Haberler

10. Yılında "Dünyanın En Büyüklerinden" Oldu

İzmir Uluslararası Kukla Günleri, 10'uncu yılında, 32 ülkeden 58 kukla tiyatrosunun katılımıyla bu yıl gerçekleştirilecek emsalleri arasında dünyanın en büyük festivalleri arasında yerini aldı.

EMRE UMURBİLİR - İzmir Uluslararası Kukla Günleri, 10'uncu yılında, 32 ülkeden 58 kukla tiyatrosunun katılımıyla bu yıl gerçekleştirilecek emsalleri arasında dünyanın en büyük festivalleri arasında yerini aldı.

Festival direktörü Selçuk Dinçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl 10'uncusu düzenlenen festivalin, her geçen yıl biraz daha büyüdüğünü belirtti.

Bu yılki etkinlikte, 32 ülkeden katılacak 58 kukla tiyatrosunun 64 farklı oyun sahneleyeceğini aktaran Dinçer, "Bu oyunlar, İzmir'in hemen her yerine dağılmış, ilçeler de dahil 45 farklı gösteri mekanında 275 temsil yapacak. Dünyanın en büyük kukla festivallerinden birini yapar hale geldik. Bu yıl salonlarda 100 bin seyirciyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Dinçer, festivalde, her yaş grubunu kucaklayan, her beğeniye hitap eden etkinlikler yer aldığına değinerek, şöyle devam etti:

"Festivalimiz, İzmir'i dünyaya tanıtan en önemli markalardan biri haline geldi. Kukla, gevrek ve boyoz gibi kentin önemli simgelerinden birine dönüştü. Biz bunu tek başımıza değil, İzmirlilerin sahiplenmesiyle yapabildik. Bu nedenle bu yılki festivalimizin sloganını, gevrek, boyoz ve kukla olarak belirledik."

"Karagöz'ü ihmal etmiyoruz"

Selçuk Dinçer, geleneksel Türk gölge oyunu Karagöz'ü ihmal etmediklerine dikkati çekerek, Karagöz'ü hem seyircilerle hem de yurt dışından gelen yabancı konuklarla buluşturduklarını söyledi.

Karagöz'le ilgili konferansın yanı sıra Buca Belediyesi Kültür Sanat Merkezi'nde "Karagöz Evi" oluşturduklarını kaydeden Dinçer, evi kuracak hayali Suat Veral'in Karagöz figürleri sergisinin de burada sergileneceğini, ayrıca her gün 1 metrelik büyük tasvirlerle oyun sahneleneceğini anlattı.

Dinçer, Suat Veral'ın çocuklara yönelik atölye çalışmasının yanı sıra Türkiye'nin önde gelen Karagöz ustalarından Mahmut Hazım Kısakürek'in de gösteri sunacağını aktardı.

"Çağdaş gösteri sanatlarında kuklanın rolü"

Selçuk Dinçer, festival kapsamında, 10'u yabancı 15 akademisyenin katılımıyla "çağdaş gösteri sanatlarında kuklanın rolü" konulu sempozyum yapacaklarını belirterek, şunları söyledi:

"Sempozyumda, 15 bildiri sunulacak. Bunlardan biriyle bağlantılı bir oyun var. Tartışma paneliyle sempozyum sona erecek, hemen ardından da sunulan bildirileri ve ortaya çıkacak görüşleri içerecek kitap hazırlayacağız. Şimdiden dünyanın pek çok yerinden ilgililer, basılacak kitabı bekliyor."

Festival kapsamında bu yıl sekizincisi düzenlenecek ilkokullar arası kukla oyunu yarışmasına, bu yıl 24 farklı eğitim kurumunun katılacağını belirten Dinçer, yarışma sayesinde her yıl 4-5 bin çocuğun, kukla aracılığıyla sanatla buluşmasının önemine işaret etti.

Dinçer, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği iki mobil gösteri sahnesiyle her gün kentin farklı noktalarında İzmirliler'i kuklayla buluşturacaklarını ifade ederek, festival kapsamında bir alışveriş merkezinde de kukla şenliği yapacaklarını kaydetti.

Atölye ve sergilerin de yer alacağı İzmir Uluslararası Kukla Günleri, 3 Mart - 9 Nisan'da seyircisiyle buluşacak.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Selçuk Dinçer Suat Veral Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title