Haberler

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, fiziksel veya sözlü şiddete maruz kalan, eğitim hakkından mahkum bırakılan, her türlü kısıtlamaya tolerans gösterilen bir toplumda kadının toplum içinde rolünün gelişmesinin mümkün olmadığını belirterek, çocukluktan başlayarak, kız ve erkek çocuklarının diğer bireylerin de insan haklarına saygı gösterecek şekilde yetiştirilmeleri gerektiğini vurguladı.

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, fiziksel veya sözlü şiddete maruz kalan, eğitim hakkından mahkum bırakılan, her türlü kısıtlamaya tolerans gösterilen bir toplumda kadının toplum içinde rolünün gelişmesinin mümkün olmadığını belirterek, çocukluktan başlayarak, kız ve erkek çocuklarının diğer bireylerin de insan haklarına saygı gösterecek şekilde yetiştirilmeleri gerektiğini vurguladı.

Koyunsağan, Birleşmiş Milletler'in 2011'de ilan ettiği ve 2015 teması "2030 Vizyonu: Yetişkin Kız Çocuklarının Gücü" olarak belirlenen 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'ne ilişkin bir açıklama yaptı.

Eğitimde sürekliliğin sağlanmasını, "erken evliliklerin önlenmesinin pasaportu" şeklinde tanımlayan Koyunsağan, kız çocuklarının eğitiminde sürekliliğin, sağlıklı bir toplumun inşa edilmesi açısından öncelikli olduğunu, ancak eğitimin, sadece örgün eğitim olarak algılanmaması gerektiğini anlattı.

Koyunsağan, vakıf olarak destekledikleri toplumsal gelişme projelerinin, kız çocuklarının ve kadınların insan hakları için eğitimlerine okulda ve hayatın içinde devam etmelerini amaçladığının altını çizdi.

Kadınların eğitimli, güvenli ve sağlıklı bir yaşam hakkına sadece hayatlarının belli bir döneminde değil yaşam boyu sahip olduğuna dikkat çeken Koyunsağan, kız çocuklarının güçlü bireyler olarak yetişmesi konusunda sorumluluk sahibi herkese görev düştüğünü, bunun için sivil toplum kuruluşları, kamu, fikir önderleri, liderlerin el ele verip çalışması gerektiğini belirtti.

Koyunsağan, kadının güçlenmesinin önündeki en önemli engelin şiddet olduğuna dikkati çekerek, şu görüşlere yer verdi:

"Kadınların yaşadığı birçok sorunun temelinde haklarının farkında olmamaları yer alıyor. Fiziksel veya sözlü şiddete maruz kalan, eğitim hakkından mahkum bırakılan, her türlü kısıtlamaya tolerans gösterilen bir toplumda kadının toplum içinde rolünün gelişmesi mümkün değildir. Bu yüzden çocukluktan başlayarak, hem kız hem de erkek çocuklarının diğer bireylerin de insan haklarına saygı gösterecek şekilde yetiştirilmeleri gerekiyor."

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title