Haberler

10 Parmağında 10 Marifet

Muğla'nın Datça İlçesi'nde avukatlık yapan 66 yaşındaki Cemal Arzu, 'On parmağında on marifet' sözünün simgesi gibi.

Muğla'nın Datça İlçesi'nde avukatlık yapan 66 yaşındaki Cemal Arzu, 'On parmağında on marifet' sözünün simgesi gibi. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmeni olarak adımını attığı hayat yolculuğunda avukatlıkla devam eden Arzu, koro şefliği, bestekarlık, şairlik, yazarlık, müzisyenlik, müzik aleti imalatı ve tiyatro oyunculuğu da yapıyor.

1968 yılında İstanbul İlahiyat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra din dersi öğretmeni olarak çalışma hayatına atılan Cemal Arzu, 1975'te İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden de mezun oldu. Arzu, bir yıl sonra öğretmenliği bırakıp avukatlık yapmaya başladı. Datça'da yaşayan Diyarbakır Lice doğumlu olan Cemal Arzu, birbirinden farklı bir çok sanat ve iş uğraşısını barada yürütmeyi başardı. Datça'da faaliyet gösteren iki müzik derneğinin de kurucusu olan Arzu, profesyonel olarak sürdürdüğü avukatlık mesleğinin yanı sıra güzel sanatların hemen her dalıyla yakından ilgileniyor. Arzu koro şefi, bestekar, avukat, yazar, çevirmen, tiyatrocu, şair, müzik aleti yapımcısı, öğretmen ve o aynı zamanda müzisyen kimliğiyle kendisini tanıyanları şaşırtıyor.

MÜZİK ALETİ İMALATI DA YAPIYOR

Evinin bir köşesini atölyeye çeviren Arzu, bağlamadan Karadeniz kemençesine, udtan kanuna kadar pek çok müzik aletinin imalatını yapıyor. Lavta, tambur, Türk santuru, klasik kemençe ve kabak kemane bunlardan bazıları. Arzu, haftanın bir günü ise müzik tutkunlarına ud dersleri veriyor.

'TEMEL MÜZİK BİLGİLERİ' KİTABI

Kendi yazdığı 'Temel Müzik Bilgileri Kitabı' ile geleneksel Türk müziğinin nota-solfej-makam-usul-nazariye bilgilerinin yanı sıra usta saz yapımcılarına da kitabında yer vererek gelecek kuşaklara aktaran Arzu, 29 Ekim, 10 Kasım gibi önemli günlerde konser veren Datça Musiki Derneği ve Datçaü Müzik Sevenler Derneği'nin Türk Sanat Müziği gruplarına koro şefliği de yapıyor.

Bugüne kadar 5 şarkısı bestelenen Arzu'nun basılmış hikaye kitabı ve romanları da bulunuyor. Dergah yayınlarından 'Afganlı Kadın' ve 'Akrepler' adlı iki hikaye kitabı yayımlanan Cemal Arzu, 1985 yılında Fransızca'dan 'İslam ve Irk Sorunu' ile 1969 yılında Arapça'dan 'İslam Hukukunda Fert ve Devlet' kitabını dilimize kazandırdı.

TİYATRO OYUNCUSU

Yazdığı bir senaryosu ise Yücel Çakmaklı tarafından filme çekilen Arzu, 1972- 1976 yılları arasında Tevfik Gelembe Tiyatrosu'nda ünlü sanatçılarla birlikte rol olarak sahneye de çıkmış. Hayatıı hep dolu dolu yaşadığını belirten Cemal Arzu şunları anlattı:

"Bunda rahmetli babamın çok etkisi oldu. Bana küçük yaşlardan itibaren sürekli yeni şeyler öğretti. Türkçe ve Arapça okuma yazmayı ilkokula başlamadan öğrence bana öğreten de babamdı. İlkokulda tiyatro deneyimlerim oldu. Osman Sulusi Özdemir öğretmenimdi. Sonradan İstanbul'da 1'inci Ağır ceza reisi oldu. O da benim gibi sonradan hukuku bitirdi ve öğretmenlikten hakimliğe geçti. Bir karakter abidesiydi. Beni müthiş bir şekilde yönlendirdi diyebilirim. "

ÜRETMEYE ÇOCUK YAŞINDA BAŞLADI

Babası ve öğretmeninden hiçbir zamanı boş geçirmemeyi öğrendiğini ifade eden Arzu, "İlkokulda iken okula kabartma haritalar yapmaya başladım. Alçıdan insan vücudu kesitleri yaptım. Yıllarca sergilendi. Babamı kaybedince ailenin geçimini üstlendim. Hukukta doktora yaptım. Bir sazı çok iyi icra etmek isterdim. Dünya çapında bir saz sanatçısı olmayı arzulardım. Avukat olmasam, müzisyen olmak isterdim" diye konuştu.

'ŞANSLI BİR NESİLDİK'

Kendisini her zaman şanslı olarak gördüğünü kaydeden Cemal Arzu, "Biz çok şanslı bir nesildik. Gürer Aykal'ın babası Tevfik Rüştü Aykal bizim müzik öğretmenimizdi. İlkokul üçüncü sınıfta ben notayı öğrendim. Tersinden düzünden nota okumayı bize o öğretti" dedi.

Sanatta ya da hayatın her alanında insanın başarılı olmasının arkasında, aileden gelen genlerin önemli olduğunu, ancak başarının yarısının eğitimle olacağına inandığını kaydeden Cemal Arzu sözlerini şöyle tamamladı:

"Hobiler ilgi alanlarımızı oluşturur. Hobileri ile uğraşıp, sonradan dünyaca ünlü sanatçı ve bilim adamı olan insanlarımız var. Başarının arkasında hobilerini meslek olarak seçip aldıkları eğitimle geliştirmelerinin önemli olduğuna inanıyorum. Gençlere tavsiyem çok çalışmalarıdır. Bunun ne kadar büyük mutluluk verdiğini anlatamam. " - Muğla / Datça

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title