Haberler

15. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, son dönemde Rusya ile krizler yaşandığını, bu krizin Türkiye'yi sanıldığı kadar etkilemediğini ifade etti.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, son dönemde Rusya ile krizler yaşandığını, bu krizin Türkiye'yi sanıldığı kadar etkilemediğini ifade etti.

Gür Kent Hotel'de TZD tarafından düzenlenen 15. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi'nde konuşan Yetkin, sektörün çok geniş ve parçalı bir yapıya sahip olduğunu söyledi.

Son dönemde Rusya ile krizler yaşandığını hatırlatan Yetkin, "Bu kriz sanıldığı kadar Türkiye'yi etkilemedi, yani krizin korktuğumuz kadar olmadığını düşünüyorum" dedi.

Yetkin, şu anda meyve sebze fiyatlarındaki artışın Rusya ile yaşanan krizden kaynaklanmadığını vurguladı. Fiyatların kış mevsimi nedeniyle artabileceğine dikkati çeken Yetkin, şubat ayı başında fiyatların düşeceğini düşündüklerini kaydetti. Yeni pazar araştırmalarına girilmesi gerektiğine dikkati çeken Yetkin, girdi fiyatlarının yüksekliğinin çiftçilerde sıkıntı yarattığını ifade etti.

Yetkin, Türkiye'de üretici ve tüketici fiyatları arasında büyük bir makas olduğunun altını çizerek, bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti. Tarımsal finansmanda Türkiye'nin çok ileri bir noktada olduğunu bildiren Yetkin, bu konuda yürütülen çalışmaları desteklediklerini dile getirdi. Gübre ve yemde KDV'nin indirilmesinin sektör açsından çok olumlu olduğunu anlatan Yetkin, tarımsal desteklerin biraz daha arttırılması gerektiğini söyledi.

"Tarım ve kooperatif birbirinden ayrılmaz iki unsur"

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Kredi) Genel Müdürü İrfan Güvendi de tarımın gıda güvenliği, sağlıklı beslenme, istihdam ve ekonomik gelişme için çok önemli bir sektör olduğunu belirterek, tarım ve kooperatifin birbirinden ayrılmaz iki unsur olduğunun altını çizdi.

Güvendi, Türkiye'de kooperatiflerin ekonomik ve sivil toplum gücü oluşturmaktan daha çok, kamudan kaynak almak üzerine kurulduğunu söyledi. Kooperatiflerin istenilen seviyede etkin ve verimli olmadığına dikkati çeken Güvendi, kooperatiflerin katma değerini artırmak için uğraştıklarını söyledi.

Kısa zamanda Çorum'da ilk lisanslı depoculuk faaliyetine başlayacaklarına değinen Güvendi, gelecek 5 yıl içerisinde 500 bin ton lisanslı depoculuk faaliyeti yapan bir kurum haline geleceklerini bildirdi.

"Poliçe sayısı 1 milyon 400 bini buldu"

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Satoğlu ise tarım sigortasının önemine işaret ederek, dünyada tarım sigortalarının çok hızlı yükseldiğini ve 2014 yılına gelindiğinde sektörün 28 milyar dolarlık prim üretimine ulaştığını söyledi. Dünyada tarım sigortalarında değişik modeller uygulandığını anlatan Satoğlu, Türkiye'de ABD, İspanya ve Polonya'da uygulanan modelin kullanıldığını belirtti. TARSİM'in devlet özel sektör işbirliğinin en önemli örneğini teşkil ettiğine dikkati çeken Satoğlu, sistemleri hakkında bilgi verdi.

Kar amacı gütmediklerini vurgulayan Satoğlu, TARSİM'in her yıl değişik ürünleri sisteme dahil ettiğini kaydetti. Farklı uygulamalara da başladıklarına değinen Satoğlu, 2007 yılından itibaren poliçe sayısının 1 milyon 400 bini bulduğunu ve 966 milyon liralık prim üretimi gerçekleştiğini bildirdi. Yaşanan yoğun hasarlar nedeniyle bu yıl 18 Ocak'a kadar geçen sürede, geçen yıla kıyasla poliçe sayısında yüzde 112'lik bir artışın söz konusu olduğunun altını çizen Satoğlu, "Sistem kurulduğundan itibaren çiftçilerin ödediği prim tutarı 1 milyar 685 milyon lira, bunun karşılığında üreticilere ödenen tazminat tutarı ise 2 milyar 336 milyon lira" ifadesini kullandı.

Satoğlu, hasar süreçlerinin daha verimli hale getirilmesi için risk incelemeleri ve hasar tespitlerinde giyilebilir teknolojiden yararlanacaklarını dile getirdi. Kuraklık teminatı üzerinde çalıştıklarını anlatan Satoğlu, bu konuda yürütülen çalışmaları en kısa sürede bitireceklerini kaydetti.

"Tarım kredileri 60 milyar liraya ulaştı"

Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk de Türkiye'nin 4 saatlik uçak mesafesinde, 1 milyarlık bir nüfusa ürünlerini satma şansı bulunduğunu söyledi. Misyonlarının kırsal kalkınmayı desteklemek olduğuna işaret eden Ertürk, bu konuda bazı ilklere imza attıklarını belirtti. Tarım sektöründe ilk kez kartlı finansman desteğini sunduklarını anlatan Ertürk, çiftçilerin kooperatifçilik anlayışını desteklemeyi amaçladıklarını ifade etti.

"Tarım bankacılığı, Şekerbank'ın genlerinde var" diyen Ertürk, tarım kredilerinin 60 milyar liraya ulaştığını kaydetti. Türkiye'de tarım finansmanına ayrılan kredi kaynağının her yıl yüzde 15 arttığını vurgulayan Ertürk, birçok bankada tarım bankacılığı ekibinin kurulduğunu anlattı.

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz ise tarım sektöründe birçok alanda faaliyet gösterdiklerini ve çok sayıda paydaşla çalıştıklarını söyledi. Bu yıl faaliyet alanlarını daha da genişleteceklerini dile getiren Oğuz, tarım sektörünü desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım Sigortaları Havuzu İbrahim Yetkin Rusya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title