Haberler

1. Global Eğitim Zirvesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eğitim-öğretim sisteminin hedefinin sadece kariyer yapmaya veya sınav geçmeye odaklı bireyler yerine, aklıselim, kalbiselim, zevkiselim sahibi bir nesil yetiştirmek olması gerektiğini belirterek, "Bunun için de sistemin, kadim değerlerimizi merkeze alan bir anlayışla ilim, irfan, hikmet esasları üzerine yeniden inşa edilmesi şarttır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eğitim-öğretim sisteminin hedefinin sadece kariyer yapmaya veya sınav geçmeye odaklı bireyler yerine, aklıselim, kalbiselim, zevkiselim sahibi bir nesil yetiştirmek olması gerektiğini belirterek, "Bunun için de sistemin, kadim değerlerimizi merkeze alan bir anlayışla ilim, irfan, hikmet esasları üzerine yeniden inşa edilmesi şarttır" dedi.

Erdoğan, 1. Global Eğitim Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, eskiden meslek liselerine gidenlerin "Katsayı engeline takılır mıyım?" diye düşündüğünü, şimdi ise böyle bir engelin kalmadığını söyledi.

Yozgat'ta dün Anadolu imam hatip lisesinin açılışını yaparken oradaki hayırseverden bir ricada bulunarak, Yozgat'a endüstri meslek lisesi yapmasını istediğini anlatan Erdoğan, "O da bana ne söylese beğenirsiniz. 'Cumhurbaşkanım, ben zaten sözü verdim. Yeri verdikleri anda projeyi hazırlayacak, inşaata başlayacağım. Bu yıla yetiştiremezsem, öbür yıla yetiştireceğim.' dedi. Artık eğitim öğretimde de sadece devletten bekleme değil, hayırsever yaptığının hedefine ulaştığını görürse arkası geliyor." şeklinde konuştu.

Kızların heyecanı ve mutluluğu, sevgi ve ümit dolu bakışları karşısında duygulanmamanın mümkün olmadığını dile getiren Erdoğan, aynı şeyin erkek öğrenciler için de geçerli olduğunu aktardı.

Erkek öğrencilere geçmişte yaşatılan zulümler düşünüldüğünde, ülkeye kaybettirilen zamana, enerjiye, yıkılan hayallere, karartılan geleceklere üzülmemenin de elde olmadığını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm bunları artık geride bıraktık. Okul öncesinden, ilk, orta, lise düzeyine, üniversitelere kadar artık bambaşka bir Türkiye var. Genç kızlarımız üniversiteye gittiklerinde, ikna odalarının kapılarında kendilerini bekleyen mürebbiyelerle değil, kendilerini güler yüzle karşılayan üniversite hocalarıyla karşılaşıyor. Ancak biz bunları da yeterli görmüyoruz. Yeni Türkiye'yi inşa etmek için öz güveni yüksek, kendi medeniyet değerleriyle barışık, potansiyelinin farkında bir nesil yetiştirmek zorundayız. Eğitim sistemimizi, çocuklarımıza öz güven duygusu kazandıracak, atılım ruhu aşılayacak, pergelin bir ayağını değerlerimize buraya sahip kılacak, diğer ayağıyla da tüm dünyayı Mevlana'nın dediği gibi dolaşacak şekilde yeniden ele almalıyız. Bu çerçevede başlatılan çalışmalar olduğunu biliyorum. Bunları süratle hayata geçirip, yeni ufuklara yol almaya başlamalıyız. Ne Batı'yı bilen ne de Doğu'yu özümsemiş, parçalanmış karakterler değil, yerinin, yurdunun, kültürünün farkında nesiller yetiştirmeyi hedeflemeliyiz."

"Tarihimiz bir yönüyle Yunus Emre, Mevlana, İbni Arabi, İbni Sina, Mimar Sinan, Itri gibi abide şahsiyetler tarihidir" diyen Erdoğan, Nizamülmülk'ün sadece kendi dönemine ışık tutan, kendi döneminin ilim ve siyaset erbabını yetiştiren bir medrese kurmadığını, Nizamülmülk'ün ilmek ilmek dokuduğu eğitim ve yönetim yapısının Selçuklu'yu da Osmanlı'yı da yaşatan, onlara yüzyıllar boyunca güç katan, can veren bir kaynak olduğunu aktardı.

"Farklı projeleri hayata geçirmemiz gerekiyor"

Bugün istisnalar hariç, dünyada çığır açan çalışmalara imza atan bilim insanları, tarihçiler, mimarlar, sanatçılar konusunda eksiklik hissediliyorsa, bunun en başta gelen sebebinin eğitim sistemi olduğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında bu doğrultuda 2004 yılından itibaren çok ciddi adımlar attık. Ancak bugün görüyoruz ki bunlar yeterli değil. Tek yönlü bir sınıf kavramı yerine, zengin öğrenme ortamlarının gündeme geldiği sıra dışı eğitim modellerinin tartışıldığı günümüzde bizim de artık daha farklı projeleri hayata geçirmemiz gerekiyor. İnsanı eşrefi mahlukat yani yaradılmışların en şereflisi olarak gören ve fıtratı merkeze alan bir eğitim müfredatı üzerinde daha fazla durmalıyız. Eğitim sistemimizin, çocuklarımızın yaradılıştan sahip oldukları Allah'ın onlara lütfu olan özelliklerini inkişaf ettirecek şekilde ele alınması gerekiyor.

Bugün öğretmenlerimizle, ailelerimizle konuştuğumuzda en büyük sorunumuzun bedenen sınıfta ancak zihnen ve ruhen ne yazık ki başka yerlerde çocuklar olduğunu görüyoruz. Bu durumu değiştirecek, öğrencilerimizin sınıfa, derse, okuldaki aktivitelere ilgisini en üst düzeye çıkaracak yenilikleri süratle hayata geçirmeliyiz. Eğitim-öğretim sistemimizin hedefi sadece kariyer yapmaya veya sınav geçmeye odaklı bireyler yerine, aklıselim, kalbiselim, zevkiselim sahibi bir nesil yetiştirmek olmalıdır. Bunun için de sistemin, kadim değerlerimizi merkeze alan bir anlayışla ilim, irfan, hikmet esasları üzerine yeniden inşa edilmesi şarttır."

Bu dönemin, bu tür radikal adımların atılabileceği mümbit bir dönem olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin böyle bir sistemi inşa edecek birikime, imkana, kaynağa fazlasıyla sahip olduğunu ancak bunu devletin ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın tek başına yerine getirmesinin mümkün olmadığını aktardı.

Artık ertelenemez bir noktaya gelen bu ihtiyacın toplumun tüm kesimleri tarafından sahiplenilmesi, sivil toplum kuruluşlarının bu noktada görev üstlenmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, hocaların, bu alana ilgi duyan ilim erbabının, kanaat önderlerinin ellerini taşın altına koyması gerektiğini kaydetti.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Mevlana Yozgat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title