Haberler

1. Uluslararası Turkuaz Sosyal Bilimler Kongresi

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, "Şüphesiz sosyal bilimler her zaman günceldir çünkü halkın bilinçlendirilmesi, şuurlandırılması gerekmektedir.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, "Şüphesiz sosyal bilimler her zaman günceldir çünkü halkın bilinçlendirilmesi, şuurlandırılması gerekmektedir. Ortadoğu'da ve dünyada yaşanan hadiseleri görünce sosyal bilimcilere çok görevler düşmektedir" dedi.

NKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından ulusal ve uluslararası kurumların katılımıyla "Balkanlar ve Sosyal Bilimleri Yeniden Düşünmek" ana temasıyla düzenlenen "1. Uluslararası Turkuaz Sosyal Bilimler Kongresi" başladı.

Şimşek, Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, kongrenin ana temalarından Balkanlar'ın Türkiye için büyük öneme sahip olduğunu belirterek, "Balkanlar'a gittiğimizde, Ohrid, Manastır, Üsküp ve Bosna Hersek'e gittiğimizde çok duygulanıyoruz ve kendimizi İstanbul'da, Edirne'de ve Bursa'da görüyoruz. Şüphesiz Balkanlar'a yapacağımız çok şey, onlardan da alacağımız çok derslerin olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Kongrenin ikinci ana teması olan sosyal bilimlerin her zaman öne çıkan güncel bir bilim olduğunu ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:

"Belli dönemlerde belli alanlar öne çıkmaktadır. Kalkınma döneminde mühendislik önemlidir. Eğer ekonomik kriz varsa ekonomistler öne çıkmaktadır. Ama şüphesiz sosyal bilimler her zaman günceldir çünkü halkın bilinçlendirilmesi, şuurlandırılması gerekmektedir. Biraz son hadiseleri görünce, Ortadoğu'da ve dünyada yaşanan hadiseleri görünce sosyal bilimcilere çok görevler düşmektedir."

NKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ensar Nişancı da NKÜ'nün önemli misyonlarından birinin de sosyal bilimler alanına katkı sağlaması olduğunu düşündüklerini söyledi.

Balkanlar'ın, bilgi üretiminin yapılacağı en önemli alanlardan biri olduğunu anlatan Nişancı, şunları kaydetti:

"Balkanlar'a ilişkin bugüne kadarki ilgimizin daha romantik ve fikir düzeyli bir ilişki olduğunu, data üzerine kurulu bir ilişki olmaktan, strateji geliştireceğimiz bir ilişki olmaktan öteye, oralara uzanamayan bir ilişki olduğunu görüyoruz. Bizim Balkanlar'ı çalışmaya ihtiyacımız var. Bilgiyi, data veriler üzerine üretmeye çok ihtiyacımız var. Aynı şekilde bizim sadece Balkanlar üzerine değil Ortadoğu üzerine de data temelli bilgiler üretmemiz gerekiyor. Yani fikir üzerinden ya da komplo teorileri üzerinden bilgi üretmenin ne dış politikaya bir faydası var, ne ülkeye bir faydası var. Bu kongre tam da bu çerçevede bir platform oluşturup, data temelli bilgi üretmenin ilk adımları olarak değerlendirilebilir."

Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu da "Türkiye açısından Balkanlar'ın önemi" konulu konuşma yaptı.

Yurtiçi ve dışından çok sayıda akademisyenin katıldığı kongre, 3 gün sürecek.

Kaynak: AA / Yerel

Namık Kemal Üniversitesi Osman Şimşek Türkiye Üsküp Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title