Haberler

1. Beyoğlu Levantenler Konferansı

İstanbul'da yaşayan Levantenler, 1. Beyoğlu Levantenler Konferansı'nda bir araya geldi.

Levanten Kültür Mirası Vakfı, Beyoğlu Belediyesi ve İtalyan Kültür Merkezi tarafından İtalyan Kültür Merkezinde düzenlenen konferansta "Beyoğlu, Pera ve Galata'da 1453'ten bu yana Levanten Etkileri" ele alındı.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, burada yaptığı konuşmada, konferansın verimli olmasını dileyerek İstanbul ve Beyoğlu'nun yeryüzünün en özgün yerlerinden biri olduğunu söyledi.

Beyoğlu'nda dünyanın bütün dillerinin konuşulduğunu ifade eden Demircan, "Camiler, havralar, kiliselerin bir arada birbirini incitmeden omuz omuza yükselir burada. Neoklasik bir apartmanla, Türk üslubunda yapılmış cumbalı bir ev birbirinin komşusudur. Beyoğlu, bir İtalyan restoranında garsonla İngilizce şakalaşıp, Türkçe ayran isteyebileceğiniz yeryüzündeki tek yerdir. Bize bu zenginliği kazandıran özgün renklerden biri de Levanten kültürü." diye konuştu.

Levantenlerin doğdukları topraklarda maruz kaldıkları dini baskılar nedeniyle ve daha güzel yaşamak arzusuyla Osmanlıya hicret ettiklerini belirten Demircan, şöyle devam etti:

"İmparatorluk coğrafyamızdaki tüm topluluklar gibi barış ve huzur içinde yaşadılar, ayrımcılığa maruz kalmadılar, ötekileştirilmediler, yadırganmadılar. Bu topraklar onları da sinesine bastı, onlara da kapılarını açtı. II. Abdülhamit Han tarafından Osmanlı tabiiyeti verilmesiyle Osmanlı vatandaşı oldular. Edebiyattan mimariye, sanattan, ticarete, Beyoğlu siluetinde silinmez izler, eserler, hatıralar bıraktılar. Bu konferans bir barış ve kardeşlik çağrısıdır. Bu çağrının, bu modelin Beyoğlu'ndan tüm dünyaya yankılanmasını diliyorum. Beyoğlu özlem duyduğunuz, hasret duyduğunuz bir yer. Atalarınız çok yakın tarihlere kadar bu topraklarda yaşadı. Çok az da olsa halen ülkemizde yaşayanlar var. Beyoğlu'nun sinesinde ebedi uykusunda olanlar var. Demem o ki burası sizin vatanınızdır."

Demircan, konferansın geleneksel hale gelmesini, elde edilecek verimlerin bütün insanlığın istifadesine sunulmasını diledi.

Programa, eski Kültür Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, Levanten Kültür Mirası Vakfı Genel Başkanı Quentin Compton Bishop, Levanten Kültür Mirası Vakfı İstanbul Temsilcisi Jonathan Beard ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Misbah Demircan Beyoğlu Belediyesi İstanbul Galata Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title