Haberler

10. Uluslararası Balkan Tarihi Kongresi

Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, "Eski ve ortak değerlerimizi muhafaza ederek yeni değerler oluşturmamız lazım. Bundan böyle Türk dünyası ile sunulmakta olan yanlış tarihlerin lanse edilmesine de engel olmamız gerekiyor.

Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, "Eski ve ortak değerlerimizi muhafaza ederek yeni değerler oluşturmamız lazım. Bundan böyle Türk dünyası ile sunulmakta olan yanlış tarihlerin lanse edilmesine de engel olmamız gerekiyor." dedi.

Samsun Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneği, Balkan Türkleri Konfederasyonu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile İlkadım Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen "10. Uluslararası Balkan Tarihi Kongresi", Samsun'da başladı.

Yağcılar, kentteki bir otelde düzenlenen kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, küreselleşen dünyada tarih, kültür ve sanatın toplumları yaratıcılığa ve üretkenliğe sevk ettiğini söyledi.

Toplumların aydınlanması ve ayakta kalmasında tarih, kültür ve sanatın önemli yer teşkil ettiğini vurgulayan Yağcılar, "Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi, dil bir köprüdür, inanç bir köprüdür, tarih bir köprüdür. Biz toplumlarımızdan, dil, gelenek görenek ve tarih bakımından ayrılmış ve çok uzağa düşmüşüz." ifadesini kullandı.

Tarih, folklor ve dil bağı kurulması gerektiğini dile getiren Yağcılar, "Sanatsız kalan bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir" sözünün hala güncelliğini koruduğunu ve derin anlam taşıdığını kaydetti.

Tarih doğru aktarıldığında toplumları dost ve bütünleştirici yaptığı gibi birbirine düşürebilen bir hale de dönüşebileceğine dikkati çeken Yağcılar, bu konuda hassas olunması gerektiğini belirtti.

Yağcılar, tarih, kültür ve sanatın insanları yaratıcılığa teşvik ettiği gibi toplumsal olayları yorumlamak için farklı bir bakış açısı ortaya koyduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Tarih, kültür ve sanat konusu kapsamında işbirliği içinde bilime dayalı metotlarla tarihimizi, kültürümüzü sanatımızı, eğitimimizi araştırmamız ve geliştirmemiz lazım. Birbirimizi daha iyi tanımamız lazım. Dünya ile rekabet içinde olmamız lazım. Eski ve ortak değerlerimizi muhafaza ederek yeni değerler oluşturmamız lazım. Bundan böyle Türk dünyası ile sunulmakta olan yanlış tarihlerin lanse edilmesine de engel olmamız gerekiyor. En başta ise yaratıcı ve üretken olmalıyız."

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Türk devletlerinin ortak değerlerinin korunması ve geliştirilmesine destek olmasının kendilerini mutlu ettiğinin altını çizen Yağcılar, "Türkiye'nin bölgede lider olması ve bölgedeki devletlerin kalkınması için siyasi, ekonomik ve sosyal anlamda destek sunması sevindirici. Çok sayıda etken ve kişiler sayesinde ortak değerler, ortak tarih yazılarak kültürler kaynaşmaktadır." diye konuştu.

Batı Trakya davasının savunucularından merhum Sadık Ahmet'in eşi ve Dostluk Eşitlik Barış Partisi Onursal Başkanı Işık Sadık Ahmet de Türk yurdu olan Batı Trakya'da Türk olarak doğduğunu, Türk olarak yaşadığını ve Türk olarak öleceğini söyledi.

Eski Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Milletvekili Ahmed Hüseyin'in de katıldığı ve yarın sona erecek kongrede yerli ve yabancı bilim insanları, 9 oturumda sunum gerçekleştirecek.

Kaynak: AA / Güncel

Kosova Cumhuriyeti Mahir Yağcılar İlkadım Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title