Haberler

100 Yıllık Çanakkale Destanı Keçiören'de Canlanıyor

Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılı kutlamaları kapsamında Keçiören Kalaba Kent Meydanı’nda Çanakkale Savaşı Platosu kuruldu.

Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılı kutlamaları kapsamında Keçiören Kalaba Kent Meydanı'nda Çanakkale Savaşı Platosu kuruldu. 72 kişilik tiyatro ekibinin Çanakkale Savaşı'ndan bölümleri canlandırdığı dev platonun açılışını Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak yaptı.

"100 yıllık destan Keçiören'de canlanıyor" sloganıyla kurulan platonun açılış törenine Başkan Ak ile birlikte eşi Hatice Ak ve Keçiören TOGEM Başkanı Dr. Ayten Aydın da katıldı.

"BU KUTLU ZAFER CANLI TUTULMALI"

Keçiören Belediyesi olarak Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılı nedeniyle özel etkinlikler gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Mustafa Ak, "Bu çerçevede Çanakkale Savaş Platosu'nun açılışını yapıyoruz. 2 bin çocuğumuz şühedaya (şehitler) yazdıkları mektupları balonlarla gökyüzüne uçuracak. Çanakkale Zaferi'ni milletimizin hatıralarında yeniden canlandırmaya çalışıyoruz. Bu kutlu zafer nesiller boyunca canlı tutulmalı. Tarih şuuruna sahip olmayan toplulukların tarih yazma imkanı olamaz. Bütün amacımız halkımızın, özellikle gençlerimizin sağlıklı bir tarih şuuruna sahip olma imkanlarını genişletmektir. Çanakkale'yi geçilmez yapan irade, inanç ve mefkure birliğine sahip şuurlu nesillerin iradesidir. Bu platomuz tüm Keçiörenlilere ve Ankaralılara hayırlı olsun" dedi.

MEKTUPLAR BALONLARLA UÇURULDU

Platonun açılışı birinci bölümde yer alan ve Çanakkale'deki orijinal Çanakkale Şehitleri Anıtı dikkate alınarak inşa edilen anıtın önünde kurdele kesilerek yapıldı. Açılış sırasında başta Çanakkale şehitleri olmak üzere tüm şehitler için dualar da edildi. Daha sonra KEDEM'de eğitim gören 2 bin ilköğretim öğrencisinin yazdığı "Çocuklardan Şühedaya Mektup" temalı 2 bin mektup balonla gökyüzüne bırakıldı. Ayrıca bu mektuplar, çocuklarda Çanakkale bilincini oluşturmak ve o günleri unutmamalarını sağlamak amacıyla Keçiören Belediyesi tarafından kitap haline getirildi. Başkan Ak açılış sırasında bu kitapları çocuklara ücretsiz olarak dağıttı.

72 KİŞİLİK TİYATRO EKİBİ SAHNEDE

11 bölümden oluşan Çanakkale Savaşı Platosu'nda zaferin çeşitli sahnelerini canlandırmak üzere 72 kişilik tiyatro ekibi rol alıyor. Platonun ilk bölümünde ziyaretçilere tanıtıcı bilgiler verilerek Çanakkale kitapçıkları dağıtılıyor. İkinci bölümde Çanakkale Savaşı görüntülerinden oluşan bir belgesel gösterilirken, üçüncü bölümde ise savaşı anlatan resim sergisi ile savaştan günümüze kalan yüzlerce tarihi miras sergileniyor. Keçiörenliler Çanakkale Savaşı Platosu'na büyük ilgi gösterirken, özellikle platonun Gelibolu Yarımadası'ndaki Soğanlıdere Şehitliği'ne torununu getiren yaşlı bir ninenin duygularının tasvir edildiği dördüncü bölümü ile Seyit Onbaşı'nın top mermisini sırtlayışının canlandırıldığı altıncı bölümü gezenler gözyaşlarını tutamadı. Platonun beşinci bölümünde savaşın kaderini belirleyen Ertuğrul Kuşu adlı tayyarenin birebir ölçülerindeki modeli yer alırken, yedinci bölümde Mehmetçiğin kendilerinden üstün düşman gücü karşısında yaptığı kahramanca savunma sahneleniyor. Sekizinci bölümde Mustafa Kemal'in "Ben size hücum etmeyi değil, ölmeyi emrediyorum" sözleri ile özdeşleşen Conkbayırı Savunması, dokuzuncu bölümde düşman askerine yardım eden Mehmetçiğin şehit edilmesi, onuncu bölümde de yaralı askerlerin tedavi edildiği sargı alanı canlandırılıyor. On birinci ve son bölümde ise platoda görev alan tüm sanatçılar askerlere yemek dağıtılan karavana alanına gelerek ziyaretçiler ile birlikte Çanakkale Türküsü'nü okuyorlar. Bu bölümde ziyaretçilere kazanlarda ve odun ateşinde pişirilen karavana yemeği ile somun ekmek de ikram ediliyor. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Çanakkale Zaferi Hatice Ak Keçiören Kalaba Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
title