Haberler

150 Yıldır Genetiği Değişmeyen Biber

Bilecik merkeze bağlı Çukurören köyüne özgü acı biberin üretimi yaklaşık 150 yıldır genetiği değiştirilmeden yapılırken, yılık 50 ton civarında biber yetiştiriliyor.

Bilecik Ziraat Odası Başkanı ve Çukurören Köyü Muhtarı Ahmet Sevinen, Çukurören biberinin özelliğinin doğal olarak üretilmesi ve hiçbir katkı maddesi olmaması olduğunu söyledi. Köylerinde yıllık 50-60 ton acı biber yetiştirdiklerini ifade eden Sevinen, "Çukurören köyüne özgü acı biberin üretimini yaklaşık 150 yıldır genetiği değiştirilmeden yapılıyor. "Çukurören biberi", köylüler ve bölge halkınca doğal bir şifa kaynağı olarak tüketiliyor. Köyde yaşayan 110 hanenin, yaklaşık yüzde 85'i acı biber ürettir. Yetiştiricilerin biberleri hasattan sonra dizileme ve kurutma işlemine almak suretiyle pazara hazırlarlar. Çevre köylerimizde de yıllar önce üretiliyordu ancak şu anda dizi olarak, Türkiye'de tek bizim Çukurören köyünde üretiliyor. Bu biberin, bundan 150 yıl önceki tohumu nasılsa, şimdi de aynı tohum. Kahramanmaraş ve Şanlıurfa biberini, 3-5 yıl dayanıklı olabilmesi için yağ ve tuzla kavururlar. Biz de pul biberi kendimiz yaparız ama bizim biberimizde hiçbir katkı maddesi olmadığından pul biberimizin dayanıklılık süresi bir yıldır. Bir yıl sonra güvelenmeye başlar. Çünkü doğal olduğundan dolayı güvelenir" dedi.

ASIRLARDIR ŞİFA İÇİN, AĞIZLARINA ACI BİBER SÜRÜYORLAR

Çukurören biberinin, doğal aspirin olduğunu ve köyde kolay kolay kimsenin grip olmadığını iddia eden Sevinen, "Asırlardır şifa için ağızlarına acı biber süreriz. Ağustos ayında başlayan hasat döneminin eylülde kırağın düşmesine kadar sürer. Biber tohumlarını mart ayında ekiyoruz. Mayısta şaşırtma yaparız, bunu damlama sulamada haşlarız. Ağustos-eylül aylarında toplamaya başlarız. Kırağı yağana kadar toplanır. Biz, genelde yüzde 90, bunu dizilmiş ve kuru vaziyette satıyoruz. Bunu, kendi vatandaşımız götürür, İzmir, İstanbul, Bursa, Eskişehir, Kütahya gibi birçok ilimize satarlar" diye konuştu.

Biber üreticisi Hayati Tozman ise, çocukluğundan beri biber üretimi yaptıklarını anlatarak, ürettikleri acı biberin genellikle lokantalarda kuru fasulye, nohut ve çorbaların yanında tüketildiğini söyledi. - BİLECİK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bilecik Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title