Haberler

11. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Pavey: "Eğitimde iyi örnek arıyor ve yol almak istiyorsak biraz cesur, akıllı ve matematik kafalı olmamız gerekiyor"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey, "Eğitimde iyi örnek arıyor ve yol almak istiyorsak, biraz cesur, akıllı ve matematik kafalı olmamız gerekiyor" dedi.

Eğitim Reformu Girişimi tarafından 11. kez düzenlenen Eğitimde İyi Örnekler Konferansı, Sabancı Üniversitesi Tuzla Yerleşkesi'nde başladı.

Konferansın açılışında konuşan Pavey, modern değerle gelenekler arasındaki kavganın ana kurbanlarından ilkinin eğitim olduğunu söyledi.

Pavey, Türkiye'nin moderniteyi yakalama çabalarına 200 yıl harcadığını ama hala rahatlıkla "başardık" denilemediğini ifade ederek, "Eğitimde iyi örnek arıyor ve yol almak istiyorsak, biraz cesur, akıllı ve matematik kafalı olmamız gerekiyor" diye konuştu.

Nerede yanlış yapıldığını anlamak için Uzak Doğu eğitim modernleşmesi ile Türkiye'nin karşılaştırılmasını öneren Pavey, "Bir ülkeyi model alabilmek için duygusal düşmanlık olmaması gerekir. Bu nedenle Batı'dan değil, uzak Asya'dan örnek almayı doğru buluyorum. Uzak Asya toplumları son derece gelenekçi toplumlardır. Ancak bizim aksimize, modernleşme için geleneğin gücünü kullanmışlardır" ifadelerini kullandı.

Eğitimde en temel farkın inanç kültüründe görüldüğünü belirten Pavey, uzak Asya toplumlarının dünyevi, Orta Doğu toplumlarının ruhani, Kore'de inanç organize bir eğitimin kültürü desteklediğini, Türkiye'de ise inancın organize eğitim kültürüne alternatif olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Pavey, entelektüel sermayenin eğitimin en değerli unsurlarından biri olduğunu vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kore de tıpkı Türkiye gibi askeri darbelerden geçti. Ancak Kore ve Türkiye darbeleri, eğitim açısından karşılaştırıldığında ortaya çok tuhaf bir durum çıkıyor. Türkiye'de darbeler eğitimli sınıfı yok etti. Yüksek eğitimliler toplumun çoğunluğu tarafından düşman olarak algılandı. Üniversite öğretim üyeleri kovuldu, yüksek eğitim iktidarın ideolojik kontrolüne alındı. Kore'de ise askeri darbeler dönemi, özellikle endüstriyel teknolojik eğitim anlayışının zirveye vurduğu dönemlerdir. Kore darbelerde uzmanlık gücü yüksek bürokrasi kurdu. Türkiye'de eğitim değil, devlette iş bulmak itibar kazandırır. Mezunlar ilk olarak devlete bakarlar. Oysa kamu kadroları sınırlıdır ve ulufe geleneğine tabidir."

Açılışta Ladik Çocuk ve Gençlik Korosu Türkçe, Ermenice, Gürcüce, Arnavutça, Romence ve Lazca parçalar seslendirdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Şafak Pavey Türkiye Kore Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title