Haberler

100 Kişilik Gemi Tsunamiye Kapıldı

Güncelleme:

Japonya'da, 8,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Türkiye saati ile sabah 07.46'da meydana gelen depremin yerin 24 km. altında meydana geldiği ve merkez üssünün Tokyo'nun 380 km kuzeydoğusu olduğu açıklandı.

Polis yetkilileri ilk belirlemeler göre 60 kişinin hayatını kaybettiğini 56 kişinin de kayıp olduğunu açıkladı. Yüzlerce kişinin daha kayıp olduğu bildiriliyor ve bu nedenle de ölü sayısının artmasından kaygı duyuluyor.

GEMİ DALGALARA KAPILDI

Deprem sonrasında oluşan tsunami dalgaları ülkenin kuzeydoğusunu vurdu. Sendai kentindeki limanı 10 metre büyüklüğündeki dalgalar yuttu. Reuters haber ajansı da en az 100 kişiyi taşıyan bir geminin ülkenin kuzeydoğusunda tsunami sularına kapıldığını açıkladı.

Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan ülkelerde de tsunami alarmı verildi.

NÜKLEER ALARM

Deprem nükleer santralleri de tehdit ediyor. Deprem bölgesine yakın olan 4 nükleer tesis ve pek çok petrol rafinerisi kapatıldı. Ancak kuzeydoğu Japonya'daki Onagawa nükleer santralinde yangın çıktı. Ana reaktörden ayrı bir alandaki türbinlerinde meydana gelen yangın tamamen söndürüldü. Japon hükümeti adına açıklama yapan kabine sekreteri Yukio Edano reaktörde sızıntının oluşmadığı açıkladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu da Japonya'dan nükleer santraller ve santrallerdeki soğutma sistemleri hakkında bilgi aldığını açıkladı.

LİMANLAR KAPATILDI

Reuter haber ajansı şiddetli depremin ardından Japonya'daki tüm limanların kapatıldığını duyurdu. Ülkenin kuzeyine yapılan hızlı tren seferleri durduruldu.Kısa sürelik elektrik kesintisinden sonra başkent Tokyo'ya elektrik verilirken kuzey bölgelerinde 4 milyon kişinin elektriği kesildi.

Japon televizyonları 80 bin ton yük taşıyan bir geminin battığını duyurdu. Ülkenin kuzeydoğusunda aralarında bir petrol rafinerisi de olmak üzere pek çok binada yangın çıktı.

JAPONYA BAŞBAKANI: HASAR BÜYÜK

Japonya Başbakanı Naoto Kan ise depremden sonra yaptığı açıklamada özellikle ülkenin kuzeyinde büyük hasar meydana geldiğini açıkladı. Hükümet sözcüsü Yukio Edano da deprem bölgesine askerlerin sefkedildiğini açıkladı. İlk aşamada 8 askeri uçak deprem bölgesine gönderildi.

7.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE ARTÇI

Kaydedilen en büyük beşinci depremin ardından şiddetli artçılar meydana geldi. Deprem sonrasındaki ilk 3 saat içinde en büyüğü 7.1 şiddetinde olmak üzere 17 artçı artçı şok meydana geldi. Başka artçı şoklar da bekleniyor. Japonya'da çarşamba günü 7.3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmişti.

BİRLEŞMİŞ MİLETLER HAZIR

Birleşmiş Milletler de, 30 uluslararası arama kurtarma ekibibnin hazır olduğunu ve talep halinde Japonya'ya gidebileceğini açıkladı.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA) Elisabeth Byrs, İsviçre'nin Cenevre kentinde basına yaptığı açıklamada, ''Bunun gibi olağanüstü durumlar için hazır durumdayız. 30 uluslararası arama ve kurtarma ekibi alarm durumunda, gelişmeleri izliyoruz ve gerekli olduğunda destek vermeye hazırız'' dedi.

Olağanüstü durumlarda felaketzedeleri bulmak ve tedavi etmek amacıyla görev yapan BM afet değerlendirme ve koordinasyon ekipleri sağlık birimi ve özel eğitimli köpeklerden oluşuyor.

-ALMANYA YARDIM TEKLİF ETTİ-

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Japonya'ya acil yardım yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Westerwelle, Berlin'de yaptığı açıklamada, Japonya'nın depremlere karşı hazırlıklı bir ülke olduğunu, ancak talep gelmesi halinde yardım edebileceklerini belirtti

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title