Haberler

10 Yıllık Kan Davası Kirvelikle Son Buldu

Adıyaman'ın Sincik ilçesinde, 10 yıldır devam eden kan davası köy imamı ve okul müdürünün araya girmesiyle kirvelikle son buldu.

Adıyaman'ın Sincik ilçesinde, 10 yıldır devam eden kan davası köy imamı ve okul müdürünün araya girmesiyle kirvelikle son buldu.

Adıyaman'ın Sincik ilçesine bağlı Çamdere köyünde 2004 yılında Güç ailesinden bir kişi bıçaklanarak öldürülmüş ve Kahta çayına atılmıştı. Yaşanan olayın ardından akraba olan Gün ve Güç aileleri arasında kan davası başlamıştı. Uzun süre devam eden husumet Köy İmamı Abdullah Akbaş, köyde yaşayan Abuzer Gitmez, Okul Müdürü Ömer Çoban ve aralarında kan davası bulunan ailenin fertleri Abuzer Güç ve Abuzer Gün'ün araya girmesiyle son buldu. İki aile, köy camisinde toplanan kalabalık huzurunda barıştırıldı. Programa Sincik Kaymakamı Bülent Güven, İlçe Müftüsü Mehmet Taşdelen, İlçe Jandarma Komutanlığı görevlileri, din görevlileri, öğretmenler, vatandaşlar ve taraflar katıldı. Kur'an-ı Kerim okunarak başlanan programda Sincik Kaymakamı Bülent Güven ve İlçe Müftüsü Mehmet Taşdelen birer konuşma yaptı.

Kaymakam Güven yaptığı konuşmada, çok önemli bir gün yaşadıklarını ifade ederek, "İki aile uzun süredir küstü. İnşallah bugün barıştırıyoruz. Gönül ister ki ileride bir daha böyle bir sıkıntı olmasın. Özellikle her iki ailenin büyüklerinden daha fazla fedakarlık bekliyoruz. Gençler heyecanlanabilirler. Bunun önüne geçecek olan da sizlersiniz. Bu konuda en başta okul müdürümüze ve imamımıza çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok güzel bir iş yaptılar. Allah razı olsun" dedi.

Sincik Müftüsü Metmet Taşdelen de konuşmasında, "Gerek okuldaki müdür ve öğretmen arkadaşlar, gerekse imam arkadaş olsun, Allah hepsinden razı olsun. Çünkü Peygamber Efendimiz (S.A.V.) buyurur ki; 'bir hayra vesile olan, bir şeye sebep olan onu işlemiş gibidir.' Yani biz neye vesile olursak, neye sebep olursak onu işlemiş gibi sevap alırız. Onun için buna aracı olan, buna vesile olan, buna sebep olan tüm arkadaşları yürekten tebrik ediyoruz. Cenab-ı Hak bu hayırlarını kabul eylesin. İnşallah hepinizin geçmişlerine rahmet ihsan eylesin" ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından iki aile büyükleri el sıkışarak kucaklaştı. Daha sonra ise kan davasının bir daha yaşanmaması için her iki ailenin çocukları sünnet edildi. Taraflar birbirlerine kirve oldu.

Kan davasının sona erdirilmesinde öncülük eden Köy İmamı Abdullah Akbaş, "Ben 10 yıl önce buraya geldim. Cami kapalıydı. Cami harap olmuş bozulmuştu. Biz geldikten sonra camiyi açtık. Bu köyde 80 aile var. Beş yaşındaki çocuk bile kan davasından etkileniyordu. Ne diyor biliyor musunuz? 'Ben burada oturmam, bu benim düşmanımdır.' Biz böyle yapmayın diyorduk. Şu anda çocuklar arasında herhangi bir sıkıntı yok. Hepsi birbirine ders veriyor. Bugüne kadar geldik. Bugün de olay çözüldü" diye konuştu.

Okul Müdürü Ömer Çoban da iki ailenin çocuklarının aynı sırada oturmadıklarını ve birbirleriyle oyun oynamadıklarını ifade ederek, "Yaklaşık 3 yıldır burada okul müdürüyüm. Geldiğim günden beri köy içerisinde bir husumetin olduğunu öğrendim. Öğrencilerimizde de bu son derece nüksetmişti. Öğrencilerimiz okul bahçesinde birbirleriyle oynayamıyordu. Aynı sırada bile husumet yaşıyorlardı. Taşıma merkeziyiz. Aynı arabaya bile binmiyorlardı. Bu sıkıntı bize de yansıyordu. Arkadaşlarla el ele verdik. Bu husumeti şu anda bitirmiş bulunmaktayız. Her iki tarafa da çok teşekkür ediyorum. İnşallah öğrencilerimiz bundan sonra okul bahçesinde birlikte oynayacaklardır. Taraflara çok teşekkür ederim" dedi.

Kan davasının son bulmasında emeği olan köyün eski muhtarı Abuzer Gitmez ise, "Bizim köyde 10 yıl önce bir husumet, bir olay oldu. Köylüler de rahatsızdı. Bizler de rahatsızdık. Her iki taraftan da Allah razı olsun. Barıştılar, bundan memnunuz. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun" dedi.

Aralarında kan davası bulunan ve barış sürecinde aileleriyle görüşüp kan davasının bitmesinde büyük emeği olan Abuzer Gün ve Abuzer Güç ise konuşmalarında akraba olduklarını vurgulayıp, kan davasının bitmesinden dolayı memnun olduklarını ifade ettiler.

Abuzer Güç yaptığı konuşmada, "Allah'ın izniyle bu barış bugün nasip oldu. 10 sene önce bu olay oldu. Hepimiz kırgındık, hepimiz küskündük. Şu anda ne mutlu bugüne. Yapana da sebep olana da Allah razı olsun" dedi.

Abuzer Gün ise, "10 senedir küskündük. Müdürlerimizin araya girmesiyle milletin arasında barışıyoruz. Herkese hayırlı uğurlu olsun. Teyze çocuklarıyız. Aynı köydeyiz. Aynı ortamdayız. Daha fazla huzursuzluk çıkmasını istemiyoruz. Dilerim daim kalsın" şeklinde konuştu.

Taraflar barıştıktan sonra birlikte yemek yedi. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Abdullah Akbaş Ömer Çoban Adıyaman Sincik Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title