Haberler

Aldığı Arazinin Hazineye Ait Olmadığını Kanıtlamaya Çalışıyor

Güncelleme:

Konya'nın Akşehir ilçesinde, Çiftçi Mevlüt Karaman, 11 yıl önce aldığı tapulu arazisinin hazineye ait olmadığını kanıtlamak için hukuk mücadelesi veriyor.

Konya'nın Akşehir İlçesi'nde çiftçi Mevlüt Karaman, 11 yıl önce aldığı tapulu arazisinin hazineye ait olmadığını kanıtlamak için hukuk mücadelesi veriyor. Karaman, 11 yıl önce arsa sahibinden o dönem 24 bin 500 Euro verip satın altığı, üzerine ev, ahır ve sera yaptığı 5 bin 252 metrekare arsasının geçen yıl Mal Müdürlüğü tarafından hazineye ait olduğu iddiasıyla dava açıldığı belirtti. Akşehir Tapu Müdürü Ender Tüylü, tapunun geçerli olduğunu ve Karaman'ın tapuyla hazineden hakkını arayabileceğini belirtirken; Akşehir Mal Müdürü Erdoğan Başkan ise, daha önce açılan davalar sonucunda arazinin hazineye ait olduğunun Yargıtay tarafından onandığını, arazinin hazineye tescili için yeniden açılan davanın sürdüğünü belirtti.

Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde restoran işleten 38 yaşındaki Mevlüt Karaman, 10 yıl önce memleketi Akşehir İlçesi'nde o dönem köy statüsünde olan Alanyurt Mahallesi'nde Şafak Büyükacar'a ait 5 bin 252 metrekare araziyi o tarihte 24 bin 500 Euro'ya satın aldı. Ardından Alantyurt'a yerleşen Karaman, araziye, ev, ahır ve sera yaptı. Karaman, geçen yıl Akşehir Mal Müdürlüğü tarafından, arazinin hazineye ait olduğuna dair açılan davanın tebligatı gelince şok oldu. Bir kaç kez araziyi ipotek gösterip kredi kullanan Karaman, yaptığı araştırmada daha önce mera olarak kullanılan hazine arazisinin 1945 yılında Tunceli Sason göçmeni Ebdi Arslan'a, tahsis edildiğini öğrendi. Karaman, şunları söyledi:

"Biz bu araziyi satın alırken satan Şafak Büyükacar bana bu bilgiyi vermedi. Zaten biz de o dönemde tapu müdürlüğüne gidip araştırdığımızda arazinin hiçbir sorununun olmadığı ve satın alabileceğimiz söylenmişti. Biz mal sahibi ile pazarlık yaparak bu araziyi o günkü parayla 24 bin 500 Euroya satın aldık. Ben de parayı mal sahibine verdim ve tapudaki işlemleri yaparak arazinin tapusunu üzerime aldım. Yaklaşık 11 yıl boyunca bu arazi üzerine yatırım yaptım. Son olarak bir bankadan 60 bin lira kredi çekerek arazi üzerine sera kurdum."

'ARAZİYİ TEKRAR SATIN AL' İDDİASI

Geçen yıl tebligatın eline ulaşmasının ardından Mal Müdürlüğü'nün avukatlarıyla görüştüğünü ifade eden Karaman, "Konuyla ilgili hazine avukatının yanına gittiğimde bana aslında arazinin kamuya ait olduğu söylenerek, araziyi anlaşma yoluyla tekrar satın almam istendi. Ben de niye o zaman bana o tapuyu verdiniz? diye sordum. Onlar aksi halde arazinin kullanım bedelinin yasal faiziyle birlikte bizden alınacağını ve araziye verdiğim paranın boşa gideceğini söylediler. Şu an dava sürüyor. Bana 'pardon tapuyu yanlış vermişiz' diyorlar" dedi.

TAPU MÜDÜRÜ: 'TAPU GEÇERLİDİR'

Akşehir Tapu Müdürü Ender Tüylü mağdur çiftçi Mevlüt Karaman ile ilgili tapuda bir yanlışlık olmadığını ve Mal Müdürlüğü'nün açtığı davada hakkına elindeki tapuyla savunabileceğini belirtti. Tüylü, şöyle konuştu:

"Mevlüt Karaman'ın elindeki adına tescil edilmiş tapu geçerlidir ve vatandaşımız bu tapu ile hazineden hakkını arayabilir. Adı geçen taşınmaz mal Akşehir Asliye Hukuk Mahkemesince 6 Aralık 2000 tarihinde ihtiyati tedbir ile kısıtlanmış, aynı mahkemece 15 Aralık 2003 tarihinde bu kısıtlama kaldırılmış ve aynı gün taşınmazın satış işlemi Mevlüt Karaman'a yapılmıştır. Tapu Müdürlüğü'nden verilen tapunun geçersiz olması gibi bir durum söz konusu olamaz. Çünkü tapuya tescil ile kazanılan mülkiyet hakkı kanunla korunmaktadır. Burada mülkiyet hakkını gösteren tapu senedi ile ancak hakkını koruyabilecektir."

MAL MÜDÜRÜ: HAZİNE ARAZİNİN

Akşehir Mal Müdürü Erdoğan Başkan, arazinin Sason göçmenlerinden Ebdi Arslan'ın mülkiyetinde iken iskan yerlerini terk etmeleri nedeniyle 26 Kasım 1973 tarihinde o tarihte yürürlükte olan 14599 sayılı Toprak ve Tarım Reformu Kanunu'nun 19'uncu maddesi gereğinde hazine adına mera vasfınca tescillendiğini belirtti. Başkan, "Arazi, 19 Haziran 1992 tarihinde yapılan kadastro çalışmalarıyla Nihat Güleray adına tespit ve tescil edilmiştir. Satış yoluyla el değiştirmiş ve Şafak Büyükacar adına kayıtlı iken 4 Aralık 2000 tarihinde taşınmazın hazine adına tescili için dava açılmış, taşınmaz üzerine tedbir konulmuş. Akşehir Asliye Hukuk Mahkemesi 12 Haziran 2003 tarihinde hazine davasının reddine karar vermiştir. Söz konusu karar, hazine tarafından temyiz edilmiştir. Temyiz sonucu ise Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararı Yargıtay'da bozulmuş ve devamı yeniden görülmüştür. Bu defa 2008/8 esas ve 2009/269 K sayılı ilamı ile söz konusu taşınmazın hazine adına tesciline karar verilmiş. Yargıtay da onadı. 14 Mart 2013'de davanın kesinleşmesinden sonra taşınmaz, hazine adına tescili yapılmak üzere tapu müdürlüğünü müracaat edilmiştir. Ancak açılan davanın temyiz ve kesinleşme aşamasından önce davalı Şafak Büyükacar vekilinin talebi üzerine Akşehir Asliye Hukuk Mahkemesi'nce taşınmaz üzerindeki tedbir 15 Aralık 2003 tarihinde kaldırılmıştır. Aynı gün tapuda başka bir kişiye Mevlüt Karaman'a satışı gerçekleşmiştir" dedi.

Başkan, arazinin Mevlüt Karaman'a satışının usule uygun olmadığını ve bunun konuyu inceleyen Konya Defterdarlık uzmanlarının raporunda yer aldığını, arazinin hazine adına tescili için 2013 yılında yeniden dava açıldığını ve davanın sürdüğünü belirtti. - Akşehir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yargıtay Akşehir Karaman Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title