Haberler

14. Edebiyat Günleri Başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarafından Düzenlenen 14. Edebiyat Günleri, Tkm'de Başladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 14'üncü düzenlenen Edebiyat Günleri, törenle başladı. Açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Abdullah Karadağ, fiziki yatırımların yanında, Bursa'nın sosyal ve kültürel alanda da kalkınması için çalıştıklarını söyledi.

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına 'Bülbülün Zümrüt Tahtında Edebiyat' üst başlığında "Şehir, Şiir ve İnşa" temasıyla düzenlenen 14. Bursa Edebiyat Günleri, Tayyare Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle başladı. Törenin açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Abdullah Karadağ, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti olan Bursa'nın siyaset, ekonomi ve kültür alanlarında da merkez durumunda olduğunu hatırlattı.

Zengin edebi birikim

Bursa'da birçok şair, yazar, din adamı, düşünür ve bilim adamı yaşadığını kaydeden Karadağ, "Divan edebiyatı şairlerinden Şair Ahmet Paşa, Mevlid'in yazarı Süleyman Çelebi, Tanzimat devri yazarlarından Ahmet Vefik Paşa, Cumhuriyet dönemi şairlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar gibi edebiyatın bütün alanlarında ürünler veren çeşitli sanatçılar sayesinde Bursa'da zengin bir edebi birikim oluşmuştur. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak, fiziki yatırımların yanında, Bursa'nın sosyal ve kültürel alanda da kalkınması gerektiğine inanıyoruz. Bu tür festivaller, sempozyumlar ve panellerle Bursa'nın kültürel birikimini güçlendiriyoruz" dedi.

Belediyeler ruhları da inşa etmeli

Şair Metin Önal Mengüşoğlu ise "Şehir, Şiir ve İnşa" temasının özellikle seçildiğini belirterek, yerel yönetimlerin şehirleri imar etmenin yanında insanların ruhlarını da inşa edecek faaliyetler yapması gerektiğini söyledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin bu anlamda önemli çalışmalara imza attığını dile getiren Mengüşoğlu, "Aidiyet duygusunun gelişmesi için insanların kalpleri, ruhları ve akılları da inşa edilmeli. Bu tür faaliyetler insanlarda aidiyet duygusunu geliştiriyor" dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan ise, Bursa'nın edebiyat ve şiirle iç içe olan kentlerin başında geldiğini vurguladı.

Açılış töreninin ardından 'Edebi İnşa Mimari Kurgu' konulu oturuma geçildi. Başkanlığını D. Mehmet Doğan'ın yaptığı oturumda, Ümit Aktaş 'Şehir Estetik ve Şiir', Safiyüddin Erhan 'Şehirlerimiz ve Estetik', İbrahim Eryiğit 'Hendese, Şiir ve Şehir', Prof.Dr. Muhammet Nur Doğan da 'Divan Şiirinde Şehir Kültürü' konulu sunum yaptı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title