Haberler

13. Türkiye Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı

Irak Petrol Bakanı Luaibi: "Bir doğal gaz sistemi oluşturmaya çalışıyoruz.

Irak Petrol Bakanı Abdulkerim Luaibi, "Bir doğal gaz sistemi oluşturmaya çalışıyoruz. Doğu Arap ülkeleri ki Mısır, Ürdün, Suriye ve Lübnan'ı kapsamaktadır ve Irak ile Türkiye'yi içine alacaktır. Böylece Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlantı sağlanacaktır" dedi.

Luaibi, TUROGE 2014 13. Türkiye Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Irak'ın son yıllarda petrol ve doğal gaz projelerini artırmak için büyük çaba harcadığını söyledi.

Ham petrol ve doğal gaz üretimini artırmayı amaçladıkları, bunun yanında yeni alanların keşfedilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Luaibi, mevcut petrol rezervlerinin 143 milyar varilden fazla olduğunu, bunu 200 milyar varile çıkarmaya çalıştıklarını ifade etti.

Irak'taki bu gelişmelerin piyasalar ve enerji fiyatları açısından istikrara katkıda bulunacağını vurgulayan Luaibi, bu yıl içerisinde 4 milyon varillik artışla 300 milyon varil petrol ihracatı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Luabi, "Allah'ın yardımıyla dev yeni bazı alanlar keşfetmeyi umuyoruz. Bunun yanında önümüzdeki ay bazı küçük ve orta ölçekli alanların açılışını gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Irak'ın Türkiye ile 40 yıl öncesine ulaşan stratejik ortaklığı bulunduğunu belirten Luaibi, Ceyhan üzerinden ham petrol ihracatının gerçekleştirildiğini anımsattı. Luaibi, "Aynı zamanda bir doğal gaz sistemi oluşturmaya çalışıyoruz. Doğu Arap ülkeleri ki Mısır, Ürdün, Suriye ve Lübnan'ı kapsamaktadır ve Irak ile Türkiye'yi içine alacaktır. Böylece Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlantı sağlanacaktır" dedi.

"Güvenli enerji tedarikinde Türkiye önemli"

Amerika Birleşik Devletleri'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone de Türkiye'nin gaz ve enerji akımları açısından güvenli ve stabil bir enerji tedariği sağlayabilmek için çok önemli bir ülke olduğunu söyledi.

ABD ve Türkiye'nin enerji alanında da birlikte çalıştıklarını dile getiren Ricciardone, hidrokarbon ve gaz alanında çeşitli işbirlikleri bulunduğunu ifade etti.

Türkiye'nin son dönemde geliştirilen boru hatlarıyla hem kendisi hem de Avrupa ülkeleri açısından enerji çeşitliliği ve tedarik güvenliği konusunda stratejik adımlar attığını belirten Ricciardone, "Sayın Bakan Yıldız, hükümetinizi, sizin huzurunuzda tebrik etmek istiyorum özellikle son dönemde Kürdistan Bölgesel Yönetimi'yle birlikte yapmış olduğunuz başarılar açısından. Çünkü burada da aslında günde 100 bin varillik bir ihracat başlatılmış oldu Irak-Türkiye boru hattı arasında" diye konuştu.

Ricciardone, İran'la sürdürülen nükleer müzakerelerinin başarıyla devam edeceğine ve bunun sonunda dünyanın enerji ihtiyacına katkı sağlayacak sonuçlar ortaya çıkacağına inandığını dile getirdi.

Konvansiyonel olmayan enerji kaynakları açısından TPAO'ya katkıda bulunduklarını belirten Ricciardone, düzenleyici yasal çerçevenin oluşturulması ve yeni teknolojiler konusunda deneyimlerini paylaştıklarını kaydetti.

Arnavutluk yer altına yatırımı teşvik ediyor

Arnavutluk Enerji ve Sanayi Bakan Yardımcısı Dorian Ducka da ülkedeki yer altı kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda uluslararası yatırımcıları ülkelerine beklediklerini, petrol üretimi konusunda Arnavutluk'a olan ilginin giderek arttığını söyledi.

Arnavutluk'un Güney Gaz Koridoru'nda rol alarak güvenli bir gaz koridoru sağlamada önemli rol alacağını dile getiren Ducka, ülkenin enerjideki potansiyelini artırmaya yönelik yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.

Ducka, petrol ve gaz konusunda yatırım yapan şirketleri ve yeni fikirleri teşvik etmek istediklerini belirtti.

Bu yıl 4 ile daha doğal gaz ulaşacak

BOTAŞ Genel Müdür Vekili Mehmet Konuk da BOTAŞ'ın doğal gaz yatırımları hakkında bilgiler verdi. Yıl sonuna kadar 4 ile daha doğal gaz ulaştırılacağını dile getiren Konuk, gelecek yıl sonunda da 81 ilde doğal gaz kullanımını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

"Türkiye'nin güçlü TPAO'ya ihtiyacı var"

TPAO Genel Müdür Vekili Besim Şişman ise kurumun Türkiye'deki üretimi artırmanın yanı sıra uluslararası bir aktör olması gerektiğini ifade etti. Bunu sağlamak için daha agresif hareket etmeye ihtiyaçları olduğunu belirten Şişman, bu amaçla uluslararası alanda işbirlikleri geliştirmeyi ve farklı ülkelerde yatırımlara gitmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Türkiye'nin çok güçlü bir TPAO'ya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Şişman, bunu gerçekleştirerek millete karşı borçlarını ödemek istediklerini söyledi. Şişman, artık kolay petrol olmadığını, ciddi ekonomik, politik risklerle uğraşmak gerektiğini dile getirdi. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Francis Ricciardone Türkiye Irak Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title