Haberler

15 Temmuz Müzesi Çalıştayı" Başladı

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, kurulması planlanan "15 Temmuz Müzesi"ne ilişkin "Artık biliyorsunuz, sanal ortamda pek çok şeyi zaman ve mekan kısıtlaması olmaksızın paylaşmak mümkün. Onun için inşallah bu müze, yeni iletişim ve paylaşım teknolojilerinin de entegre edilebileceği açık uçlu anlayışla tasarlanacak." dedi.

Avcı, 15 Temmuz Derneğince Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen "15 Temmuz Müzesi Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, 15 Temmuz'u, "Türk milleti için bir milat" olarak niteledi.

Bu tarihin devlet için de bir milat ve başlangıç olduğunu vurgulayan Avcı, "Bu inşallah hayırlara kapı açan, şerleri defeden bir milat oldu. Gaza ve şehadet ruhunu her zaman diri tutan aziz milletimiz, vatanımıza kasteden iç ve dış mihraklara karşı gerçekten o gece büyük bir destan yazdı. Bu destanı yazanları unutmamak, unutturmamak hepimiz için hem ulvi hem de asli bir vazifedir." diye konuştu.

Çalışmanın öncülüğünü 15 Temmuz Derneğinin yaptığını hatırlatan Avcı, 15 Temmuz şehit ve gazilerinin hatırasını yaşatmak için kurulan derneğin koordinasyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilgili bütün kamu kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının "15 Temmuz Müzesi" açmayı planladıklarını dile getirdi.

Bakan Nabi Avcı, bu müzenin yaşayan bir müze olacağını aktararak, şu bilgileri verdi:

"Sadece olup bitmiş bir olaydan bahseden, onun hatıralarını toplayan bir müze değil, aynı zamanda sürüp gitmekte olan bir mücadelenin başlangıç noktasını simgeleştiren bir müze. Ayrıca, bu müze sadece fiziki, bulunduğu yer itibarıyla değil, oradan yola çıkarak, farklı mecralarda bütün dünyaya ulaşabilecek bir müze olacak inşallah. Artık biliyorsunuz, sanal ortamda pek çok şeyi zaman ve mekan kısıtlaması olmaksızın paylaşmak mümkün. Onun için inşallah bu müze, yeni iletişim ve paylaşım teknolojilerinin de entegre edilebileceği açık uçlu anlayışla tasarlanacak. Dolayısıyla bu müze, sürekli gelişecek."

Müzede geçmişte yaşananlara da yer verileceğine vurgu yapan Avcı, "Müze, sadece 15 Temmuz'u değil, 15 Temmuz'da en hain yüzünü gösteren darbe geleneğinin, vatan ve millet düşmanlığının evveliyatını da 27 Mayıslarını da anlatacak. Onları da milli hafızada tekrar canlandıracak ve genç kuşaklara aktaracak bir müze olacak. Ben bu çalıştayın böyle hayırlı bir teşebbüsün ilk adımlarından biri olması hasebiyle hayırlara vesile olmasını diliyorum. Katkıda bulunan ve bulunacak olanlara teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Bizim milletimiz, tarih sahnesinde var olduğundan beri birçok iz bıraktı."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da insanların ve milletlerin hayatında dönüm noktaları olduğuna işaret ederek, "Altın sayfalarımız var geçmişimizde ama bu 15 Temmuz çok daha farklı bir olayı, bir tarzı ortaya koydu. Burada yine millet, bir menfur saldırıya, bir darbeye değil, bir işgale karşı duruş sergiledi. Değerleri istismar ederek, değerler üzerinden insanları aldatarak, yönlendirerek, bu milletin üzerinde oyun oynamak isteyenlere Rabbimiz fırsat vermedi." değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada farklı temaları işleyen birçok müze olduğunu söyleyen Topbaş, "Ama bazı müzeler vardır ki onlar unutulmazlar arasına girer ve önemli bir öğüt mahiyetindedir. Bu 15 Temmuz Müzesi'nin de böyle olacağını düşünüyorum." dedi.

"Fikri olan herkese kulak vermemiz gerektiğinin idrakı içindeyiz"

15 Temmuz Derneği Başkanı Tarık Şebik ise Osmanlı döneminde başlayan müzecilik hareketinin Cumhuriyet döneminde hız kazandığını dile getirdi.

Müzeyi tasarlarken meselenin tüm paydaşlarıyla bir araya gelmeye ve konuyu en geniş zeminde istişare etmeye önem verdiklerini kaydeden Şebik, "Toplumsal bir uyanışla püskürttüğümüz o hain teşebbüsü, hakkıyla tarihe not edebilmek ve bu müzeyi canlı kılabilmek için dünya görüşüne bakmaksızın, fikri olan herkese kulak vermemiz gerektiğinin idrakı içindeyiz." diye konuştu.

Darbe girişimi sırasında yaşananların anlatıldığı belgeselin gösterimiyle başlayan çalıştayda, "Çevresel Analiz, Değişim ve Trendler", "Sürdürülebilirlik Analizi" ve "Stratejik Aksiyon Planı" konu başlıklarında 3 oturum yapılacak.

Çalıştay, genel değerlendirmenin yapılacağı kapanış oturumunun ardından sona erecek.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadir Topbaş Nabi Avcı Haliç Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli?
title