Haberler

13. Türkiye Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "Irak'ta geliştirilecek projeler hem Türkiye hem Irak hem iki ülke ve AB üyesi ülkeler için önemli" "TANAP projesi önemliydi ama son 3 ayda bu yana daha da önemli hale gelmiştir"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak'ta geliştirilecek projelerin Türkiye ve Irak ile birlikte AB üyesi ülkeler için de önemli olduğunu belirtti.

Yıldız, TUROGE 2014 13. Türkiye Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı'nda yaptığı konuşmada, petrol, doğal gaz ve kömürün dünyanın enerji kaynaklarındaki payının 2050'ya kadar en az yüzde 75'ine karşılık geleceğine işaret etti.

Dünyada enerjide doğal gaz ve petrolün payının hiçbir zaman yüzde 50'lerin altına düşmediğine değinen Yıldız, kısa ve orta vadede de böyle bir gelişmenin beklenmediğini söyledi.

Her ülkenin uluslararası ilişkilerini geliştirirken özellikle enerji kaynakları üzerine yapacağı çalışmaları da planladığını ifade eden Yıldız, bir ülke ya da bölgede yaşanan gelişmelerin özellikle enerjiyle bağlantılı olarak bütün dünyayı etkilediğini vurguladı. Yıldız, Arap Baharı'nın 2008'de dünyadaki tüketim noktalarındaki büyüme rakamlarının değişmesinin, 2009'daki Ukrayna krizinin buna örnek gösterilebileceğini kaydetti.

Enerji çeşitliliği ve her bir enerji kaynağının öneminin bir kriz durumunda öğrenilmemesi gerektiğini ifade eden Yıldız, Japonya'nın nükleer enerji konusunda aldığı tavrın, ABD tarafından uluslararası dolaşıma sokulmayan şey gazından daha fazla şekilde uluslararası enerji piyasalarını etkilediğini dile getirdi. Yıldız, Kırım'daki olaylar ve son bir yıldaki gelişmelerden sonra AB üyesi ülkelerin strateji ve enerji politikalarını bir kez daha gözden geçirmek zorunda olduklarının ortaya çıktığını ifade etti.

Ülkelerin izledikleri politikalarının uluslararası gelişmeleri öngörebildikleri ölçüde başarılı olduğunu vurgulayan Yıldız, Türkiye'nin enerjide son 11 yıldır izlediği politikalarla çok fazla s karşılaşmamaya ve gelişen bir olay karşısında şaşırmaya özen gösterdiğini söyledi.

Alternatif enerji kaynaklarının artırılması ve farklı projelerin geliştirilmesi, bölgedeki siyasi istikrarsızlıktan kaynaklanan sebeplere rağmen enerji yollarını çeşitlendirilmesi konusunda çabalarda bulunduklarını anlatan Yıldız, Azerbaycan'la, Türkmenistan'la, İran'la enerji alanındaki işbirliklerini bu çabalara örnek gösterdi.

İran'ın, AB ülkelerinin doğal gaz tedarikinin bir parçası olmaya çalıştığını, bu talebin AB'den de geldiğini, bazı ABD şirketlerinin ülkede faaliyet göstermesinin konuşulduğunu belirten Yıldız, bu gelişmeleri önceden görebilmenin önemini vurguladı.

Türkiye'nin çevresindeki enerji projeleri -

Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilere de değinen Yıldız, "Irak'ta geliştirilecek projeler hem Türkiye hem Irak hem iki ülke ve AB üyesi ülkeler için önemli olduğunun altını çizmemiz lazım" dedi.

Doğu Akdeniz'de Güney Kıbrıs Yönetimi'nin ve İsrail'in geliştireceği projelerin KKTC'nin makul siyasi şartlarıyla, siyasi şartlarıyla buluşmasıyla beraber yeni bir enerji kaynağının daha ortaya çıkacağına değinen Yıldız, AB ülkelerinin kaynağa ne kadar yakın seçenekler geliştirirlerse projelerin o kadar uygun olacağını belirtti. Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Türkiye de bunun farkındadır. Yaklaşık 6-8 bin kilometre uzaktaki Venezuel, Kolombiya ile geliştirmeye çalıştığı petrol projelerinin yanında hemen yanı başındaki 200 kilometrelik bir hinterlantta geliştirilecek projeler olduğunu bilmektedir. Türkiye, komşu, kardeş ve dost bir ülke olarak Irak'ta gerek Irak'ın kuzeyi gerekse Irak'ın merkeziyle beraber bir sistem oturtmaya çalışmaktadır. Bu sistem Erbil ile Bağdat arasında oturduğu kadar sevineceğimiz, bunun sağlanamadığı kadar da yapılmasına çalışacağımız bir komşu ülkeyiz. Suriye krizi, Kırım ve Ukrayna kriziyle beraber geldiğimiz noktanın önemini bir kez daha vurgulamalıyım.

TANAP Projesi önemliydi ama son 3 ayda bu yana daha da önemli hale gelmiştir. Siyasi istikrarı vurgulayan ve özellikle bölgesindeki Arap Baharıyla beraber Libya'nın, Mısır'ın, Suriye'nin, hemen kuzeyimizdeki Ukrayna'nın içinde bulunduğu bu bölge kapsamında Türkiye'de oluşturulmaya çalışılan siyasi istikrarsızlığın 30 Mart seçimleriyle beraber bir istikrar gerekçesine dönmüş olması sadece Türkiye açısından değil, geliştireceğimiz projeler açısından son derece önemlidir. Türkiye'de oluşturulmaya çalışılan siyasi istikrarsızlığın kimlere fayda, kimlere zarar getireceği iyi görülmelidir."

Türkiye'nin enerji projelerindeki pozitif tutumunu, coğrafyasının avantajlarını istismar etmeden sürdüreceğini vurgulayan Bakan Yıldız, "Rusya ile beraber geliştirdiğimiz projeler diğer ülkelerle geliştirilecek projelerden vazgeçmek anlamına gelmemektedir. Türkiye bunun başarılı örneklerini 27 ülkeye 40 sefer yaparak vurgulamıştır. Bundan sonra da aynı şekilde liberalleşen özelleşen ve stratejik projeleri gözden kaçırmayan politikalarına devam edecektir" dedi. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Taner Yıldız Türkiye Ukrayna Irak Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title