Haberler

12. Uluslararası Anadolu Adli Bilimler Kongresi"

Batman'da, "12. Uluslararası Anadolu Adli Bilimler Kongresi" başladı.

Batman'da, "12. Uluslararası Anadolu Adli Bilimler Kongresi" başladı.

Batman Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Adli Bilimciler Derneği işbirliğiyle Batman Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen 3 gün sürecek kongrenin açılışında konuşan Vali Azmi Çelik, kongrenin bilim dünyasına katkı sunacağına inandığını söyledi.

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı ise adli tıbbın temel görevinin otopsi yapmak, ölüm sebebini ve zamanını saptamak, adli bir olaya yönelik insan vücudu üzerindeki darp izleri ile cinsel saldırılara ilişkin bilgi saptamak olduğunu söyledi.

Hancı, bunların yanı sıra adli tıbbın pek çok bilim dalıyla ortak hareket eder hale geldiğine işaret ederek, "Adli tıp çok büyük, 'Adli bilimler' dediğimiz ailenin bir parçası sadece. Adli bilimler dediğimizde tıp, fen ve adli bilim alanındaki bilgilerin adaletin hizmetine sunulduğu geniş bir alan çıkıyor karşımıza" diye konuştu.

"Adli tıpta işler tek hekimle yürütülmeye çalışılıyor"

Batman Cumhuriyet Başsavcısı Kasım Tüten de adli tıp hizmetlerinin önemine değinerek, adli tıp hekimleri tarafından verilen raporlar doğrultusunda mahkemelerin yürüdüğünü belirtti.

Batman'da sadece bir adli tıp hekimi olduğunu ifade eden Tüten, "Adli tıpta işler tek hekimle yürütülmeye çalışılıyor. Adli tıpta yaklaşık 700 bin nüfusa ulaşmış bir yerde tek hekimle hizmetin yürütülmesi çok da mantıklı değil. Bunun bir an önce değerlendirilip hekim ve yardımcı personel sayısının artırılmasını istiyoruz" dedi.

Tüten, şöyle devam etti:

"Sadece adli tıp doktoru değil, yardımcı hizmetlilerin de bir an önce adli tıp hizmetine girmesi gerekiyor. Emekli imamların otopsilerin birçoğunda kesme işlemini yaptığını belirtmek isterim. Bu nedenle doktordan ziyade yardımcı hizmetlerin de bir an önce bu sistemin içerisine dahil edilmesi gerektiğini düşünüyorum."

Adli tıp raporları

Tüten, adli tıp raporları konusunda polis ve jandarma ekiplerinin sıkıntı yaşadığını ileri sürerek, "Doktor raporları konusunda sıkıntı yaşıyoruz" dedi.

"224 sayılı kanun ve ilgili yönetmelik hükümlerinde hükümet tabiplerine, bulunmuyorsa sağlık ocakları tabiplerine adli rapor düzenleme ve gerekiyorsa bilirkişilik yapma hususunda görevler verilmiştir ancak Batman'da maalesef adli rapor konusunda ya doktor arkadaşlarımızın hatalarından ya da 'burada adli tıpçılar var, raporu onlar versin' şeklindeki beyanlarından dolayı birçok adli olayda güvenlik güçlerinin sıkıntı yaşadığını biliyorum. Özellikle kamu hastaneleri ve özel hastanelerde çalışan, nöbet tutan arkadaşlarımdan ricam adli olayla ilgili raporların daha sağlıklı ve daha düzenli olmasıdır."

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam da kongreye ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Kongre, İl Jandarma Komutanlığının "Çakır" ve "Hiper" isimli eğitimli narkotik dedektör köpeklerinin gösterisiyle devam etti.

Kaynak: AA / Yerel

Ankara Üniversitesi Batman Üniversitesi Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title