Haberler

1. Uluslararası Afrika Konferansı"

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ali Kemal Aydın, Türkiye ile Afrika ilişkilerinin siyasi ve ekonomik konularla sınırlı kalmadığını belirterek, "Şu ana kadar lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde 3 bin 254 öğrenciye, Türkiye tarafından burs sağlandı.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ali Kemal Aydın, Türkiye ile Afrika ilişkilerinin siyasi ve ekonomik konularla sınırlı kalmadığını belirterek, "Şu ana kadar lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde 3 bin 254 öğrenciye, Türkiye tarafından burs sağlandı. Son 2 yılda verilen burs sayısı binin üzerindedir" dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Afrika Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (AFRİKAM) düzenlediği  "1. Uluslararası Afrika Konferansı" üniversitenin Florya yerleşkesinde yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı'nın desteği ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) iş birliği ile gerçekleştirilen konferansta, küresel ve bölgesel aktörlerin Afrika'ya yönelik politikaları ile Afrika'daki ekonomik gelişmeler, yönetim ve demokrasi sorunları ele alındı.

Konferansın açılışında konuşan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aydın, Türkiye'nin Afrika'yla ilişkilerini güçlendirerek ve çeşitlendirerek geleceğe taşımaya kararlı olduğunu söyleyerek, Türkiye ile Afrika arasında gelişen ilişkilerin akademik katkılarla da verimli bir zemin kazandığını ifade etti.

Muhtelif üniversitelerde açılan Afrika araştırma merkezlerini memnuniyetle karşıladıklarını anlatan Aydın, "Türkiye ile Afrika ilişkileri siyasi ve ekonomik konularla sınırlı kalmadı, halklar arasında da yoğun bir hareketliliğe de sahne oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Aydın, Türkiye'de çok sayıda Afrikalı öğrencinin öğrenim gördüğünü belirterek, "Şu ana kadar lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde 3 bin 254 öğrenciye, Türkiye tarafından burs sağlandı. Son 2 yılda verilen burs sayısı binin üzerindedir" diye konuştu.

Afrika'nın yüz ölçümü bakımından 2. en büyük kıta olduğuna işaret eden Aydın, son 10 yılda en hızlı büyüyen 10 ekonomiden 6'sının da bu kıtada yer aldığını bildirdi.

Aydın, "Türkiye, son yıllarda uyguladığı açılım politikasıyla Afrika'da en fazla varlık gösteren ülkeler arasında yerini almıştır. Hindistan ve Çin'nin yanı sıra Türkiye de Afrika'da varlığını, nüfuzunu artıran ülkelerden biri oldu" dedi.

Türkiye'nin Afrika politikasının temelini, kıtadaki barış ve istikrarın tesisi ile kıta ülkelerinin siyasi ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak olarak açıklayan Aydın, bu çerçevede ilişkilerin "eşit ortaklık" ve "karşılıklı fayda" zemininde geliştirildiğini vurguladı.

Konferansın açılışına, İAÜ Rektörü Yadigar İzmirli, İAÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Tosyalı ve AFRİKAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yüksel Yalova da katıldı.

Konferans konuşmacıları, aralarında Fransa'nın eski Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği Askeri Misyon Şefi Korgeneral Dominique Trinquand, Ruanda'nın Ankara Büyükelçisi Caesar Kayizari, Güney Afrika'nın Ankara Büyükelçisi Vika M. Khumalo'nun da yer aldığı diplomat ve akademisyenlerden oluşuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Dışişleri Bakanlığı Ali Kemal Aydın Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title