Haberler

16. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali"

16. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali başladı.

16. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali başladı.

Büyükçekmece Kültürpark içindeki tarihi Kervansaray'da açılan "Uluslararası El Sanatları Sergisi"ni gezen Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, "Dünyanın dört bir yanında unutulmaya yüz tutmuş el sanatları burada, toplumun gözleri önüne seriliyor. Atölyeleri gezenlere, el sanatları gösteriliyor ve öğretiliyor" dedi.

Kervansaray'da 150 stand ve atölye olduğunu kaydeden Akgün, bunların 70'inin yurt dışından geldiğini dile getirdi.

Hasan Akgün, pek bilinmeyen el sanatlarının görülebileceği sergiye, yerli yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayarak, "Bulgaristan'dan Amerika'ya, Türkmenistan'dan İran'a kadar hepsi burada. El sanatlarıyla ağırlıklı uğraşan Orta Asya, Doğu ve Kuzey Avrupa'nın aşağı yukarı tamamı burada. İran kilim atölyesi, toprakla uğraşan Macar grubu, Japonlar'ın camla uğraştıkları Japon atölyesi beni çok etkiledi" ifadelerini kullandı.

Festivalde ilk kez çorap sergisi açıldı

Abdurrahim Karademir'in "Anadolu ve Balkanlarda Köy Çorapları Sergisi"ne de değinen Akgün, bu yıl ilk defa bir çorap sergisi açıldığını kaydederek, şöyle konuştu:

"Anadolu kültürünün bir parçası ve Balkan kültürünün zenginliğini ortaya koyan, 100 yıl öncesine dayanan, Anadolu ve Balkan halklarının giydiği çorapların sergisini açtık. Muhteşem birşey. Sonuçta kazancımız şu oldu. Bu sene Büyükçekmece Belediyesi Halk Akademisi'nde geçmişe dönük, otantik çorap üretiminin derslerini vermeye başlayacağız. Yeteri kadar öğrencimiz var. Çünkü Büyükçekmece bu tip şeylere çok açık. Hem üreteceğiz hem satacağız."

Başkan Hasan Akgün, sergide satışa sunulan el sanatı ürünlerin dışarıya kıyasla yüzde 50 indirimli alınabileceğini söyledi.

Anadolu ve Balkanlardan köylü çorapları sergileniyor

Çorap koleksiyoneri Abdurrahim Karademir de AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sergide, Anadolu ve Balkanlardan topladığım köylü çorapları var. 1970'li yıllardan beri topluyorum. İlk çorabımı, 1972'de Bursa'dan almıştım" diye konuştu.

Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı Halk Oyunları Bölümü'nde öğretim görevlisi olduğunu kaydeden Karademir, şu bilgileri verdi:

"Çorapları, halk oyunları kostümünde yararlı olsun, bize ışık tutsun diye toplamaya başlamıştım ama sonra karşıma çok farklı şeyler çıktı. Derinlemesine araştırdıkça, çok önemli mesajlar taşıdığını öğrendim. Özellikle bu çoraplarda 'imler' kullanılıyor. Oğuzlar, Anadolu'ya göç ettiklerinde hayvanların kendilerine ait olduğu belli olsun diye damga vurmuşlar. O damga gibi imler de bu örgülerde kullanılıyor. Çoraplarda, kime ait olduğu, sosyal durumu gibi bilgilendirmeler var."

Çorapların en eskisi 100, en yenisi 50 yıllık

Karademir, çorapçılığın halen sürdüğünü ancak fabrikasyon işlerin bu geleneği ortadan kaldırdığını sözlerine ekleyerek," Gelenekler ihtiyaçtan doğuyor. İhtiyaç bitince, o gelenek de ortadan kalkıyor. Biz o geleneğin izlerini yakalayalım ve gelecek nesillere aktaralım istedik. Üzerindeki motifler, Anadolu ve Balkan kültürlerini simgelediği için, bu motifleri günümüz giysilerinde kullanabilirsiniz ya da yeni tasarımlar yapabilirsiniz. Böylece kendi kültürünüzü, kimliğinizi dünyaya yayabilirsiniz" dedi.

Koleksiyonunun yaklaşık 200 çoraptan oluştuğunu söyleyen Karademir, sergide yaklaşık 102 çorap olduğunu kaydederek, "100 yıllık çoraplar var. En gencinin de 50 yıllık olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

Büyükçekmece Kaymakamı Mustafa Hulusi Arat da festival açılışına katılarak festival alanını gezdi.

Akşam saatlerinde Ayhan Sicimoğlu konseri ve havai fişek gösterilerinin gerçekleştirileceği festival, 8 Ağustos'a kadar devam edecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Amerika Birleşik Devletleri Büyükçekmece Hasan Akgün Kültürpark Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title