Haberler

14. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı

Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı Abir Avde, Birleşmiş Milletler (BM) Ticaret ve Kalkınma Konferansı'na (UNCTAD) 1948'den bu yana Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin maliyetini takip edecek bir mekanizma oluşturulması çağrısında bulundu.

Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı Abir Avde, Birleşmiş Milletler (BM) Ticaret ve Kalkınma Konferansı'na (UNCTAD) 1948'den bu yana Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin maliyetini takip edecek bir mekanizma oluşturulması çağrısında bulundu.

14. BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı'na katılmak için Kenya'nın başkenti Nairobi'de bulunan Avde, yaptığı yazılı açıklamada, "UNCTAD, 1948'den bu yana Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin maliyetini takip edecek devamlı bir mekanizma oluşturmalı." ifadesine yer verdi.

Söz konusu mekanizmanın BM kararlarına uygun olması gerektiğini belirten Avde, işgalin maliyetinin, alanında uzman, uluslararası kriterlere uygun ve metodolojik bir mekanizma olmadan değerlendirilemeyeceğini kaydetti.

Ulusal Ekonomi Bakanı, Filistin'de yaşanan kayıp ve acıların tahmin edilemeyeceği, çalınan topraklara ve hayatlara paha biçilemeyeceğini vurgulayarak, işgalin maliyetinin Filistin halkı adına ödeneceğini aktardı.

Avde, İsrail'in, Filistinliler aleyhinde yürüttüğü gasp politikasının kendi ekonomilerinde ilerlemeye yol açarken, Filistin ekonomisinde gerilemeye neden olduğunu ifade etti.

Uluslararası Dünya Bankası ve UNCTAD'ın 2014 raporunda, İsrail'in "C" bölgesindeki "kontrolü"nün Filistin ekonomisinde senelik 3 milyar 400 milyon dolar zarara yol açtığı açıklanmıştı.

Arij Filistin Uygulamalı Araştırma Estitüsü tarafından geçtiğimiz mart ayında hazırlanan raporda, İsrail'in Filistin topraklarındaki varlığının doğrudan ve dolaylı yıllık kaybının 9 milyar 460 milyon dolar olduğu açıklanmıştı.

Batı Şeria, İsrail ile Filistin yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Antlaşması" çerçevesinde A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, güvenliği ise İsrail yönetimine bırakılırken, yüzde 61'i kapsayan "C bölgesi"nin yönetimi ise idari ve güvenlik olarak İsrail'e bırakılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Filistin İsrail Kenya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title