Haberler

1. Uluslararası Antalya Yörük Festivali

Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Antalya Yörükleri Derneği işbirliğiyle düzenlenen 1. Uluslararası Antalya Yörük Festivali ve 22. Yörük Şöleni başladı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Antalya Yörükleri Derneği işbirliğiyle düzenlenen 1. Uluslararası Antalya Yörük Festivali ve 22. Yörük Şöleni başladı.

Cumhuriyet Meydanı'nda "Göç duası" ile başlayan festivale katılan Yörük grupları, Karaalioğlu Parkı'na kadar kortej yürüyüşü yaparak Yörük göçünü canlandırdı. Kortejde yün eğiren yöresel kıyafet giyen kadınlarla at, deve ve eşekleri bulunan Yörükler yer aldı.

Korteji ilgiyle izleyen yerli ve yabancı turistler, Yörük gruplarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.

-"Geçmişini inkar edenlerden bu ülkeye hayır gelmez"

Korteje katılan eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve AK Parti Antalya Milletvekili adayı Lütfi Elvan, Karaalioğlu Parkı Meydanı'nda yaptığı konuşmada, geçmişini inkar edenlerden olmadıklarını söyledi.

Yörüklerin Orta Asya'dan çıkarak Malazgirt'e geldiklerini belirten Elvan, şöyle devam etti:

"Malazgirt'te Anadolu'nun kapısını açtık. 'Anadolu anamızın bir parçası, vatanımız' dedik ve buralara yerleştik. Burada bir medeniyet oluşturduk ve bunu yaşatıyoruz. Binlerce yıllık medeniyetimizi inkar edenlere yazıklar olsun. Geçmişini inkar edenlere yazıklar olsun. Yörük olmaktan utananlara yazıklar olsun. Yörüklerin diyarında yaşayacaksınız, Yörüklere 'gerici' diyeceksiniz. Böyle bir anlayış olabilir mi? Ama onlara gerekli cevabı 7 Haziran'da sizler vereceksiniz. Geçmişini inkar edenlerden bu ülkeye hayır gelmez."

Türkiye'nin 13 yıllık süreçteki gelişimini anlatan Elvan, "13 yıllık sürede Türkiye bu kadar güçlenmişse, ekonomik, sosyal açıdan dünyanın birçok ülkesinin örnek aldığı bir konuma gelmişse siz yiğit kardeşlerimizin güçlü desteği sayesinde oldu. Değerlerimize, tarihimize, geçmişimize, Yörüklerimize sahip çıkıyoruz" dedi.

Eskiden Yörüklerin at, deve sırtında gezdiğini dile getiren Elvan, bu dönemde ise Yörüklere hızlı trenin yakışacağını kaydetti. Elvan, "Bunlar hayalmiş, muhalefet için elbette hayal. Bizim yaptıklarımızı takip edemiyorlar. Sadece 2-3 yıl bekleyeceksiniz. Hızlı trenle Çin'e, Pekin'e kadar ulaşacaksınız" diye konuştu.

- "Yörükler iktidarda"

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de Yörüklerin bu defa yaylaya değil uluslararası arenaya yürüdüğünü söyledi.

Yörüklerin iktidarda olduğuna işaret eden Türel, "Torosların bir tarafında Yörük Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, diğer tarafında Söbüçimen Yaylası'ndan Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu, öte tarafında ise Karaman Yörüğü eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Lütfi Elvan var. Gördüğünüz gibi Yörükler iktidarda" dedi.

-"Yörük festivali yapmak gericilikse yaşasın bizim gericiliğimiz"

Festivalin Antalya'nın en görkemli Yörük Festivali olduğunu vurgulayan Türel, şöyle konuştu:

"Bir millet aslını, özünü unutursa iflah olmaz. Gelenek ve göreneklerimizi tanıtmalıyız. 'Bira festivali yerine Yörük festivali yapacağım' demiştim, bu sözümü yerine getiriyorum. Tarihimize, kültürümüze sahip çıkıyoruz. Bira festivaliyle Müslüman mahallesinde salyangoz sattırmayız. Bir gazete köşe yazarı yazıyor, 'Gericilik hortlamış', yazıklar olsun. Yörüklüğü gericilik olarak görüyorlar. Onların ilericiliği bira festivali yapmak. Eğer bira festivali yapmak ilericilikse batsın sizin ilericiliğiniz. Yörük festivali yapmak gericilikse yaşasın bizim gericiliğimiz. Biz kültürümüzü, özümüzü koruyoruz."

Konuşmaların ardından halk oyunları gösterileri sunuldu. 10 Mayıs'a kadar devam edecek festivalde keçi sağma ve kız isteme merasimi gibi Yörük kültürünü anlatan etkinlikler gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA / Yerel

Menderes Türel Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title