Haberler

150 Yıllık Değirmen, Turistlerin İlgi Odağı Oldu

Muğla'nın Çaybükü (Gevenes) Mahallesi'ndeki 150 yıllık Belen Değirmeni, aslına uygun yapılan restorasyonun ardından turizme hizmet veriyor.

Muğla'nın Çaybükü (Gevenes) Mahallesi'ndeki 150 yıllık Belen Değirmeni, aslına uygun yapılan restorasyonun ardından turizme hizmet veriyor.

Muğla merkeze bağlı Çaybükü Mahallesi'nde "Ormancı" türküsünün bestekarı "Kemancı Tahir" lakaplı Tahir Erdinç ve eşinin kullandığı Belen Değirmeni, yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor.

Tarihi değirmenin işletmeciliğini yapan Hasan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kullanılamaz haldeki 150 yıllık değirmeni, restore edip ayağa kaldırdıklarını söyledi.

Değirmenin "Ormancı" türküsünde de geçtiğini belirten Şimşek, restorasyondan sonra değirmene Tahir Erdinç ve eşi Zariye'nin maket heykellerini de koyduklarına değindi.

Ormancı Türküsü'nü de aslına uygun ağıt şeklinde kaydettiklerini ve misafirlere dinlettiklerini ifade eden Şimşek, "Ziyaretçiler en azından, türküdeki değirmende, sanki kadının o günkü sesiymiş gibi dinliyor" diye konuştu.

"İnsanlar ilk önce burayı müze gibi zannettiler"

Şimşek, değirmende sergilenen eşyaların tamamının 35 yıldır toplandığını da vurguladı. Uzun yıllar biriktirdikleri eserleri burada sergilendiklerini kaydeden Şimşek, şöyle konuştu:

"Bunları biriktirmemizin bir sebebi varmış, çünkü eşyalar geldi burada yerini buldu. Bazen rafta yerlerini değiştirelim istiyoruz, o bile olmuyor. Mekanımızın dekorunu yapınca, o eşyalar bu mekana çok yakıştı. İnsanlar ilk önce burayı müze zannettiler. Fakat oturun, çayınızı için, yemeğinizi yiyin deyince şaşırdılar. Çünkü burası bizim yaşam alanımız. Aynı zamanda oturup kahvaltımızı yapıyoruz, yemeklerimizi yiyoruz, müşteriler de aynı şekilde. Enstrümanlarımız var. Bazen gelen ziyaretçiler içerisinde çok güzel bağlama, cümbüş ve ud çalan oluyor."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Hasan Şimşek Belen Muğla Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title