Haberler

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle siyasiler, dernek ve oda başkanları kutlama mesajı yayımladı.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle siyasiler, dernek ve oda başkanları kutlama mesajı yayımladı.

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan mesajında, iktidarın politikalarını eleştirerek, pek çok gazetecinin tutuklu olduğunu iddia etti.

Gazeteciler arasında işsizliğin daha fazla hissedildiğini belirten Bircan, "10 Ocak'ta asıl çalışamayan gazeteciler hatırlanmalıdır" ifadesine yer verdi.

Demokrasinin teminatı yerel basın zor günlerden geçtiğini savunan Bircan, şunları kaydetti:

"Basındaki tekelleşme, şirketleşme ve holdingleşme yerel basının gelişmesi önünde de büyük engel teşkil etmektir. Yerel basın, yurttaşın tüm sorunlarının dile getirilmesini, kamuoyu yaratmasını sağlayan, vatandaşın sorunlarının çözümünde büyük etkisi olan bir yapıdır. Bu yapını korunması tüm yurttaşların yararına bir uygulamadır. Ancak yerel basın yandaş olanlara resmi ilanların verildiği, desteklendiği, gerçekleri yazanların resmi ilan ve destek alamadığı, her gün kapatılma korkusu yaşatılan bir yapıya dönmüştür.

İktidarın baskısı yerel gazetelerin de üzerindedir. İşsiz bırakılan, doğruları yazan, gazetecilik yapan gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazetecileri Günü'nü kutlar, basın özgürlüğünün önündeki engellerin kalkması ve gazetecilerin özlük haklarının düzeltilmesi ile 10 Ocakların yine bayram olmasını diliyorum."

ETB'nin kutlaması

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk ve Borsa Meclis Başkanı Fedai Canım'ın ortak imzalı gönderdikleri mesajda, şu görüşlere yer verildi:

"Basın, aydınlatıcı, iyi ve doğruyu tarafsızca gösteren, fikir, düşünce, haberleşme özgürlüğü, insan hakları ve demokrasinin yılmaz savunucusu olan bir güçtür. Basın kuruluşlarımız ülkemizde siyasi, ekonomik ve kültürel değerlerin korunmasında ve geliştirilmesinde çok önemli misyonları olan kurumlardır. İletişim çağının yaşandığı ve teknolojinin hızla değiştiği günümüzde, gazetecilik mesleğini yapanların çalışma koşulları, bu değişime ayak uydurmada zorluk yaşamaktadır.

Basın kuruluşlarında görev yapan gazeteciler, toplumun çıkarlarını göz önünde bulundurarak halkın doğru ve tarafsız haber alma özgürlüğü yolunda hizmet etmek gibi büyük bir görevi üstlenmiş durumdadır. Şehrimizde görev yapan gazetecilerimiz bu görevi başarıyla sürdürmektedir. Tüm basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü camiamız adına içtenlikle kutlarız."

TGD kutlaması

Trakya Gazeteciler Derneği Başkanı Orhan Doğan ise mesajında, gazetecilerin kamunun bilgilenmesi için zor şartlar altında mesleklerini sürdürdüklerini belirtti.

En son Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, silahlara karşı görevlerini sürdürenlerin gazeteciler olduğunu anımsatan Doğan, şunları kaydetti:

"Basınla ilgili hazırlanan yasa ve yönetmeliklerde sorunların azaltılması yerine, ilave maddi manevi cezai yaptırımların getirilmeye çalışılması ise koşulların daha da kötüleşeceğine dair endişelerimizi artırmaktadır. Haber alma ve haber verme hakkını sağlıklı bir biçimde kullanamayan meslektaşlarımız, güvenlik ve sahipsizlik ile ilgili sorunlarının giderilmesinin yanı sıra basın özgürlüğünün önündeki tüm engellerin kaldırılmasını, düşüncenin suç olmaktan çıkarılmasını, ellerinden alınan sosyal ve ekonomik hakların geri verilerek ekonomik anlamda refaha kavuşmalarını haklı olarak beklemeye ve tüm bunları yönetenlerden ısrarla talep etmeye devam ediyorlar.

Öte yandan ülkemizde sadece çalışan gazetecilerin değil, işlerinden olan, çalıştıkları kurumlarından sudan bahanelerle çıkarılarak işsizlik sarmalına itilen ve sayıları binlerle ifade edilen 'çalışmayan gazetecilerin' de sorunları vardır. Asıl üzerinde durulup, çözüm aranması gereken problemlerden biri de budur. Bütün bu nedenlerle 10 Ocak tarihleri, gazeteciler için bir kutlama günü olmaktan çoktan çıkmış, dayanışma günü olarak anılır olmuştur. TGD olarak meslektaşlarımızla güç birliği içerisinde olduğumuzu bir kez daha duyuruyor, onurlu gazetecilik adına verdiğimiz mücadeleye, bundan böyle de aynı kararlılıkla devam edeceğimizi özellikle vurguluyoruz. Tüm meslektaşlarımızı derneğimiz çatısı altında toplanmaya davet ediyoruz."

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Emin İnag da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için mesaj yayımladı.

Kaynak: AA / Güncel

Gazeteciler Günü Erdin Bircan Orhan Doğan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title