçta bir iş planı bile yapmamıştım" diyor.

İŞİNE VAKİT AYIRMAK İÇİN ÜNİVERSİTEDEN AYRILDI

Cator daha sonra üniversitede bilgisayar okumaya başladı, ancak tüm vaktini şirketine ayırmak için 2009'da okuldan ayrıldı. E-mail ile Ukrayna ve Sırbistan'dan yüzünü bile görmediği insanları işe alan Cator, şirket büyüdükçe Londra'da bir de büro açtı. Bugün HMA'nın yaklaşık 100 çalışanı var ve şirket her yıl büyümeye devam ediyor. Cator, bunu kısmen sanal ağa verdiği esprili isme de bağlıyor.


Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Dünya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (28)

anteplimobilWeb@haberler.com:

Aklıma mukayet ol Allahım BATI NELERLE UĞRAŞIYOR BIZ NELERLE UĞRAŞIYORUZ

115
2
yanıtYanıtla
VATANDASmobilWeb@haberler.com:

BIZIM ODTÜ LÜ ÖGRENCILERDE HAFTAYA KAC TANE YOL ARABA OTOBÜS YAKARIZ DEVLETE ZARAR VERIRIZ DIYE CALISMA YAPIYOR. DIKKAT EDIN 16 YASINDA ILK ORTA OKUL ÖGRENCISI DEMIYORUM ÜNIVERSITELI GELECEGIMIZI EMANET EDECEGIMIZ ÜLKEYI YÖNETECEK HIZMET EDECEK SÖZDE ODTÜ LÜ ÜNIVERSITELI KISILER BUNU YAPIYOR. ARTIK SIZ DÜSÜNÜN ÜLKEMIZDEN AKILLI BILIM ADAMLARIMI CIKAR YOKSA TERÖRISTMI.

21
25
yanıtYanıtla
Maho agaMobil-IOS:

Esek de güzelmis ha

4
21
yanıtYanıtla
canısı:

çağ bilgisayar çağı bravo!bizim gençler uyumaya devam. . . . . .

21
1
yanıtYanıtla
d:

acaba hangi sitelere girmeye çalışıyordu abaza

1
20
yanıtYanıtla
arif:

Şu yorumlara bakıyorumda herkes Bizimkiler onu yapamaz . bizimkiler bunu yapamaz demiş :) ama sizin içinde zamanında sizinkiler yorum yapıyordu. sizde onları örnek almışsınızki Geleçeği eleştirmeye devam ediyorsunuz. :) bizimkiler sizinkileri döver. . . İşiniz gücünüz eleştirmek . . İşin ucunda para varya hepiniz elin oğlunu savunursunuz. . Tipik muhalefet :)

16
4
yanıtYanıtla
rrr:

bizdekilerde evine internet alır, sırf faceye girmek için. . cahillik

19
0
yanıtYanıtla
ahmet:

yorun yazanlar . burda facebook , twitter ve google ı biz kurmuş ya da programlamış olsaydık bırak desteği birde alay konusu olurduk.

7
10
yanıtYanıtla
Konyalı gercek türk Mobil-IOS:

Tayip adamin kirali kocum benim türkiye seninle

3
13
yanıtYanıtla
BİRAZ EDEP:

EL KAFA ÇALIŞTIRIR BİZİMKİLER O YAŞTA HÜKÜMET İNDİRİR HÜKÜMET BİNDİRİR FARK BU

12
2
yanıtYanıtla
Tüm 28 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title