Haberler

11. Ankara Japon Filmleri Festivali

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Yokoi: “Japonya ve Türkiye’nin yeni altın çağı diye adlandırabileceğim yeni bir dönemden geçtiği bu günlerde büyükelçi olarak Türkiye’de görev yapıyor olmaktan onur duyuyorum”

Japon filmlerini Türkiye'de tanıtmayı amaçlayan 11. Ankara Japon Filmleri Festivali başladı.

Festival, Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği, Japon Tanıtma Vakfı ve Alman Kültür Merkezi işbirliğiyle 26 Şubat-1 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek.

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoi, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, Japonya ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 90. yıl dönümü kapsamında gerçekleştirilen Ankara Japon Filmleri Festivali'nde bu yıl dokuz sinema filmi ve animasyonun gösterileceğini söyledi.

Ekim ayından itibaren Türkiye'de görev yapmaya başladığını aktaran Yokoi, bu süre içerisinde iki ülkenin devlet başkanlarının çeşitli vesilelerle bir araya geldiklerini belirterek, "Japonya Başbakanı iki defa Türkiye'yi ziyaret ederken Türkiye Başbakanı da bir defa Japonya'yı ziyaret etti. Soçi ve Buenos Aires'te olmak üzere toplam beş defa zirve toplantısı gerçekleştirdiler" dedi.

Büyükelçi Yokoi, son altı ay zarfında Marmaray projesinin açılışı ve Türksat 4A uydusunun fırlatılması gibi Türk-Japon ortaklığındaki sembolik projelerin de hayata geçirildiğini vurgulayarak, "İki ülke ilişkilerinin Japonya ve Türkiye'nin yeni altın çağı diye adlandırabileceğim yeni bir dönemden geçtiği bu günlerde büyükelçi olarak Türkiye'de görev yapıyor olmaktan onur duyuyorum" diye konuştu.

İki ülke arasında sinema sektöründe ortak projeler yürütüldüğünün altını çizen Yokoi, Türkiye-Japonya dostluk ilişkilerinin temelini atan Ertuğrul Fırkateyni kazası ve 1985'te Tahran Havaalanı'nda mahsur kalan Japonların kurtarılmasını konu alan ortak yapım projeleri bulunduğunu ifade etti.

Açılışa katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Ali Atlıhan da Türk ve Japon kültürlerinin birbirine çok benzediğini belirterek, "Ertuğrul Fırkateyni için doğru hikayeyi bulduğumuzda hayata geçireceğiz" dedi.

Atlıhan, Türk sinemasının 100. yılı etkinlikleri kapsamında Tokyo'da Türk filmleri festivali gerçekleştirileceğini de söyledi.

Konuşmaların ardından, "Benim Babam, Benim Oğlum" filminin gösterimi yapıldı.

-Festival programı

Alman Kültür Merkezi'ndeki gerçekleştirilen festival kapsamında bugün "Miyori'nin Ormanı"nı adlı film gösterildi. Festival programı çerçevesinde 27 Şubat'ta "Yıldızın Sesi" ve "Saniyede 5 Santimetre" ile "Bulutların Ötesi-Sözleştiğimiz Yer"i, 28 Şubat'ta "Zen" ve "Her Zaman: 3. Cadde'de Günbatımı"nı, 1 Mart'ta "Benim Babam, Benim Oğlum" ve "Mutluluk Veren Ekmek" gösterilecek.

Filmler sinemaseverler tarafından ücretsiz izlenebilecek. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Japonya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title