Haberler

13'üncü Eyüp Sultan Sempozyumu Başlıyor

Eyüp Belediyesi, ilçenin tarihi arka plan olarak taşıdığı büyük potansiyelini akademik çerçevede kayıt altına almak ve gün yüzüne çıkarmak için 25-26 Kasım tarihleri arasında Eyüp Sultan Sempozyumu düzenleyecek.

Eyüp Belediyesi, ilçenin tarihi arka plan olarak taşıdığı büyük potansiyelini akademik çerçevede kayıt altına almak ve gün yüzüne çıkarmak için 25-26 Kasım tarihleri arasında Eyüp Sultan Sempozyumu düzenleyecek.

Eyüp Belediyesi, yerel yönetimler bazında alanında ilk ve en uzun soluklu etkinliklerden olan Eyüp Sultan Sempozyumu'nu 25-26 Kasım tarihlerinde on üçüncü kez düzenlenecek. Eyüp'ün tarihi arka plan olarak taşıdığı büyük potansiyeli akademik çerçevede kayıt altına almak ve gün yüzüne çıkarmak için başlatılan sempozyum, Eyüp'ün manevi merkez olması sebebiyle dar bir alan araştırması olarak kalmayıp, geleneğe ve tarihe de ışık tutacak.

Bu yılın teması; 'Yaşam, mimari, estetik'

Geçtiğimiz yıl 'Fetih' konusuna odaklanılan Eyüp Sultan Sempozyumu'nun bu yılki teması 'Yaşam, mimari, estetik' olarak belirlendi. Oturumlarda, temanın işaret ettiği iki alan olan sosyal ve mimari dokunun, birincisi Eyüp odaklı ikinci de ideal çerçeve olarak yine iki yönlü ele alınması hedefleniyor. 25 Kasım Cuma günü saat 14.00'da Eyüp Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilecek kokteyl ve açılış programıyla başlayacak olan 13'üncü Eyüp Sultan Sempozyumu'nda açılışın ardından başlayacak ilk oturumda "Yaşayan Bir Şehir Olarak Eyüp" konusu işlenecek. Son yerel seçimlerde Remzi Aydın'ın başkanlığa gelmesiyle hayata geçirilen, Eyüp Tarihi Merkez Alan Yönetimi kapsamında yapılan çalışmaların masaya yatırılacağı oturumun başkanlığını İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür ve Sanat Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Asu Aksoy yapacak. Eyüp Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Turan Koçer, Yüksek Mimar Gülnur Kadayıfçı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras Koruma Müdürü İhsan İlze ise bildiri sunacak.

Sempozyumda Halil İnalcık anılacak

13'üncü Eyüp Sultan Sempozyumu kapsamında geçtiğimiz aylarda aramızdan ayrılan Prof. Dr. Halil İnalcık da anılacak. Hocaların hocası olarak anılan, dünyaca ünlü tarihçi Halil İnalcık anısına, öğrencileri ve akademisyenlerin katılacağı bir özel oturum düzenlenecek. Prof. Dr. Bülent Arı'nın oturum başkanlığında; Prof. Dr. Özer Ergenç, Prof. Dr. Halil Berktay ve Prof. Dr. Evgeni Radushev, İnalcık'ı, tarihçiliğini, Eyüp Sultan hakkındaki yazı, görüş ve düşüncelerini dinleyicilere aktaracak. 'Tarih Yolunda Bir Ömür: Halil İnalcık' başlıklı özel oturum, 25 Kasım Cuma akşamı saat 19.30'da Bahariye Mevlevihanesi'nde düzenlenecek.

13'üncü Eyüp Sultan Sempozyumu'nun 26 Kasım Cumartesi günü düzenlenecek olan oturum bilgileri ise şöyle:

Saat 10.00'daki oturumda "Eyüp'te Sosyal Yaşam Bağlamında Gelenek ve Bugün" başlıklı konu masaya yatırılacak, ikinci oturum ise Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli başkanlığında, Mimar Sinan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Uçman, FSM Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alidost Ertuğrul, Sanat Tarihçisi Süleyman Faruk Göncüoğlu ve Araştırmacı-Yazar Şener Türkmenoğlu'nun katılımıyla gerçekleşecek.

"Mimaride Gelenek ve Gelecek" konulu ve saat 13.30'daki üçüncü oturumun başkanlığını FSM Vakıf Üniversitesi Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Suphi Saatçi yapacak. Mimar Celaleddin Çelik, Sanat Araştırmacısı Ahmet Bilgin Turnalı ile Mimar Sinan Üniversitesinden öğretim üyeleri Doç. Dr. Zeliha Hale Tokay ve Yrd. Doç. Dr. Mevlüde Rüstemoğlu Kaptı ortak bildiri sunacak.

Eyüp'ün demografik yapısındaki değişimler, ilçenin dijital platformlardaki izi ve algısı gibi konuların masaya yatırılacağı "Eyüp'te Gelecek Algısı" başlıklı oturum ise saat 16.00'da başlayacak. İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Abdullah Özkan ve Yrd. Doç. Dr. Murat Şentürk, Türkiye Milli Kültür Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Selim Akiş ile Dijital Araştırmalar Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Özcan'ın bildiri sunacağı oturumun başkanlığını ise İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Adıgüzel yapacak.

Son oturumun hemen ardından saat 18.00'da sempozyum oturum başkanları Prof. Dr. Asu Aksoy, Prof. Dr. Bülent Arı, Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli, Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Prof. Dr. Suphi Saatçi ve Doç. Dr. Yusuf Adıgüzel'in yer alacağı Değerlendirme ve Kapanış Oturumu'nda ayrıca İskender Pala ve Beşir Ayvazoğlu'nun aralarında bulunduğu özel konuklar da değerlendirmelerde bulunacak.

Özel oturum dışında, tüm oturumlar Eyüp Kültür Sanat Merkezi'nde 25-26 Kasım tarihlerinde düzenlenecek. 13'üncü Eyüp Sultan Sempozyumu'nda 5 farklı oturumda toplam 18 bildiri sunulacak. İki gün sürecek program boyunca davetliler "Dün, Bugün: Eyüp" isimli fotoğraf sergisini de görebilecek. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Remzi Aydın Eyüp Sultan Bülent Arı Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title