Haberler

15 Bin Basamak Merdivenle Dünyanın En Büyüğü Olacak

ORDU Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, sahilden kentin seyir terası konumundaki 530 rakımlı Boztepe'ye 12 kilometre uzunluğunda, 15 bin basamaklı yürüyüş merdiveni yapacaklarını açıklarken, "Yürüyüş amaçlı dünyada merdiven sayısı itibari ile en fazla yükseğe çıkılan bir özellik...

ORDU Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, sahilden kentin seyir terası konumundaki 530 rakımlı Boztepe'ye 12 kilometre uzunluğunda, 15 bin basamaklı yürüyüş merdiveni yapacaklarını açıklarken, "Yürüyüş amaçlı dünyada merdiven sayısı itibari ile en fazla yükseğe çıkılan bir özellik taşıyacak merdiven projesini hayata geçireceğiz" dedi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, kentte 6'ncı Mithridates Dönemi'ne ait 'Kurul Kalesi'nde arkeolojik kazıda bulunan 2 bin 100 yıllık Ana Tanrıça Kibele heykelinin ardından, Taşbaşı Kültür Merkezi yanında bulunan 2 bin 500 yıllık mağaranın da keşfedilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. 2 bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen mağaranın turizme kazandırılması için inceleme çalışmalarının başlatıldığını, mağaranın yanından itibaren 530 rakımlı Boztepe'ye de 15 bin basamaklı yürüyüş merdiveni yapacaklarını, 12 kilometre uzunluğunda olacak olan bu merdivenin, dünyada merdiven sayısı itibariyle en fazla yükseğe çıkılan bir özelliği taşıyacağını vurgulayan Başkan Yılmaz, şöyle dedi:

"Büyükşehir belediyesi olarak bu tünel, mağarayla birlikte daha tünel bulunmadan önce kiliseden itibaren 530 rakımlı Boztepe'ye yaklaşık 15 bin basamaklı merdiven projesini hayata geçirme konusunda projelendirmeyi yaptık. Yaklaşık 12 kilometre uzunluğunda tamamen yürüyüş amaçlı dünyada merdiven sayısı itibari ile de en fazla yükseğe çıkılan bir özellik taşıyacak olan merdiven projesi, mağaranın bulunduğu noktadan itibaren başlayacak. O mağaranın hem araştırılması hem de tarihi misyonunun ortaya çıkartılmasına da belki önayak olacaktır. 2017 yılında büyükşehir belediyesi olarak bu arkeolojik kazılara yeni buluntuların bulunmasına yönelik çalışmalarımız en üst seviyede devam edecek sonuna kadar destek olacağız."

Bu yıl Türkiye'de tarihi değerlerin en fazla gün yüzüne çıkarıldığı illerden birinin Ordu olduğunu, hem Kurul Kalesi yerleşmesinde ki Kibele Heykeli, hem de Taşbaşı Kültür Merkezi yanındaki mağaranın kentin kültür ve turizmi açısından önemli olduğunuda anlatan Başkan Enver Yılmaz, "Taşbaşı'ndaki mağara 40 metre uzunluğunda ve 1.5 metre genişliğinde. Antik çağda insanların elleriyle yaptığı mağaranın bulunması, özellikle arkeolojik çalışmalar açısından ilimizin turizme tanıtılması ve Türkiye'nin değerlerinin ortaya çıkması açısından son derece önemlidir. Bu bölgedeki tüneller kilise ile birlikte denize vatandaşlarımızın o dönemlerde 2000-2500 yıl önce ulaşımını sağlayan bir ulaşım yolu olarak güvenlik amaçlı yapılmış bir geçiş ve dehliz olarak da düşünülmüş olabilir" diye konuştu.

- Ordu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Enver Yılmaz Türkiye Boztepe Ordu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title