Haberler

150 Bin Sebze Fidesi ve 250 Ceviz Fidanı Törenle Dağıtıldı

Tokat’ta sebze fidesi yetiştiriciliğini geliştirmek ve özel sektörü teşvik etmek amacıyla düzenlenen törende 150 bin sebze fidesi ile 250 ceviz fidesi dağıtıldı.

Tokat'ta sebze fidesi yetiştiriciliğini geliştirmek ve özel sektörü teşvik etmek amacıyla düzenlenen törende 150 bin sebze fidesi ile 250 ceviz fidesi dağıtıldı.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi uygulama alanında Tokat Valiliği İl Özel İdaresi Ar-Ge projeleri kapsamında destekleri ile üretilen "Sebze fidesi ve ceviz fidanı dağıtımı" törenle yapıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan GOÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Naif Geboloğlu, 3 yıl önce Erzincan'a yaptıkları ziyarette Erzincan'da yılda 15 milyon sebze fidesi yetiştirildiğini gördüklerini Tokat'ta da neden bu sektörü geliştirmeyelim düşüncesi ile konuyu İl Genel Meclisi gündemine getirdiklerini, bu kapsamda 2015- ve 2016 yıllarında 1 milyon 140 bin TL destek sağlandığını kaydetti. Tokat'ta 1 yılda kullanılan sebze fidesinin 100 milyona yakın olduğunu ifade eden Geboloğlu, Samsun, Çorum, Amasya ve Erzincan gibi komşu illerin kullandıkları sebze fidesinin yıllık 150 milyondan fazla olduğunu düşünüldüğünde karşılarında 250 milyon fide kullanan bir pazar bulunmakta olduğunu ifade ederek, "Tokat'ta fide yetiştiriciliği yapılabilir mi sorusunun cevabı açıktır. Tokat, ekolojik olarak fide yetiştiriciliği yapmaya uygundur. Özellikle Erbaa ilçesi çok daha büyük bir avantaja sahiptir. Tokat'ta yılda 6 dönem fide yetiştiriciliği yapmak mümkün" dedi.

GOÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça ise konuşmasında don zararı, hastalık ve zararlardan kaynaklanan kayıplar verimde görülen düşüklükleri engellemek için yeni ceviz fidanları geliştirdiklerini belirterek, "Bugün dağıtacağımız fidanlar melezlemede elde edilen bitkiler. Bu bitkilerin dünya da eşi benzeri yok. F1 bitkileri bunlar, patentlenecek" diye konuştu.

GÖÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, öğrencilerin bu seralarda aldıkları eğitimle kendi işini kurmak veya gittikleri yerde burada aldıkları bilgi ve becerilerle kolaylıkla iş bulma imkanına sahip olduğunu kaydetti. Son olarak konuşma yapan Vali Can ise Kazova'nın Türkiye'nin en az kirlenen ve en verimli toprağı olduğunu ifade ederek "Kendi fidemizi, kendi fidanımızı bu topraklarda yetiştireceğiz. Bu bölge önümüzdeki 15 yıl içerisinde Türkiye'nin en önemli coğrafyası olacak. Hedefimiz geçmişlerdeki lezzeti yakalamak" şeklinde ifadeler kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından 60 bin domates, 40 bin biber, 30 bin patlıcan, 20 bin hıyar, kavun, karpuz fidesi olmak üzere 150 bin sebze fidesi törenle çiftçilere dağıtıldı. Fide dağıtım töreni ardından modern sera gezildi. - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Erzincan Türkiye Tokat Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title