Haberler

108. Fevziye Yağlı Güreşleri

Tarihi Kırkpınar güreşlerinden sonra en eski yağlı güreş organizasyonlarından Fevziye Yağlı Güreşleri'nin 108'incisi gerçekleştirildi.

Tarihi Kırkpınar güreşlerinden sonra en eski yağlı güreş organizasyonlarından Fevziye Yağlı Güreşleri'nin 108'incisi gerçekleştirildi.

Yalova'nın Altınova ilçesine bağlı Fevziye köyünde 100 yılı aşkın süredir düzenlenen yağlı güreş organizasyonu köyün er meydanında gerçekleştirildi.

Güreşler "Güreş Ağası" Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar'ın karşılanmasıyla başladı. Gün boyu süren mücadeleler sonundan başpehlivanlığı finalde Fatih Akkoyun'u yenen Ekrem Yavuz kazandı, Fatih Çakıroğlu ve Osman Aynur üçüncülüğü paylaştı.

Başpehlivanlığı kazanan Yavuz'a kupasını AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun takdim etti.

Güreşlerde, diğer kategorilerin birincileri ise şu isimler oldu:

Başaltın: Aydın Koçyiğit, Küçük orta büyük boy: Rıdvan Fidan, Küçük orta küçük boy: Hüseyin Özdemir, Deste büyük boy: Rıdvan Kaya, Deste küçük boy: Ramazan Sarı, Ayak boyu: Umur Aybey, Tozkoparan: Selçuk Kılıçaslan, Teşvik 2: Kadir Yılmaz, Teşvik 1: Turgut Aybey, Minik 2: Sinan Yıldız, Minik 1: Fikri Emir

-Fevziye Güreşleri

1800'lü yılların sonunda Kafkasya'dan göçenlerin kurduğu Fevziye köyünde, 1901 yılında köy düğünlerinde gençlerin güreş tutmasıyla bir gelenek halini alan yağlı güreşler, zamanla tüm çevre köylerinin toplandığı, etli pilav ikram edilen ve yağlı güreş tutulan özel bir gün haline getirildi.

Fevziye Köyü Güreşleri 1960 yılına kadar Köy Muhtarlığının ve gençlerin organizasyonunda devam etti. Bu tarihten sonra Köy Cami Yaptırma Derneği yararına, 1968 yılına kadar güreş organizasyonunca sürdürüldü. 1968 yılında kurulan Fevziye Köyü dayanışma ve Güzelleştirme Derneği'ne devredildi. Her yıl düzenli biçimde yapılan ve Türkiye'nin bir çok ilinden gelen pehlivanların katıldığı Fevziye Güreşleri için köyde özel olarak güreş alanı, türbin, soyunma odaları bulunan spor tesisleri oluşturuldu.

Her yıl düzenli biçimde yapılan ve Türkiye'nin her tarafından gelen pehlivanların katıldığı Fevziye Güreşleri aynı zamanda Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için de bir prova özelliği taşıyor. - Yalova

Kaynak: AA / Yerel

Çiftlikköy Kırkpınar Altınova Yalova Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title