Haberler

12. Akbank Kısa Film Festivali Başladı

Türkiye'de kısa film alanında bir platform olus¸turma hedefiyle başlatılan 12. Akbank Kısa Film Festivali başladı.

Türkiye'de kısa film alanında bir platform olus¸turma hedefiyle başlatılan 12. Akbank Kısa Film Festivali başladı.

Konuya ilişkin açıklamaya göre, 12. Akbank Kısa Film Festivali yarışmalı bölümlerin yanı sıra, sinemaseverlere 10 gün boyunca yurtiçi ve yurtdışından geniş katılımlı atölye çalışmaları ve söyleşi ağırlıklı bir program sunuyor.

Festivalin, "Dünyadan Kısalar", "Kısadan Uzuna", "Festival Kısaları", "Deneyimler", "Belgesel Sinema", "Özel Gösterim" ve bu yıl eklenen "Perspektif" bölümlerinde 28 ülkeden 104 film izleyiciyle bulus¸acak.

İranlı yönetmen Cafer Panahi sineması mercek altına altında

Festivalin "Deneyimler" bölümünde bu yıl, filmleriyle birçok ödül alan ve dünya çapında üne kavuşan İranlı yönetmen Cafer Panahi'nin sineması mercek altına alınacak. Programda, yönetmenin kısa filmleri ve son filmi "Taksi Tahran"ın gösteriminin yanı sıra, 11 Mart'ta kızı Solmaz Panahi ve kurgu yönetmeni Mastaneh Mohajer'in konuşmacı olarak katılacağı bir söyleşi de gerçekleştirilecek.

Bu yıl Macar sinemasına ayrılan "Özel Gösterim" bölümününde, genç Macar yönetmenler David Geczy ve Gabor Hörcher 9 Mart'ta, Saraybosna Film Festivali'nin programcısı Elma Tataragic, Shorts International'ın kurucusu Carter Pilcher ise 12 Mart'ta gerçekleştirilecek söyleşilerle deneyimlerini paylaşacak.

"Senaryo Yazarken" başlıklı söyleşide Ebru Ceylan, Hakkı Kurtuluş ve Ferit Karahan yarın, "Oyuncu Gözüyle Kısa Film" başlıklı söyleşide ise Tuba Büyüküstün, Türkü Turan, Settar Tanrıöğen, Bülent Emin Yarar ve Onur Ünsal 10 Mart'ta sinemaseverlerle bir araya gelecek.

Cafer Panahi, Asghar Farhadi, Hana Makhmalbaf gibi birçok yönetmenle çalışan ve İran'da 50'den fazla uzun metraj filmin kurgusunu yapan Mastaneh Mohajer, 10 Mart'ta düzenlenecek atölye çalışması ile festival programında yer alacak.

"Atölye Çalışmaları" bölümünde ayrıca, 11 Mart'ta "Murathan Özbek ile Görsel İfade" atölyesi, 12 Mart'ta Dr. Güven Çatak ve Sami Hamid'in bulunacağı "Sanal Gerçeklik: Yeni Bir Anlatı Biçimi" atölyesi düzenlenecek.

Ödül alan yönetmenlere 5 bin dolar ödül

"Ulusal" ve "Uluslararası" olmak üzere iki ayrı kategoride gerçekleştirilen yarıs¸manın sonuçlarıysa, 17 Mart'taki ödül gecesinde açıklanacak. "En İyi Film" seçilen yapımların yönetmenleri, Akbank Sanat tarafından 5 bin dolar ile ödüllendirilecek.

Yarışmada ödül alan filmler, festivalin ardından "Ödüllü Filmler Üniversitelerde" etkinliği kapsamında Türkiye'yi dolaşacak.

Bu yıl 45 ülkeden 822 filmin başvurduğu 12. Akbank Kısa Film Festivali, 17 Mart'ta sona erecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Türkiye Akbank Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title