Haberler

13. Pera Fest, 21 Mart'ta Başlayacak

Kültürlerarası İletişim Disiplinlerarası Sanat Derneği ve PPR işbirliğinde "Şiddete Karşı Sanat" temasıyla gerçekleştirilecek 13. PERA FEST, 21 Mart'ta başlayacak.

Kültürlerarası İletişim Disiplinlerarası Sanat Derneği ve PPR işbirliğinde "Şiddete Karşı Sanat" temasıyla gerçekleştirilecek 13. PERA FEST, 21 Mart'ta başlayacak.

Derneğin yazılı açıklamasına göre, festivalde şiddet konusunu işleyen oyunlar sahnelenecek, şiddet temalı filmler gösterilecek, yazar, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla söyleşiler yapılacak.

Festival, Tiyatro Pera'nın "Şiirinle Gel!" başlıklı Dünya Şiir Günü etkinliğiyle başlayacak. Etkinliğin konuk şairi Bejan Matur olacak. Aynı gün Şermola Performans'ta Destar Tiyatro'nun yeni oyunu "Çenadengızi" (Deniz Kızı) sergilenecek.

BiSahne'de Bi Tiyatro'nun yeni oyunu Edward Bond'un "Kırmızı, Siyah ve Cahil"i ise 22 Mart'ta sahnelenecek. Oyun sonrası gerçekleştirilecek "Şiddet Kültürü ve Edward Bond" başlıklı tartışmaya, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Baş, Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Eradam ile BiTiyatro'nun kurucuları Laçin Ceylan ve Nihat İleri katılacak.

Festival kapsamında 23 Mart'ta Küçük Sahne'de İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun "Sevgili Hayat" oyunu, PERA FEST için ücretsiz sergilenecek. Oyun sonrası yapılacak söyleşide, yazar Funda Özşener, yönetmen Metin Belgin, müzisyen Stelyo Berber ve oyuncular Ebru Aytürk Evren ile Yeşim Gül yer alacak.

"Yitirilen Kültür Mirasımız: Beyoğlu'nun Tiyatro Yapıları" başlıklı söyleşi, eski Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Yücel Erten, eski İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya, tasarımcı Metin Deniz ve mimar Prof. Hasan Kuruyazıcı'nın katılımıyla 24 Mart'ta Maya Cüneyt Türel Sahnesi'nde gerçekleştirilecek. Aynı akşam Tiyatro Pol, aile içi şiddeti konu alan "Teklif" oyununu Harbiye'de bir apartman dairesinde sergileyecek.

Tiyatro Pera etkinliklerinin ikincisi 25 Mart'ta yapılacak. "Seyirci Gözüyle: Tiyatroya Disiplinlerarası Yaklaşımlar" başlıklı söyleşiye, mimar-şair Cengiz Bektaş, hukukçu-psikolog Miyese Kendirci, doktor-yazar-oyuncu Ercan Kesal, tiyatro yönetmeni Yeşim Özsoy Gülan, oyuncu Zeynep Özden ve PERA FEST Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar katılacak.

"Kadına Karşı Şiddet ve Tiyatro" başlıklı söyleşi, Ebru Nihan Celkan, Jale Karabekir, Zeynep Özyağcılar, Merve Engin, Tilbe Saran ve Sündüz Haşar'ın katılımıyla 26 Mart'ta Aznavur Pasajı'ndaki Sekizinci Kat adlı tiyatroda düzenlenecek. Söyleşinin ardından Tiyatro Neki'nin "Kesit" oyunu oynanacak.

Orhan Aydın, Metin Boran, Cuma Boynukara, Ayşe Lebriz Berkem, Kemal Oruç, Ragıp Yavuz ve Üstün Akmen "Tiyatroya Yönelen Şiddet : Sansür ve Baskılar"ı 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde Tiyatro Rampa'da tartışacak. Söyleşinin ardından Matei Visniec'in "İlerleme Kelimesi Annemin Ağzında Feci Yanlış Tınlıyordu" oyunu sergilenecek.

Festivalin ikinci yarısında ise D 22 "Bent", Büyülü Sahne "Kadın Oyunları", İkinci Kat "Üst Kattaki Terörist", Galata Perform "Aşk ve Faşizm", Altıdan Sonra Tiyatro "Hak", Tiyatro Hal "Kırmızı" ve Tiyatro Martı "Uçlar" oyunlarını sahneleyecek. Festival kapsamındaki etkinliklerin geliri topluluklara aktarılırken, biletler, oyunların sahneleneceği tiyatrolardan ve internet üzerinden alınabilecek.

Yaşar Kemal anısına etkinlik düzenlenecek

13. PERA FEST kapsamında, 28 Mart-1 Nisan'da Salt Beyoğlu'nda "Sivas" ve "Beyaz Tanrı" filmleri ile "Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek" belgeseli gösterilecek. Katılımın ücretsiz olduğu film gösterimlerinin yanı sıra 1 Nisan'da Salt Beyoğlu'nda Yaşar Kemal'in anısına bir etkinlik düzenlenecek. Arif Keskiner'in "Binbir RenkBinbir Çiçek-Yaşar Kemal" başlıklı söyleşisinin ardından Türkan Şoray'ın "Yılanı Öldürseler" filmi gösterilecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Yaşar Kemal Bejan Matur Beyoğlu 21 Mart Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title