Haberler

15 Temmuz Şehitleri" İçin Marş Bestelediler

EMRE AYVAZ/UĞUR SUBAŞI - Sakarya'da yaşayan öğretmenler Yusuf Dülger ile Ali Osman Aydın, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine olan tepkilerini, 15 Temmuz gecesi şehit olan vatandaşların anısına yazdıkları şiiri besteleterek dile getirdi.

EMRE AYVAZ/UĞUR SUBAŞI - Sakarya'da yaşayan öğretmenler Yusuf Dülger ile Ali Osman Aydın, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine olan tepkilerini, 15 Temmuz gecesi şehit olan vatandaşların anısına yazdıkları şiiri besteleterek dile getirdi.

Dülger ve öğretmen arkadaşı Aydın, darbe girişiminde şehit olarak "kahramanlık destanı" yazan vatandaşlar ve demokrasi nöbetlerinden esinlenerek kaleme aldıkları sözleri, besteleyerek marş haline getirdi.

Adapazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Korosu Şefliği görevini de yürüten Dülger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, darbe girişiminin ardından duygu ve hislerinin, söz ve melodilere yansıdığını söyledi.

Demokrasi nöbetlerine katıldığı öğretmen arkadaşı Aydın'a, sabah ezanına kadar yatmayacağını ve söz ya da müzik yazacağını söylediğini aktaran Dülger, "Hocam da karaladığı bir şiiri gösterdi. Şiirde yaptığım oynamayla, marşın ilk melodisini Sakarya Demokrasi Meydanı'nda zihnimde canlandırdım ve hakikaten o ilk melodiyle kaldı." diye konuştu.

"Siparişle olan şeyler değildir bunlar"

Dülger, çalışmayı marş formatına soktuktan sonra stüdyoya taşıdıklarını belirterek, "Temmuz'un 15'i şehitler ölmez, bu millet liderinin sözünden dönmez. Türkiyem haini asla affetmez, düğün niyetine biz ölüme gideriz.' sözlerden bazıları. Gerçekten insanlar o gün vatan, millet ve bayrak sevdası için düğün niyetiyle ölüme koştular. Şehadetin ne demek olduğunu bilen bir milletiz, Allah bir daha böyle olayı milletimize yaşatmasın. Bize de anlamlı sözleri anlamlı besteyle ruh verme, milletimize hediye etme imkanı düştü." şeklinde konuştu.

Sanat camiasından darbe girişimiyle alakalı projeler ortaya koyulduğunu, besteler yapıldığını dile getiren Dülger, "Biz de marşımızda, halk müziğinden etkilendik ve gerekirse sahnede kültürel dans sergilenebilecek bir durum arz etsin diye Kafkas ritmlerini kullandık. Herhalde isabetli de oldu diye düşünüyorum." dedi.

Dülger, söz ve müziği bestelerken tarihin süzgecinde yolculuk yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale ruhunu düşünmek gerekiyor. Siparişle olan şeyler değildir bunlar veya bir maddi beklenti içerisine de girmezsiniz. Korkmayan bir milletin evlatlarıyız. O duygular bende çok yoğundu. Hep onları düşünerek ifade ettim. Bu duyguları düşünerek kaleme aldığımız bir marş. Yoğun bir duygusallık yaşadık." ifadesini kullandı.

"Sular uyusa da düşman uyumaz"

Darbe girişimiyle ilgili diğer projeleri de değerlendiren Dülger, sanatçının milletin duygularını yoğun yaşadığını ve yansıttığına değinerek, şunları söyledi:

"Bu duyguları herkes kendi sanat yansıması olarak yapmıştır. Yaklaşık 50 eser görüyoruz. Hatta şiirsel ifadelerle bunlar dile geldi. Hepsini kendi içerisinde başarılı görüyorum. Her kesimin duygularına hitap etmesi açısından da bence önemli eserler. Sanatçılar bu duygularını böyle zamanlarda dile getirmeliler ki milleti millet yapan unsurların bir ayağını teşkil etsinler. Biz de hasbelkader bu duyguları yansıtmaya çalıştık."

Darbe girişimini kimsenin beklemediği değerlendirmesinde bulunan Dülger, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Artık 'medeni dünya' diyoruz, 'demokrasinin fevkalade işlediği bir dönem' diyoruz, insanlar bunun tadına varmışlar, bunun zevkini yaşarken böyle bir şeyin aklınızın bir köşesinden geçmesi mümkün değildi ama oldu. Biz de bestemiz de 'sular uyusa da düşman uyumaz, bu vatan uğruna göz uyku tutmaz, öyle bir destan ki hiç unutulmaz, düğün niyetine biz ölüme gideriz' diyoruz. İşte gerçekten düşman uyumuyordu ama bu milletin kararlılığına, sağlam duvarlarına toslayan hain bir darbe girişimi oldu ve toparlanması mümkün olmayan müthiş bir kaza geçirdi. Biz de bunu kaleme aldık, notalarımız ve bestelerimizle ifade etmeye çalıştık."

Dülger ayrıca Sakarya yöresine ait türküler üzerinde çalıştıklarını ve geniş kitlelere ulaştırmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Adapazarı Sakarya Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
title