Haberler

1 Eylül Dünya Barış Günü

Erzurum'da bazı sivil toplum örgütleri 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla ortak basın açıklaması yaptı.

Erzurum'da bazı sivil toplum örgütleri 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla ortak basın açıklaması yaptı.

İnsan Hakları Derneği Erzurum Şubesi, KESK Erzurum Platformu, HDP Erzurum İl Başkanlığı ve TKP Erzurum İl Başkanlığı'ndan yapılan ortak açıklamada, 2. Dünya Savaşı'nın bittiği gün olan 1 Eylül'ün 69 yıldır Dünya Barış Günü olarak kutlandığı belirtildi.

Geçen bu süre içerisinde barış yönünde önemli bir gelişme sağlanamadığı vurgulanan açıklamada, "Dünya yakın tarihi aklın kabullenmediği, vicdanları parçalayan savaşlarla katliamlara sahne olmuştur. 69 yıl boyunca insanlık bir yandan savaşın izlerini silmeye, yaraları sarmaya çalışırken bir yandan yeni savaşlarla yüzleşti" denildi.

Açıklamada, 21. yüz yılda insanlık bir yandan barış mücadelesini sürdürürken bir yandan 1,5 milyar insanın açlıkla savaştığı belirtilerek, "Her yıl yeryüzünde 3 milyonu çocuk 7 milyon insan açlıktan ölüyor. Küresel kapitalizm bu sorunların üstesinden gelmek bir yana kendi bekası için bir kez daha savaşa tutunuyor. Çünkü küresel şirketler için savaş karlı bir sermaye birikim aracı" ifadeleri kullanıldı.

Irak, Suriye ve Filistin'de yaşayan insanların uzun süredir yoğun saldırılarla karşı karşıya olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bir tarafta IŞİD çeteleri çocuk, kadın, genç, yaşlı demeden vahşice katliamlar yapıyor. Uygarlığın doğduğu kadim topraklarda yaşayan Ezidiler, Süryaniler, Ermeniler, Araplar, Türkmenler, Kürtler, Keldaniler, Aleviler, Müslümanlar yani bir bütün olarak Mezopotamya halkları IŞİD tarafından tehdit ediliyor. Diğer tarafta ise İsrail Devleti bütün bir yaşam altyapısı ortadan kaldıran biçimde Gazze'yi tahrip ediyor, yakıyor, yıkıyor ve insanları katlediyor. İsrail Devleti'nin ırkçı politikaları Filistin ve Arap halklarının acı  çekmesine, her yıl yüzlerce insanın, çoluk çocuğun ölmesine yol açıyor. Yitirdiğimiz her bir can, yitirdiğimiz insanlığımızdır. İnsanlığımızı yitirmediğimiz, farklılıklarımızla özgürce ve eşitlik içerisinde yaşayabileceğimizi, militarist kültürden, çatışma ve savaş ortamından arınmış barış içerisinde bir dünyada yaşamak uğruna barışı tesis etmek için her zamankinden fazla çaba sarf etmeliyiz." - Erzurum

Kaynak: AA / Yerel

Dünya Barış Günü Erzurum Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title