Haberler

"2050 Yılında Dünya Nüfusunun 9 Milyar Kişi Olması Bekleniyor"

Güncelleme:

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özdemir, "2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyar kişi olması bekleniyor." dedi.

Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla "aile çiftçiliği" konusunda panel düzenledi.

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen panelde konuşan Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, dünyada büyük ve güçlü ülke olabilmek için "eğitilmiş insan gücü, doğal kaynak ve gıda temininde kendi kendine yeterli" olmak" gerektiğini söyledi.

Bugün teknoloji üretiminde bir numara olan, refah seviyeleri yüksek fakat yeterli toprağa sahip bulunmayan ülkelerin bile tarım yapmak için her yolu denediğini anlatan Cevheroğlu, "Örneğin Güney Kore. Hepimizin evinde Güney Kore malı cep telefonu veya elektronik cihaz var. Bir cep telefonu satıyor, bizim bir römork portakalımız kadar para alıyor. Güney Kore tarım olarak çok geniş araziye sahip değil fakat ülkenin önemli bölümü seralarla örülü" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı da yetersiz ve kötü beslenme alışkanlıklarının ortadan kaldırılması ve açlığa karşı mücadele konularında çalışmalar yapan BM Gıda ve Tarım Teşkilatının (FAO) kuruluş günü olan 16 Ekim'in, 1979 yılından bu yana "Dünya Gıda Günü" olarak kutlandığını söyledi.

BM Genel Kurulunda 2014 yılının resmi olarak "Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı" olarak ilan edildiğini hatırlatan Dallı, Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı'nın amacının açlık ve yoksullukla mücadelede gıda güvenliğinin ve beslenmenin sağlanması, geçim kaynaklarının iyileştirilmesi, doğal kaynakların yönetilmesi, çevrenin korunması ve aile çiftçiliğinin önemine dikkati çekmek olduğunu bildirdi.

Dünyada 500 milyon aile çiftçisi var

Bugün dünyada 500 milyon aile çiftçisi bulunduğunu bildiren Dallı, Türkiye'de tarımla uğraşan nüfusun yaklaşık yüzde 80'inin de aile çiftçisi olarak tanımlandığını kaydetti. Dallı, Antalya'da ise 152 bin aile çiftçisi olduğuna dikkati çekti.

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feramuz Özdemir de dünyada artan nüfusla gıda üretiminin de artması gerektiğine işaret edrek, "2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyar kişi olması bekleniyor. Bu, bugünkünden yüzde 40 daha fazla gıda üretmek gerektiği anlamına geliyor" diye konuştu.

Bugün dünyada 570 milyonun üzerinde tarım işletmesi bulunduğunu, bunların da yaklaşık yüzde 88'inin aile işletmesi olduğunu dile getiren Özdemir, aile işletmelerinin büyük çoğunluğunun 20 dekarın altında arazisi bulunduğunu ifade etti.

Özdemir, aile çiftçiliğinin geleneksel gıda ürünlerinin devamı, dengeli beslenmek, biyoçeşitlilik, sürdürülebilirlik ve sağlıklı nesillerin korunması açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

"Üzümün markette büyüdüğünü zanneden çocuklar var"

Sağlıklı nesillerin doğayı tanıması gerektiğini ifade eden Özdemir, "Çocuklarımız bir karıncayı bile tanımadan büyüyor. Üzümün markette büyüdüğünü zanneden çocuklar var. Lütfen çocuklarınızı doğaya götürün, onlara doğayı öğretin" ifadesini kullandı.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş da ABD'de ve Avrupa'da aile işletmeciliğinin giderek yok olduğunu, Türkiye'de ise şu anda korkulacak bir durum bulunmadığını söyledi.

AB ülkelerinde gençlerin kırsal alanda tutulmasına yönelik önemli teşvikler bulunduğunu vurgulayan Özçatalbaş, Türkiye'de de sürdürülebilirliği sağlamak ve yaşlanan tarımsal nüfusu gençleştirmek için çalışmalara başlaması gerektiğini anlattı. - Antalya

Kaynak: AA / Ekonomi

Akdeniz Üniversitesi Ahmet Dallı Antalya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title