Haberler

15 Temmuz Şehitler Tepesi'nde Helenistik Dönem Mezar Odası Bulundu

Güncelleme:

Samsun'un Canik İlçe Belediyesi tarafından çalışmaları yürütülen 15 Temmuz Şehitler Tepesi projesi kapsamında yapılan kazılarda Helenistik döneme ait tarihi mezar odası bulundu.

Samsun'un Canik İlçe Belediyesi tarafından Toptepe Mahallesi'nde çalışmaları yürütülen 15 Temmuz Şehitler Tepesi projesi kapsamında yapılan kazılarda Helenistik döneme ait tarihi mezar odası bulundu.

TARİHİ MEZAR ODASI BULUNDU

Canik İlçesi Toptepe Mahallesi'nde 3'üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde yer alan 15 Temmuz Şehitler Tepesi'nde, Samsun Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan ve Samsun Müze Müdürlüğü kontrolünde yürütülen proje kapsamında yapılan çevre düzenlemeleri çalışmaları sırasında Helenistik döneme ait tarihi mezar odası bulundu.

Doğal kesme blok taşlardan yığma tekniği ile yapılan, yaklaşık 12 metre uzunluğunda bir koridor ve mezar odasından oluşan tarihi yapı dikkat çekti. Kare bir kapıdan geçilerek girilen mezar odası içinde herhangi bir buluntuya rastlanılmazken, sadece dağınık vaziyette kemik ve odun parçaları bulundu.

ÇALIŞMA 7 YILDIR SÜRÜYOR

Çalışmaları yerinde inceleyen Canik Belediye Başkanı Osman Genç, 15 Temmuz Şehitler Tepesi'nin Samsun'un önemli projelerinden birisi olduğunu belirterek, "Anıtlar Kurulu ile ortaklaşa 7 yıldır yaptığımız çalışma sonucunda imarla alakalı sorunları çözdük ve bu büyük projemiz için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Burası daha önce ticaret şehri olan Samsun'da gemilerin güvenliğini sağlamak için gözetleme noktası görevini görüyordu. Biz bu projeyi uygulayarak tarihteki dokusuna uygun olarak tarihi yaşatmayı amaçlarken ortaya çıkan tarihi mezar, projemizi daha da anlamlaştırdı." dedi.

HELENİSTİK DÖNEME AİT

Samsun'un en önemli mekanlarından 15 Temmuz Şehitler Tepesi'nin kültür ve yaşam merkezine dönüşeceğini de ifade eden Başkan Genç, "Ortaya çıkan Helenistik döneme ait tarihi mezar projemizi daha da anlamlı kılacak. Zira biz yıllardır Samsun'un güçlü bir tarihi geçmişi olduğunu, bu şehrin bir ticaret şehri ve sancak olduğunu dile getiriyoruz. Şehrimizin her yeri bu tür tarihi eserlere sahip. İnşallah 15 Temmuz Şehitler Tepesi daha fazla ilgi çekecektir. 15 Temmuz Şehitler Tepesi böylece tarihle bütünleşecek. Burası Samsun'un tamamının görülebildiği tek yer. İnşallah projemiz bittiğinde ve Samsun'a gelen turistlere, vatandaşlarımıza hizmet verecek." diye konuştu.




Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Osman Genç Samsun Canik Yerel Yaşam Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
title