Haberler

13 Baraj Erzurum'a 168 Milyon Lira Katkı Sağlayacak"

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu, Erzurum'da inşaatı devam eden 13 baraj tamamlandığında, 280 bin dekar zirai alanın su ile buluşacağını ve sulamayla gelir artışından kaynaklı olarak ülke ekonomisine 2017 yılı birim fiyatları ile 168 milyon lira katkı sağlanacağını belirtti.

Acu, yaptığı yazılı açıklamada, 25 bin 66 kilometrekare yüz ölçümüne sahip Erzurum'un arazisinin yüzde 15,17'sinin tarımsal amaçlı olarak kullanılabilir olduğunu aktardı. Türkiye'de yıllık ortalama yağışın 643 milimetre olduğunu, yağış miktarı ve dağılımının bölgelere ve mevsimlere göre büyük farklılıklar gösterdiğini ifade eden Acu, Doğu Karadeniz dışındaki hemen her bölgede belirli dönemlerde sulama yapmanın zorunlu olduğunu vurguladı.

Optimum verim düzeyine ulaşabilmek için tarım alanlarının yaklaşık yüzde 93'ünde sulama gerektiğine işaret eden Acu, "Bu açıdan çeşitli sulama yapıları ile depolanan yüzey ve yeraltı sularının, vejetasyon mevsiminde kullanılması gerekli olmaktadır." ifadesini kullandı.

" Erzurum'da istihdama katkı sağlıyoruz"

DSİ Genel Müdürü Acu, Erzurum'da DSİ'nin su yapılarında projenin inşası sırasında şehirdeki işsizliği gidermek adına istihdam alanları açıldığına dikkati çekerek projelerin tamamlanması ve sulama ile ürün verimi, tarımsal gelir ve yetiştirilen ürün çeşidinin artması, üretim ve gelir düzeyindeki dalgalanmaların azalması ve birim alanda kuru tarıma oranla iş gücü kullanımının artmasının hedeflendiğini bildirdi. Acu, bu kapsamda, DSİ Genel Müdürlüğünce Erzurum'a 2003'ten bugüne kadar 1 milyar 280 milyon lira yatırım yapıldığını, Erzurum şehir merkezine yıllık 70,3 milyon metreküp içme suyu sağlandığını ifade etti.

Acu, Erzurum'da 3 baraj ve 13 gölet inşa edildiğini, 358 bin dekar arazinin sulamaya açıldığını ve çiftçilere yıllık 215 milyon lira zirai gelir artışı sağlandığı ve taşkınları önlemek için de 239 derenin ıslahının tamamlandığı bilgisini paylaştı.

DSİ'nin Erzurum'daki yatırımlarının sürdüğünü belirten Acu, şöyle devam etti:

"Erzurum'da inşaatı devam eden 13 baraj var. Bu barajlar tamamlandığında, 280 bin dekar zirai alanın su ile buluşacak olup sulama ile gelir artışından kaynaklı olarak ülke ekonomisine 2017 yılı birim fiyatları ile 168 milyon lira katkı sağlanacaktır."

Erzurum için planlama ve proje çalışmalarının da devam ettiğini ifade eden Acu, bu projelerde 18 baraj daha bulunduğunu, barajların toplam sulama alanının 755 bin dekar olacağını ve ekonomiye 453 milyon lira katkı sağlayacağını bildirdi.

Tarımsal alanlardan arzu edilen verimli, kaliteli ve ekonomik ürün alabilmenin en önemli şartlarından birinin yeterli ve zamanında sulama olduğunu aktaran Acu, "2003 yılından bugüne kadar Erzurum'da tamamlanan sulama tesisleri ile toplam 358 bin dekar zirai arazi sulamaya açılmış olup böylece çiftçilere yıllık 215 milyon lira zirai gelir artışı sağlanmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Erzurum ve ilçelerinde taşkın riskini önlemek için 239 derenin ıslah edildiğini, yapılan tesislerle Erzurum şehir merkezi, 186 meskun mahal ve 224 bin 570 dekar arazinin taşkınlardan korunduğunu vurguladı.

57 adet taşkın önleme inşaatının da devam ettiğini, böylece 63 adet yerleşim yeri ve 158 bin dekar arazinin taşkından korunacağına işaret eden Acu, planlama ve proje çalışmaları devam eden dere ıslahı ile de 50 bin dekar tarım arazisinin taşkından korunacağını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Doğu Karadeniz Türkiye Erzurum Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title