Haberler

112'den Acil Arkadaş İstiyorlar

Güncelleme:

İzmir Ambulans Servisi'ne gelen günlük 10 bin çağrının 8 binden fazlası asılsız çıkıyor.

İzmir Ambulans Servisi'ne gelen günlük 10 bin çağrıdan ortalama 8 binden fazlası asılsız çıkıyor, 112'yi yanlışlıkla tuşlayanların yanı sıra personel ile sohbet etmek, arkadaşlık kurmak isteyenler de bulunuyor.

İzmir Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin tüm ilçelerinde 112 Komuta Kontrol Merkezi yönetiminde 90 Acil Yardım istasyonunda 108 ambulansın yanı sıra 2 bebek, 2 yoğun bakım, 2 travma, 2 arazi özellikli ambulansın görev yaptığını belirtti.

Kurum bünyesinde 1 helikopter ambulans, 7 motosikletli ekip ve 1 de uçak ambulansın çalıştığını kaydeden Türkyılmaz, serviste eğitimli bin 300'den fazla acil sağlık çalışanının bulunduğunu ve 4 milyondan fazla nüfusa hitap ettiklerini ifade etti.

Bediha Türkyılmaz, İzmir 112 Ambulans Servisi'nin 2002 yılında 34 bin 157 olan toplam vaka sayısının 2012 yılında 184 bin 616'ya ulaştığını, 2013 yılı vaka sayısının da 1 Kasım tarihine kadar 160 bin 595 olduğnu anlattı.

Ambulans servisinin 2012 yılında intikal ettiği vakaların yüzde 75'inin tıbbi acil, yüzde 10'unun trafik kazası olduğunu aktaran Bediha Türkyılmaz, bu hastalardan yüzde 50'sinin hastanelerin acil servislerine nakledildiğini, yüzde 12'sinin yerinde tedavi edildiğini ve yüzde 16'sının da hastaneler arasında sevkinin  gerçekleştirildiğini açıkladı.

Günlük çağrı sayısı ise 10 binin üstünde

Acil yardım için komuta merkezinin 112 hattını arayan kişi sayısının ise günde 10 bini geçtiğini ifade eden Bediha Türkyılmaz, "Bu çağrılardan ancak bin 500'ü sağlık konusunda ve ancak 500-600 çağrı ambulansla cevaplandırılacak nitelikte" dedi.

Diğer çağrıların ise asılsız çıktığını kaydeden Türkyılmaz, şöyle konuştu:

"Çağrı geliyor ama arayan kişi ses vermiyor. Yanlışlıkla arayanlar da oluyor ama kötü niyetli arayanların sayısı oldukça yüksek. Kötü niyetli arayanlar, sohbet etmek istiyorlar, arkadaşlık etmek istiyorlar ya da taciz ediyorlar. Bazen de farklı adresler bildirerek ambulans talep ediyorlar. Bu durum sadece İzmir'de böyle değil, tüm şehirlerde, ülkelerde benzer sorunlar yaşanıyor. 112 çağrıları ücretsiz gerçekleştirilebiliyor, bu nedenle psikolojik sorunları bulunan bazı kişiler de arıyor."

Komuta kontrol merkezi çalışanlarının kötü niyetli kişileri önce uyardığını, ısrarlı arama söz konusuysa kısa süreli çağrı engellediğini anlatan Türkyılmaz, çağrıların tüm uyarılara karşı kesilmemesi durumunda savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını, konuyla ilgili dava açıldığını belirtti.

Kent içindeki acil vakalara 10 dakika içinde ulaşma oranının yüzde 91 olduğunu söyleyen Bediha Türkyılmaz, "Gereksiz aramalar azalsın ki hastalarımıza daha çabuk ulaşalım" dedi. - İzmir

Kaynak: AA / Sağlık

Bediha Türkyılmaz İzmir Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title